Τεχνητά γλυκαντικά: Πόσο μειώνουν την ποιότητα της διατροφής
Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τεχνητά γλυκαντικά σε ποτά και φαγητά μπορεί να οδηγηθούν σε ανθυγιεινές τροφές, υποβαθμίζοντας την ποιότητα της συνολικής τους διατροφής, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Η μελέτη παρακολούθησε τη διατροφή σχεδόν 164.000 ατόμων μέσης ηλικίας 53 ετών, εκ των οποίων το 80% ήταν γυναίκες.
Όλοι συμμετείχαν σε μελέτη της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (ACS) με στόχο την πρόληψη του καρκίνου.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν τα επίπεδα πρόσληψης τεχνητών γλυκαντικών ουσιών σε συσκευασμένες τροφές, ποτά, γιαούρτια και πολλά ακόμη τρόφιμα. Η ποιότητα της συνολικής διατροφής των ατόμων αξιολογήθηκε με τη χρήση του δείκτη ACS Diet Score.
Η έρευνα έδειξε ότι όσο τα επίπεδα των τεχνητών γλυκαντικών αυξάνονταν, η συνολική ποιότητα της διατροφής των ανθρώπων μειωνόταν.
Για παράδειγμα, η αυξημένη πρόσληψη τεχνητών γλυκαντικών συνδέθηκε με περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα και χαμηλότερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
Γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό;
Παρόλο που τα γλυκαντικά «χρησιμοποιούνται για να αντικαταστήσουν την προστιθέμενη ζάχαρη, η μελέτη μας δείχνει ότι οι καταναλωτές τροφίμων και ποτών με υποκατάστατα ζάχαρης, καταναλώνουν επίσης άλλα τρόφιμα και ποτά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά που προκαλούν ανησυχία, όπως κορεσμένα λιπαρά, νάτριο και προστιθέμενη ζάχαρη», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Allison Sylvetsky, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιστημών άσκησης και διατροφής στο Πανεπιστήμιο George Washington στην Ουάσινγκτον.
Στην πραγματικότητα, τα υψηλότερα επίπεδα πρόσληψης τεχνητών γλυκαντικών -τέσσερις μερίδες ή περισσότερες την ημέρα- συνδέθηκαν με 43% περισσότερες πιθανότητες οι άνθρωποι να ακολουθούν μιας χαμηλής ποιότητας διατροφή σε σχέση με τους ανθρώπους που δεν χρησιμοποιούσαν υποκατάστατα ζάχαρης, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Το συμπέρασμα, σύμφωνα με τους ερευνητές είναι το εξής: «Οι καταναλωτές μη θρεπτικών γλυκαντικών ουσιών είχαν χαμηλότερη ποιότητα διατροφής σε μια μεγάλη ομάδα ενηλίκων των ΗΠΑ».
Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition.