ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 τροφές που συνιστά η ΑΙ για αυξημένη μνήμη και συγκέντρωση

Bigstock

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) ή Artificial Intelligence (ΑΙ) χρησιμοποιείται ήδη ως εργαλείο σε καθημερινή βάση από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο.

Το ChatGPT, η AI που αναπτύχθηκε από την εταιρεία OpenAI, είναι μια από τις δημοφιλέστερες πλατφόρμες του είδους. Και είναι ήδη ικανό να απαντά σε ερωτήσεις για εκατοντάδες θέματα όπως η ιστορία, τα μαθηματικά και η βιολογία. Κάτι που λίγοι λαμβάνουν υπόψη είναι ότι μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.

Η απώλεια μνήμης είναι μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες για τους νευρολόγους σήμερα. Και ενώ η τεχνητή νοημοσύνη δεν αντικαθιστά τη βοήθεια ενός επαγγελματία ιατρού, μπορεί να παρέχει ορισμένες συμβουλές που βοηθούν στην επίλυση αυτού του προβλήματος. Αυτό το κάνει συλλέγοντας και επεξεργάζοντας όλες τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες στο Διαδίκτυο.

Από αυτήν την άποψη, σύμφωνα με την AI, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που, εάν καταναλώνονται τακτικά, μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της μνήμης. Αυτά τα τρόφιμα, σε συνδυασμό με μια υγιεινή -πλούσια σε θρεπτικά συστατικά- διατροφή, μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του εγκεφάλου, να αυξήσουν την εστίαση και να βελτιώσουν την επικοινωνία μεταξύ των νευρώνων.

Ποιες είναι οι 5 τροφές που αυξάνουν τη συγκέντρωση και την μνήμη, σύμφωνα με το ChatGPT

Σύμφωνα με αυτό το εργαλείο ΑΙ, “η συμπερίληψη αυτών των τροφών στη διατροφή σε τακτική βάση μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία του εγκεφάλου”. Ακολουθεί η πλήρης λίστα, που παρέθεσε η πλατφόρμα:

  1. Λιπαρά ψάρια: Είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ιδιαίτερα σε DHA, το οποίο είναι απαραίτητο για την λειτουργία του εγκεφάλου. Η συχνή κατανάλωση βελτιώνει την μνήμη, την μάθηση και τη συγκέντρωση. Ενδεδειγμένες τροφές είναι ο σολομός, οι σαρδέλες και ο τόνος.
  2. Ξηροί καρποί: Τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, τα καρύδια και άλλοι ξηροί καρποί περιέχουν βιταμίνη Ε, ωμέγα-3 και αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα από τη γήρανση και βελτιώνουν τη συνολική γνωστική λειτουργία.
  3. Μούρα: Μερικά φρούτα όπως τα βατόμουρα, τα σμέουρα, τα βακκίνια, τα κεράσια και τα φραγκοστάφυλα είναι πολύ ευεργετικά για την μνήμη. Αυτό συμβαίνει επειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, όπως οι ανθοκυανίνες, που προάγουν την επικοινωνία μεταξύ των νευρώνων και προστατεύουν τον εγκέφαλο από το οξειδωτικό στρες.
  4. Μαύρη σοκολάτα: Ειδικά οι σοκολάτες με πάνω από 70% κακάο βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου. Η μαύρη σοκολάτα περιέχει φλαβονοειδή, καφεΐνη και αντιοξειδωτικά, τα οποία βελτιώνουν την μνήμη, την εστίαση και την ψυχική διάθεση. Οι ειδικοί συνιστούν να τρώτε μία μερίδα την ημέρα, για να εξασφαλίσετε θετικά αποτελέσματα.
  5. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Σύμφωνα με την AI, λαχανικά όπως το σπανάκι, το σέσκουλο και το λάχανο είναι βασικά για την προστασία των νευρώνων και τη διατήρηση των γνωστικών λειτουργιών. Ο λόγος είναι απλός: είναι πλούσια σε βιταμίνες Β, αντιοξειδωτικά και φολικό οξύ, βασικά θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη και τη φροντίδα του εγκεφάλου.

Αν και, σύμφωνα με την ΑΙ, αυτές οι τροφές μπορούν να συμβάλουν στη διατήρηση της καλής υγείας του εγκεφάλου και στη βελτίωση της μνήμης, είναι πολύ σημαντικό να συμβουλευτείτε γιατρό σε περίπτωση ξαφνικής εξασθένησης της μνήμης ή οποιουδήποτε προβλήματος, που σχετίζεται με τη γνωστική λειτουργία.

Πηγή: lanacion.com.ar

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved