ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Επιβλαβής για τους έφηβους πασίγνωστη δίαιτα που την κάνουν όλοι – Τι έδειξε έρευνα

Bigstock

Η διαλειμματική νηστεία έχει κερδίσει δημοτικότητα ως στρατηγική απώλειας βάρους και μεταβολικής υγείας για ενήλικες.

Ωστόσο, μια νέα μελέτη εγείρει ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις της στους εφήβους, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή ινσουλίνης και την μακροπρόθεσμη μεταβολική τους υγεία.

Ενώ η διαλειμματική νηστεία έχει αποδειχθεί ότι ωφελεί τους ενήλικες στη διαχείριση βάρους και στον έλεγχο της γλυκόζης, οι ερευνητές προειδοποιούν τώρα ότι η εφαρμογή αυτών των διατροφικών προτύπων στους εφήβους θα μπορούσε να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Διαβάστε επίσης: Διαλειμματική νηστεία: Πρόγραμμα εβδομάδας για αρχάριους

Ενώ η διαλειμματική νηστεία μπορεί να λειτουργήσει για ενήλικες, οι έφηβοι εξακολουθούν να βρίσκονται σε κρίσιμα στάδια ανάπτυξης και μεταβολικής ανάπτυξης και ο περιορισμός των χρόνων σίτισης θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στον μεταβολισμό τους.

Τι ανέδειξε η νέα έρευνα

Η νέα μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου (TUM) και δημοσιεύθηκε στο Cell Reports, εξέτασε τις επιπτώσεις της διαλειμματικής νηστείας σε ποντίκια σε διαφορετικά στάδια: εφηβεία, ενήλικη ζωή και μεγαλύτερη ηλικία.

Τα ενήλικα και μεγαλύτερα ποντίκια εμφάνισαν βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη, σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες που υποστήριζαν τη διαλειμματική νηστεία για καλύτερη μεταβολική υγεία.

Ωστόσο, τα έφηβα ποντίκια παρουσίασαν μείωση στην λειτουργία των β-κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη, μια επίδραση παρόμοια με τον διαβήτη πρώιμου σταδίου.

Τα β-κύτταρα απέτυχαν να ωριμάσουν σωστά, μειώνοντας την παραγωγή ινσουλίνης, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Γιατί η διαλειμματική νηστεία μπορεί να είναι επικίνδυνη για τους εφήβους

Οι έφηβοι έχουν διαφορετικές διατροφικές ανάγκες από τους ενήλικες και η νηστεία μπορεί να επηρεάσει τα εξής:

  • Ορμονική ισορροπία – Οι έφηβοι βρίσκονται σε μια φάση ταχείας ανάπτυξης και ορμονικών διακυμάνσεων, που απαιτούν σταθερή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών.
  • Ανάπτυξη εγκεφάλου – Ο εγκέφαλος της εφηβείας χρειάζεται μια συνεχή παροχή γλυκόζης, για να υποστηρίξει τη μάθηση, την μνήμη και τη γνωστική λειτουργία.
  • Ανάπτυξη μυών και οστών – Η νηστεία μπορεί να περιορίσει την πρόσληψη απαραίτητων πρωτεϊνών και βιταμινών, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη των μυών και την ανάπτυξη των οστών.

Σύνδεση με την αντίσταση στην ινσουλίνη και τον διαβήτη

Η μελέτη δείχνει ότι η διαλειμματική νηστεία στην εφηβεία μπορεί να επηρεάσει την λειτουργία του παγκρέατος, αυξάνοντας δυνητικά τον κίνδυνο αντίστασης στην ινσουλίνη αργότερα στη ζωή.

  • Χωρίς την κατάλληλη ρύθμιση της ινσουλίνης, οι έφηβοι μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη μεταβολικών διαταραχών.
  • Η παράλειψη γευμάτων θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερφαγία αργότερα, διαταράσσοντας τα φυσικά σήματα πείνας και τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Πρέπει οι έφηβοι να αποφεύγουν τη διαλειμματική νηστεία;

Οι ειδικοί συνιστούν στους έφηβους να αποφεύγουν τη διαλειμματική νηστεία και αντ' αυτού να επικεντρώνονται στην ισορροπημένη, συνεπή διατροφή.

  • Ο καθηγητής Stephan Herzig, διευθυντής του Ινστιτούτου Helmholtz Munich για τον Διαβήτη και τον Καρκίνο, προειδοποιεί: «Η μελέτη μας επιβεβαιώνει ότι η διαλειμματική νηστεία είναι ευεργετική για τους ενήλικες, αλλά μπορεί να έχει κινδύνους για τα παιδιά και τους εφήβους».
  • Η δρ. Valerie Taylor, ψυχίατρος που μελετά τη σύνδεση εντέρου-εγκεφάλου, τονίζει ότι τα περιοριστικά διατροφικά πρότυπα στην εφηβεία μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο διαταραγμένων διατροφικών συμπεριφορών.

Πολλοί διαιτολόγοι τονίζουν ότι οι έφηβοι πρέπει να επικεντρώνονται σε μια καλά ισορροπημένη διατροφή και όχι σε περιοριστικά διατροφικά πρότυπα.

Διαβάστε επίσης: Διαλειμματική νηστεία: Ποιος είναι ο καλύτερος τύπος ανά ηλικία

Κίνδυνοι διαλειμματικής νηστείας στους εφήβους

Η διαλειμματική νηστεία μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό στους εφήβους, αυξάνοντας δυνητικά τους διατροφικούς κινδύνους και επηρεάζοντας τα επίπεδα ενέργειας.

1. Αυξημένος κίνδυνος διατροφικών διαταραχών

  • Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το 47% των εφήβων κοριτσιών που ασκούσαν διαλειμματική νηστεία εμφάνιζαν σημάδια διαταραγμένης διατροφής, συμπεριλαμβανομένης της υπερφαγίας, της διατροφικής εμμονής και της καταναγκαστικής άσκησης.
  • Η νηστεία μπορεί να ενισχύσει τις ανθυγιεινές σχέσεις με το φαγητό, αυξάνοντας το άγχος γύρω από τη σίτιση.

2. Επιπτώσεις στη φυσική απόδοση

  • Οι έφηβοι αθλητές και τα ενεργά άτομα χρειάζονται σταθερή διατροφή όλη την ημέρα για να υποστηρίξουν την απόδοση και την αποκατάσταση των μυών.
  • Η παράλειψη γευμάτων μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, πιο αργή αποκατάσταση μυών και μειωμένη αντοχή.

3. Ψυχολογικές και συναισθηματικές επιδράσεις

  • Η πείνα μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση, την εστίαση και τα επίπεδα ενέργειας, καθιστώντας πιο δύσκολο για τους εφήβους να συγκεντρωθούν στις σχολικές τους υποχρεώσεις.
  • Οι έφηβοι που είναι επιρρεπείς σε άγχος ή κατάθλιψη μπορεί να εμφανίσουν επιδεινωμένα συμπτώματα λόγω των διακυμάνσεων του σακχάρου στο αίμα.

Συχνές Ερωτήσεις

"Ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της διαλειμματικής νηστείας στους εφήβους;"

Ενώ η διαλειμματική νηστεία έχει μελετηθεί κυρίως σε ενήλικες, οι μακροπρόθεσμες επιδράσεις της στους εφήβους παραμένουν υπό έρευνα. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη, την ορμονική ισορροπία και την μεταβολική ανάπτυξη των εφήβων, οδηγώντας δυνητικά σε ζητήματα όπως καθυστερημένη ανάπτυξη και αυξημένο κίνδυνο μεταβολικών διαταραχών. Επομένως, η διαλειμματική νηστεία γενικά δεν συνιστάται για άτομα κάτω των 18 ετών.

"Υπάρχουν οφέλη από τη διαλειμματική νηστεία για τους εφήβους;"

Η τρέχουσα έρευνα δεν υποστηρίζει σημαντικά οφέλη της διαλειμματικής νηστείας για τους εφήβους. Αντίθετα, μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους όπως διατροφικές ελλείψεις και αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη. Οι επαγγελματίες υγείας υποστηρίζουν μια ισορροπημένη, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά δίαιτες προσαρμοσμένες στις ατομικές ανάγκες των εφήβων και όχι περιοριστικά διατροφικά πρότυπα.

"Ποιες εναλλακτικές λύσεις αντί της διαλειμματικής νηστείας συνιστώνται για εφήβους που αναζητούν διαχείριση βάρους;"

Για τους εφήβους που στοχεύουν να διαχειριστούν το βάρος τους, οι ειδικοί συνιστούν να επικεντρωθούν σε:

  • Ισορροπημένες δίαιτες: Ενσωματώνουν ποικιλία φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, άπαχες πρωτεΐνες και υγιεινά λίπη.
  • Τακτική σωματική δραστηριότητα: Συμμετέχετε σε τουλάχιστον 60 λεπτά μέτριας έως έντονης άσκησης καθημερινά.
  • Προσεγμένες διατροφικές συνήθειες: Προσοχή στα σημάδια πείνας και πληρότητας και αποφυγή περισπασμών κατά τη διάρκεια των γευμάτων.
  • Επαρκή ύπνο: Εξασφάλιση επαρκούς ανάπαυσης για τη στήριξη της συνολικής υγείας και ευεξίας.

Σύνοψη

Αν και η διαλειμματική νηστεία έχει οφέλη για τους ενήλικες, πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι μπορεί να είναι επιβλαβής για τους εφήβους διαταράσσοντας την παραγωγή ινσουλίνης, τον μεταβολισμό και τη συνολική ανάπτυξη.

Βασικά συμπεράσματα:

  • Η νηστεία στην εφηβεία μπορεί να επηρεάσει τη ρύθμιση των ορμονών, την λειτουργία του εγκεφάλου και την ανάπτυξη των μυών.
  • Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η διαλειμματική νηστεία μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο διαταραγμένης διατροφής στους εφήβους.
  • Οι έφηβοι θα πρέπει να δίνουν προτεραιότητα σε ισορροπημένα γεύματα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και όχι σε περιοριστικά διατροφικά πρότυπα.

Πηγές:
medicaldaily.com
eurekalert.org (1)
eurekalert.org (2)
ncbi.nlm.nih.gov
tum.de
health.choc.org

© 2014-2025 Onmed.gr - All rights reserved