ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ένα ποτήρι γάλα προστατεύει από διαδεδομένο καρκίνο - Μεγάλη έρευνα

Bigstock

Είναι γνωστό ότι το ασβέστιο είναι σημαντικό για γερά οστά και δόντια, αλλά θα μπορούσε να βοηθήσει και στην μείωση του κινδύνου καρκίνου του εντέρου;

Σύμφωνα με νέα έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από την Cancer Research UK, η κατανάλωση επιπλέον 300 mg ασβεστίου (περίπου η ποσότητα σε ένα μεγάλο ποτήρι γάλα) την ημέρα θα μπορούσε να συνδεθεί με την μείωση του κινδύνου καρκίνου του εντέρου κατά 17%.

Γιατί συγκεκριμένα το γάλα προστατεύει από τον καρκίνο του εντέρου

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δημοσίευσαν την μεγαλύτερη μέχρι σήμερα ενιαία μελέτη για τη διατροφή και τον καρκίνο του εντέρου στο Nature Communications.

Χρησιμοποίησαν δεδομένα από περισσότερες από 500.000 γυναίκες για να διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ 97 διαιτητικών προϊόντων και θρεπτικών συστατικών και τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου σε βάθος χρόνου 16 ετών κατά μέσο όρο.

“Αυτή είναι η πιο ολοκληρωμένη μεμονωμένη μελέτη που έχει γίνει ποτέ για τη σχέση μεταξύ διατροφής και καρκίνου του εντέρου και υπογραμμίζει τον πιθανό προστατευτικό ρόλο του ασβεστίου στην ανάπτυξη αυτής της νόσου”, δήλωσε η δρ. Keren Papier, επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης.

Διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ασβέστιο, όπως το γάλα και το γιαούρτι, συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του εντέρου.

Και αυτό ίσχυε επίσης και για μη γαλακτοκομικές πηγές ασβεστίου, όπως τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Έτσι, είναι πιθανό ότι το ασβέστιο είναι ένας σημαντικός παράγοντας που βοηθά στην μείωση του κινδύνου καρκίνου του εντέρου.

“Έχουμε κάποια ιδέα ως προς το γιατί το ασβέστιο έχει αυτή την επίδραση. Πιστεύεται ότι το ασβέστιο μπορεί να προστατεύει από τον καρκίνο του εντέρου δεσμεύοντας τα χολικά οξέα και τα ελεύθερα λιπαρά οξέα, για να σχηματίσουν έναν τύπο αβλαβούς 'σαπουνιού', που τα εμποδίζει να βλάψουν την επένδυση του εντέρου μας”, είπε η δρ. Papier.

Αυτό το αποτέλεσμα του “σαπουνιού” βοηθά αυτά τα χολικά και λιπαρά οξέα να αφαιρεθούν από το έντερο, ώστε να μην μπορούν να συσσωρευτούν και έτσι είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν βλάβη.

Πρόσθετο ασβέστιο

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι περισσότερες γυναίκες που συμμετείχαν κατανάλωναν πάνω από το συνιστώμενο επίπεδο ασβεστίου (πάνω από 700 mg). Αλλά για μερικούς, αυτό μπορεί να οφείλεται στην προσθήκη πρόσθετου ασβεστίου στη διατροφή τους. Μπορείτε να βρείτε πρόσθετο ασβέστιο σε προϊόντα όπως το ψωμί ή ορισμένα vegan προϊόντα (π.χ. φυτικά γάλατα). Απαιτείται, όμως, περισσότερη έρευνα για το εάν τα συμπληρώματα ασβεστίου και οι τροφές εμπλουτισμένες με ασβέστιο έχουν την ίδια επίδραση στην μείωση του κινδύνου καρκίνου του εντέρου.

“Δεν μπορούσαμε να εξετάσουμε τη σχέση μεταξύ της λήψης συμπληρωμάτων ασβεστίου και του κινδύνου καρκίνου του εντέρου σε αυτήν την μελέτη. Δεδομένης της ευρείας χρήσης συμπληρωμάτων ασβεστίου, μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να διερευνήσουν τον ρόλο των σχετικών συμπληρωμάτων στην πρόληψη του καρκίνου του εντέρου σε διάφορους πληθυσμούς”, εξήγησε η δρ. Papier.

Άλλες τροφές που συνδέονται με τον καρκίνο του εντέρου

Υπάρχουν περίπου 44.100 περιπτώσεις καρκίνου του εντέρου κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθιστώντας το τον 4ο πιο συχνό καρκίνο. Αλλά περισσότερες από 5 στις 10 περιπτώσεις καρκίνου του εντέρου μπορούν να προληφθούν.

Η σχέση διατροφής και καρκίνου μπορεί να είναι δύσκολο να “χαρτογραφηθεί”, αλλά υπάρχουν ορισμένες σαφείς σχέσεις μεταξύ ορισμένων διαιτητικών προϊόντων και του κινδύνου καρκίνου. Η μελέτη της δρ. Papier επιβεβαιώνει επίσης τη σαφή σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και του υψηλότερου κινδύνου καρκίνου του εντέρου.

Η κατανάλωση επιπλέον 20 γραμμαρίων αλκοόλ την ημέρα, που ισοδυναμεί με ένα μεγάλο ποτήρι κρασί, βρέθηκε ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου κατά 15%.

“Ο καρκίνος του εντέρου είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους καρκίνους που επηρεάζουν τους ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο, γι' αυτό είναι τόσο ζωτικής σημασίας που ξέρουμε πώς να τον προλάβουμε”, δήλωσε η Sophia Lowes, επικεφαλής του τμήματος πληροφοριών υγείας του Cancer Research UK.

“Εκτός από τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και τη διακοπή του καπνίσματος, η τήρηση μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου. Αυτό περιλαμβάνει την μείωση του αλκοόλ και του κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, καθώς και την κατανάλωση πολλών φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα μπορούν επίσης να αποτελούν μέρος μιας δίαιτας που μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου”, πρόσθεσε η ίδια.

Επόμενα βήματα

Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να ειπωθεί με επιστημονική βεβαιότητα το εάν και κατά πόσον η αύξηση των επιπέδων ασβεστίου συνιστάται για όλους. Η δρ. Papier και η ομάδα της θέλουν να εξετάσουν περαιτέρω τον ρόλο του ασβεστίου στην πρόληψη του καρκίνου του εντέρου σε διαφορετικούς πληθυσμούς με διαφορετικές δίαιτες, για να κατανοήσουν πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί καλύτερα για την πρόληψη της νόσου.

Πηγές: webmd.com, cancerresearchuk.org

© 2014-2025 Onmed.gr - All rights reserved