ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πρόωρος θάνατος: 47% πιο πιθανός αν δεν διακρίνετε αυτές τις δύο γεύσεις

Bigstock

Η φθίνουσα αίσθηση της γεύσης θα μπορούσε να σηματοδοτεί υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου!

Μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Otolaryngology–Head & Neck Surgery, έδειξε ότι εκείνοι που χάνουν την ικανότητα να ανιχνεύουν αλμυρές και όξινες γεύσεις αντιμετωπίζουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Αυτή η πρωτοποριακή έρευνα υποδηλώνει ότι οι αλλαγές στην αντίληψη της γεύσης θα μπορούσαν να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι σοβαρών υποκείμενων προβλημάτων υγείας.

Αυτό το άρθρο παρουσιάζει τα βασικά ευρήματα της μελέτης, τις πιθανές εξηγήσεις και τι μπορεί να σημαίνει η απώλεια της αίσθησης της γεύσης για την μακροπρόθεσμη υγεία σας.

Η μελέτη: Πώς η απώλεια γεύσης μπορεί να προβλέψει τον πρόωρο θάνατο

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα από 7.340 ενήλικες στις ΗΠΑ ηλικίας 40 ετών και άνω, για να διερευνήσει πώς η αντίληψη της γεύσης επηρεάζει τον κίνδυνο θνησιμότητας.

Βασικό εύρημα:

Οι συμμετέχοντες με μειωμένη ικανότητα να γεύονται αλμυρές και ξινές γεύσεις είχαν 47% υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν μέσα σε 6 χρόνια σε σύγκριση με εκείνους με φυσιολογική γευστική λειτουργία.

Παρατηρήθηκαν διαφορές μεταξύ των δύο φύλων:

  • Οι άνδρες που δυσκολεύονταν να ανιχνεύσουν όξινες γεύσεις είχαν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
  • Οι γυναίκες που είχαν δυσκολία να ανιχνεύσουν πικρές γεύσεις διέτρεχαν επίσης υψηλότερο κίνδυνο.

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, το κάπνισμα και τυχόν προϋπάρχουσες παθήσεις υγείας, αλλά η βασική συσχέτιση παρέμεινε ισχυρή.

Γιατί είναι αυτό σημαντικά αυτά τα ευρήματα

Η γεύση είναι στενά συνδεδεμένη με τη γενική υγεία. Μια φθίνουσα ικανότητα αίσθησης αλμυρής, ξινής ή πικρής γεύσης μπορεί να υποδηλώνει:

  • Νευρολογικές διαταραχές (π.χ. πρώιμο Αλτσχάιμερ ή Πάρκινσον).
  • Μεταβολικά νοσήματα (π.χ. διαβήτης ή καρδιαγγειακά προβλήματα).
  • Υποσιτισμός ή διατροφικές ανισορροπίες, που οδηγούν σε επιδείνωση της υγείας.

Αν και η καθαυτή απώλεια γεύσης δεν συνδέεται άμεσα με πρόωρο θάνατο, μπορεί να χρησιμεύσει ως βασικό προειδοποιητικό σημάδι φθίνουσας υγείας του ατόμου.

Γιατί η απώλεια γεύσης υποδηλώνει κίνδυνο για την υγεία

Η ικανότητα αντίληψης της γεύσης των τροφίμων είναι στενά συνδεδεμένη με την λειτουργία του εγκεφάλου, τον μεταβολισμό και την αισθητηριακή υγεία. Οι ερευνητές προτείνουν διάφορες πιθανές εξηγήσεις για τη σχέση μεταξύ απώλειας γεύσης και υψηλότερης θνησιμότητας:

1. Η έκπτωση της γεύσης μπορεί να σηματοδοτεί νευρολογικές διαταραχές

Οι υποδοχείς γεύσης συνδέονται με την λειτουργία των νεύρων. Η απώλεια της γεύσης μπορεί να υποδηλώνει πρώιμα σημάδια νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως:

  • Νόσος Αλτσχάιμερ
  • Νόσος Πάρκινσον
  • Εγκεφαλική βλάβη που σχετίζεται με εγκεφαλικό

2. Η κακή αντίληψη της γεύσης επηρεάζει τη διατροφή

Όσοι δυσκολεύονται να δοκιμάσουν αλμυρές και όξινες γεύσεις μπορεί να:

  • Υπερκαταναλώνουν αλάτι (αυξάνοντας τον κίνδυνο αρτηριακής πίεσης).
  • Χάσουν την όρεξή τους, οδηγώντας σε υποσιτισμό και απώλεια βάρους.

Ο υποσιτισμός είναι ένας γνωστός παράγοντας κινδύνου για εξασθενημένη ανοσία και αυξημένη θνησιμότητα.

3. Η γευστική λειτουργία μειώνεται με καρδιαγγειακά και μεταβολικά προβλήματα

  • Καταστάσεις όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις έχουν συνδεθεί με αλλοιωμένη αντίληψη γεύσης.
  • Οι αλλαγές της ροής του αίματος και η βλάβη των νεύρων μπορεί να επηρεάσουν τους γευστικούς κάλυκες, μειώνοντας την ευαισθησία τους.

Αυτή η έρευνα υπογραμμίζει γιατί έχει σημασία η έγκαιρη ανίχνευση της απώλειας γεύσης: μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό σοβαρών προβλημάτων υγείας προτού αυτά επιδεινωθούν.

Πότε η απώλεια γεύσης αποτελεί αιτία ανησυχίας

Μια προσωρινή απώλεια γεύσης (όπως κατά τη διάρκεια ενός κρυολογήματος ή COVID-19) δεν είναι απαραίτητα αιτία συναγερμού. Ωστόσο, επίμονες ή ανεξήγητες αλλαγές στην αντίληψη της γεύσης μπορεί να υποδηλώνουν μια πιο σοβαρή ανησυχία για την υγεία.

Προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να προσέξετε:

  • Δυσκολία στην ανίχνευση αλμυρών ή ξινών γεύσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  • Μια ξαφνική αλλαγή στη γευστική ευαισθησία χωρίς εμφανή ασθένεια.
  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους ή μειωμένη όρεξη λόγω μειωμένης απόλαυσης φαγητού.
  • Άλλες αισθητηριακές αλλαγές, όπως δυσκολία στην όσφρηση.

Τι να κάνετε εάν αντιμετωπίζετε απώλεια γεύσης

  • Συμβουλευτείτε γιατρό εάν η απώλεια γεύσης επιμένει για περισσότερο από μερικές εβδομάδες.
  • Ρωτήστε για υποκείμενες παθήσεις, όπως ο διαβήτης, ο κίνδυνος εγκεφαλικού ή νευρολογικά προβλήματα.
  • Τηρήστε μια ισορροπημένη διατροφή, για να αποτρέψετε τις ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά, που μπορεί να επιδεινώσουν την υγεία σας.

Συχνές Ερωτήσεις

"Είναι η απώλεια γεύσης σημάδι σοβαρής κατάστασης υγείας;"

Μπορεί να είναι. Η φθίνουσα αίσθηση της γεύσης συνδέεται με νευρολογικές διαταραχές, καρδιαγγειακά νοσήματα και μεταβολικά προβλήματα. Εάν η απώλεια είναι επίμονη ή ανεξήγητη, είναι καλύτερο να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή.

"Μπορεί μια κακή διατροφή να προκαλέσει απώλεια γεύσης;"

Ναι. Οι ελλείψεις σε ψευδάργυρο, βιταμίνη Β12 ή σίδηρο μπορεί να επηρεάσουν την αντίληψη της γεύσης. Ο υποσιτισμός μπορεί να επιδεινώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, όπως ανέδειξε και η μελέτη.

"Πώς επηρεάζει η γήρανση την αντίληψη της γεύσης;"

Οι γευστικοί κάλυκες υπολειτουργούν φυσικά με την πάροδο των ετών, αλλά μια ξαφνική ή σοβαρή απώλεια γεύσης δεν είναι φυσιολογική. Η μελέτη διαπίστωσε ότι ακόμη και μεταξύ των ηλικιωμένων, η απώλεια αλμυρής και ξινής γεύσης συνδέθηκε με υψηλότερη θνησιμότητα.

"Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της απώλειας γεύσης και της απώλειας όσφρησης;"

Η απώλεια γεύσης σημαίνει ότι δεν μπορείτε να εντοπίσετε τόσο έντονα αλμυρή, ξινή ή πικρή γεύση. Η απώλεια όσφρησης (ανοσμία) επηρεάζει την αντίληψη της γεύσης, αλλά δεν αλλάζει τη βασική ικανότητα ανίχνευσης γλυκού, ξινού ή αλμυρού. Εάν και η γεύση και η όσφρηση μειωθούν, μπορεί να υποδηλώνει νευρολογική νόσο ή μεταβολικές διαταραχές.

Σύνοψη

Η απώλεια αλμυρής και ξινής γεύσης μπορεί να είναι ένα κρίσιμο προειδοποιητικό σημάδι για σοβαρούς κινδύνους υγείας. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα, όσοι δυσκολεύονται να ανιχνεύσουν αυτές τις δύο γεύσεις αντιμετωπίζουν 47% υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Βασικά συμπεράσματα:

  • Η μείωση της γεύσης μπορεί να συνδέεται με νευροεκφυλιστικές ασθένειες, καρδιαγγειακά προβλήματα και υποσιτισμό.
  • Η ανεξήγητη απώλεια γεύσης δεν πρέπει να αγνοηθεί: αναζητήστε ιατρική αξιολόγηση.
  • Η τήρηση μιας υγιεινής διατροφής και η παρακολούθηση των αισθητηριακών αλλαγών μπορεί να βοηθήσει στον έγκαιρο εντοπισμό κινδύνων για την υγεία.
  • Εάν παρατηρήσετε επίμονες αλλαγές στην αντίληψη της γεύσης, είναι απαραίτητο να μιλήσετε με γιατρό για μια λεπτομερή αξιολόγηση.

Πηγές:
medicaldaily.com
ncbi.nlm.nih.gov
webmd.com

© 2014-2025 Onmed.gr - All rights reserved