Οι απαραίτητες τροφές για την υγεία του εντέρου, σύμφωνα με τους διατροφολόγους
Η υγεία του εντέρου είναι σημαντική για τη συνολική υγεία. Είναι λοιπόν απαραίτητο να καταναλώνετε τροφές που διατηρούν το έντερό σας στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.
Το έντερο αποκαλείται και η μηχανή του σώματος, γι' αυτό πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο λιπαρή.
Έρευνες δείχνουν ότι δύο καρύδια Βραζιλίας την ημέρα έχουν ευεργετική επίδραση στην υγεία του εντέρου, ενώ το κεφίρ για παράδειγμα, συγκαταλέγεται στις κορυφαίες τροφές για το εντερικό μας σύστημα.
Μικροβίωμα του εντέρου
Η Hannah Holscher διαιτολόγος και ερευνήτρια του μικροβιώματος του εντέρου, αναφέρει ότι το εντερικό μικροβίωμα είναι το οπλοστάσιο βακτηρίων και μυκήτων που κατοικούν στο έντερό μας, το οποίο είναι σημαντικό για την πέψη, μεταξύ άλλων λειτουργιών.
Η κακή υγεία του εντέρου συνδέεται με παθήσεις, όπως είναι ο διαβήτης, η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος, η παχυσαρκία, το Πάρκινσον, ακόμη και το Αλτσχάιμερ.
Η Holscher μελετά το μικροβίωμα και την υγεία του εντέρου, εφαρμόζοντας τα ευρήματά της και στη δική της διατροφή για να διατηρεί και το δικό της έντερο υγιές.
Απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τη βέλτιστη υγεία του εντέρου
Η διατροφολόγος τονίζει ότι δεν είναι απαραίτητο να είμαστε «πολύ αυστηροί» με τις δίαιτες. Υποστηρίζει μάλιστα ότι τα πολύ αυστηρά διατροφικά σχήματα, μάς στερούν την απόλαυση του φαγητού. Και αυτό είναι κάτι που η ίδια αγαπάει: να απολαμβάνει το φαγητό, το μαγείρεμα και να δοκιμάζει νέα πράγματα, εξηγεί στο CNBC.
Φροντίζει όμως να παίρνει ένα βασικό θρεπτικό συστατικό όσο πιο συχνά γίνεται για τη βέλτιστη υγεία του εντέρου. Συγκεκριμένα, «προσπαθώ να τρώω περίπου 25 γραμμάρια φυτικών ινών κάθε μέρα».
Τα φυλλώδη λαχανικά, τα μούρα, τα μήλα, το αβοκάντο και οι σπόροι chia είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Η Holscher απαριθμεί μερικές από τις τροφές που καταναλώνει καθημερινά για να διατηρεί το έντερό της υγιές.
Φυτικές ίνες και προβιοτικά
Η Holscher επιλέγει να ξεκινά τη μέρα της με ένα πρωινό πλούσιο σε φυτικές ίνες ή προβιοτικά.
Επομένως, το πρωινό της αποτελείται ως επί το πλείστον από: πλιγούρι βρόμης, σπόρους, όπως λιναρόσπορο και σπόρους chia, γάλα, μούρα και μέλι, καθώς και δημητριακά υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, γιαούρτι και γκρανόλα.
Για το μεσημεριανό της γεύμα επιλέγει συχνά λαχανικά, όπως καρότο ή σέλινο, και φρούτα, όπως μήλο και μπανάνα και ξηρούς καρπούς.
Στο δείπνο τέλος, φροντίζει να καταναλώνει άφθονα λαχανικά και βότανα που κάνουν καλό στο έντερο σε συνδυασμό με κρέας ή ψάρι. Τρώει επίσης, όσπρια όπως ρεβίθια ή φακές και κουρκουμά.
Πηγή: Metro