ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μακροβιοτική διατροφή: Τι είναι και πώς θα φτιάξετε το τέλειο πιάτο

Η μακροβιοτική διατροφή είναι ένας τύπος υγιεινής διατροφής που έγινε πολύ δημοφιλής στις ΗΠΑ τη δεκαετία του '90.

Περιέχει στοιχεία διατροφών, όπως είναι η χορτοφαγική και η paleo.

Η μακροβιοτική διατροφή έχει βασιστεί σε αρχές της παραδοσιακής κινεζικής και ιαπωνικής Ιατρικής.

Πρόκειται για μια «ενεργειακή» διατροφή, που πιστεύει ότι μπορεί να εξασφαλίζει την αρμονική λειτουργία του σώματος, του πνεύματος και της ψυχής.

O στόχος αυτός επιτυγχάνεται με την κατανάλωση τροφών που συμβάλλουν στην εναρμόνιση των δυνάμεων του Yin και του Yang.

Όπως εξηγεί ο Αμερικανός σεφ Lee Gross, «η μακροβιοτική έχει να κάνει με την εξισορρόπηση του εαυτού μας με τον φυσικό κόσμο - και ο ευκολότερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι με τα γεύματά μας. Απομακρυνόμαστε όλο και περισσότερο από αυτή την ισορροπία αν επιλέγουμε να τρώμε επεξεργασμένα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα».

Ποια είναι η βάση ενός μακροβιοτικού γεύματος

Κάθε γεύμα είναι ένας συνδυασμός από δημητριακά, λαχανικά, όσπρια ή ψάρια και τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση.

Πώς μπορεί λοιπόν να φτιάξει κάποιος ένα τέτοιο γεύμα; Ο Gross παραδέχεται ότι ενώ δεν υπάρχει «σωστή» κατανομή για ένα μακροβιοτικό γεύμα, υπάρχουν κάποιοι τρόποι για να φτιάξεις το πιο νόστιμο, ολοκληρωμένο πιάτο.

  1. Ξεκινήστε με ένα δημητριακό ολικής αλέσεως που να αποτελεί περίπου το 20-30% του πιάτου σας. Θα μπορούσε να είναι οποιοδήποτε δημητριακό, από κινόα μέχρι καστανό ρύζι και κεχρί. Οι φανατικοί της μακροβιοτικής διατροφής υποστηρίζουν ότι τα δημητριακά πρέπει να καταλαμβάνουν το 40-60% του πιάτου, αλλά τελευταία οι άνθρωποι μειώνουν την ποσότητα των δημητριακών και αυξάνουν τα λαχανικά.
  2. Τα λαχανικά αποτελούν περίπου το 40-60% του πιάτου. Είναι σημαντικό να έχετε ποικιλία λαχανικών, από κρεμμύδια και κολοκύθια μέχρι φυλλώδη λαχανικά και ρίζες. Μαγειρέψτε τα είτε στο ατμό, είτε ψητά.
  3. Τα φασόλια, η πρωτεΐνη σόγιας και τα φύκια αποτελούν περίπου το 5-10% του πιάτου. Πολλοί χρησιμοποιούν tempeh (τρόφιμο που αποτελείται είτε από σπόρους σόγιας, οι οποίοι έχουν υποστεί ζύμωση, είτε από σιτάρι, ή και από τα δύο) ή tofu (προϊόν από γάλα σόγιας που παρασκευάζεται όπως το τυρί. Προσθέτουν επίσης θαλάσσια φυτά, όπως το nori ή άλλα φύκια, τα οποία αποτελούν σημαντική αλλά παραγνωρισμένη πηγή πολύτιμων θρεπτικών συστατικών και ιχνοστοιχείων.
  4. Είναι επίσης σημαντικό να συμπεριλαμβάνετε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση και είναι πλούσια σε ενεργά προβιοτικά.
  5. Η σούπα είναι ένα ακόμη στοιχείο που μπορείτε να προσθέσετε στο γεύμα σας. Πολλοί φτιάχνουν σούπα miso ή ένα ζωμό kombu κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών. Το μίσο είναι μια παραδοσιακή γιαπωνέζικη πάστα από φασόλια σόγιας και κάποιο δημητριακό (όπως ρύζι, κριθάρι ή σίκαλη, ανάλογα με το είδος του μίσο), τα οποία έχουν υποστεί ζύμωση. Η ζύμωση γίνεται με τη βοήθεια ενός φυσικού μύκητα που ονομάζεται koji. Το kombu είναι ξερό φύκι με έντονη θαλασσινή γεύση.

Πηγή: Well+Good

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved