ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πόση λακτόζη περιέχει η φέτα και κάθε γαλακτοκομικό προϊόν

Bigstock

Για τα άτομα με δυσανεξία στην λακτόζη, η γνώση των γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλότερα επίπεδα λακτόζης, μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή συμπτωμάτων όπως φούσκωμα και κράμπες.

Αυτό το άρθρο περιγράφει τις αιτίες και τα συμπτώματα της δυσανεξίας στην λακτόζη, παρέχει έναν λεπτομερή οδηγό της περιεκτικότητας λακτόζης σε ένα ευρύ φάσμα γαλακτοκομικών τροφίμων και προσφέρει συμβουλές αγορών για όσους είναι ευαίσθητοι στην λακτόζη.

Με αυτόν τον οδηγό, μπορείτε να κάνετε ενημερωμένες επιλογές και να απολαύσετε μια ποικίλη διατροφή με ελάχιστη ενόχληση.

Αιτίες και συμπτώματα δυσανεξίας στην λακτόζη

Η δυσανεξία στην λακτόζη συμβαίνει όταν το σώμα παράγει ανεπαρκή λακτάση, το ένζυμο που απαιτείται για την πέψη της λακτόζης, ένα σάκχαρο στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι αιτίες περιλαμβάνουν τη γενετική, τη γήρανση και ορισμένες γαστρεντερικές παθήσεις που επηρεάζουν την παραγωγή λακτάσης.

Κοινά συμπτώματα δυσανεξίας στην λακτόζη:

  • Φούσκωμα
  • Διάρροια
  • Κράμπες στο στομάχι
  • Αέρια
  • Ναυτία

Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν μέσα σε 30 λεπτά έως 2 ώρες μετά την κατανάλωση τροφών, που περιέχουν λακτόζη.

Περιεκτικότητα γαλακτοκομικών προϊόντων σε λακτόζη

Παρακάτω είναι μια ολοκληρωμένη ανάλυση της περιεκτικότητας σε λακτόζη σε διάφορες κατηγορίες γαλακτοκομικών. Σκοπός είναι να βοηθηθούν τα άτομα με δυσανεξία στην λακτόζη να κάνουν καλύτερες επιλογές.

Γάλατα

ΕίδοςΠεριεκτικότητα σε λακτόζη (g ανά 100 g)
Αγελαδινό γάλα4,8
Αποβουτυρωμένο αγελαδινό γάλα5
Ημιαποβουτυρωμένο αγελαδινό γάλα4,9
Κατσικίσιο γάλα4,2
Γάλα πρόβειο4,7
Βουβαλίσιο γάλα4,9
Γάλα χωρίς λακτόζη0
Συμπυκνωμένο γάλα10,4
Γάλα εβαπορέ9,6

Βούτυρα, κρέμες και γάλατα που έχουν υποστεί ζύμωση

ΕίδοςΠεριεκτικότητα σε λακτόζη (g ανά 100 g)
Βούτυρο κλασικό0,6
Βούτυρο αλατισμένο0,6
Βούτυρο ανάλατο0,6
Φρέσκια κρέμα (Fresh cream, 30% λιπαρά)3,3
Κρέμα σαντιγί (30% λιπαρά)3,1
Κρέμα γάλακτος Light3,8
Κρέμα γάλακτος πλήρης2,9
Crème Fraîche3
Ξινή κρέμα (Sour cream)2,5
Γιαούρτι2,9
Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά4
Κεφίρ2,9
Πόσιμο γιαούρτι3

Επιδόρπια

ΕίδοςΠεριεκτικότητα σε λακτόζη (g ανά 100 g)
Παγωτό6,2
Σορμπέ (με γάλα)1,5
Μους σοκολάτας3,1
Κρέμα3,4
Ρυζόγαλο3,2
Γιαούρτι με γεύση3,5
Πουτίγκα με γαλακτοκομικά προϊόντα3,6
Cheesecake2
Επιδόρπια με βάση την κρέμα4

Τυριά

ΕίδοςΠεριεκτικότητα σε λακτόζη (g ανά 100 g)
Τυρί κότατζ3,1
Ρικότα2
Μπρι0,5
Καμαμπέρ0,1
Τσένταρ0
Γκούντα0
Παρμεζάνα0
Μοτσαρέλα0,7
Έμενταλ0,1
Ελβετικό τυρί0,5
Φέτα0,5
Μπλε Τυρί0,5
Τυρί κρέμα2
Πεκορίνο0
Προβολόνε0

Σνακ

ΕίδοςΠεριεκτικότητα σε λακτόζη (g ανά 100 g)
Σοκολάτα γάλακτος9,5
Μαύρη Σοκολάτα2,5
Λευκή Σοκολάτα9,6
Μπισκότα (με βάση το γάλα)4,3
Σνακ με κρέμα5,8
Μπάρες παγωτού6,2
Smoothies με βάση το γιαούρτι4,5
Μπάρες πρωτεΐνης γάλακτος4

Αυτοί οι πίνακες δείχνουν ότι ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως τα παλαιωμένα τυριά και το γάλα χωρίς λακτόζη, είναι φυσικά χαμηλά σε λακτόζη, γεγονός που τα καθιστά κατάλληλα για άτομα με δυσανεξία στην λακτόζη.

Συμβουλές αγορών για άτομα με δυσανεξία στην λακτόζη

  • Εξετάστε τις ετικέτες: Αναζητήστε συστατικά όπως λακτόζη, στερεά γάλακτος ή ορός γάλακτος. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα, ειδικά τα σνακ και τα επιδόρπια, συχνά περιέχουν λακτόζη.
  • Προτιμήστε παλαιωμένα τυριά: Οι παλαιωμένες ποικιλίες όπως το τσένταρ, η παρμεζάνα και το γκούντα είναι φυσικά χαμηλές σε λακτόζη και μπορεί να είναι ανεκτές για μερικούς ανθρώπους με σχετική δυσανεξία.
  • Πειραματιστείτε με τα γαλακτοκομικά που έχουν υποστεί ζύμωση: Τα γιαούρτια και το κεφίρ μπορεί να έχουν μειωμένη λακτόζη λόγω ζύμωσης, η οποία μπορεί να τα κάνει πιο εύκολα στην πέψη.
  • Περιορίστε τα σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη: Οι σοκολάτες με βάση το γάλα και τα σνακ γεμάτα κρέμα τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα λακτόζης. Αναζητήστε εναλλακτικές λύσεις ή ελέγξτε για ετικέτες χωρίς λακτόζη.

Συχνές Ερωτήσεις

“Ποιες άλλες τροφές εκτός από τα γαλακτοκομικά περιέχουν λακτόζη;”

Η λακτόζη μπορεί να υπάρχει σε διάφορα επεξεργασμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου του ψωμιού, των δημητριακών, των ντρέσινγκ για σαλάτες, ακόμη και σε ορισμένα φάρμακα. Η ανάγνωση των ετικετών είναι απαραίτητη για τον εντοπισμό της “κρυμμένης” λακτόζης σε μη γαλακτοκομικά προϊόντα.

“Γίνεται να υποχωρήσει από μόνη της η δυσανεξία στην λακτόζη;”

Η πρωτοπαθής δυσανεξία στην λακτόζη είναι συνήθως δια βίου. Ωστόσο, ορισμένα άτομα με δευτερογενή δυσανεξία στην λακτόζη, συχνά λόγω ασθένειας, μπορεί να ανακτήσουν την παραγωγή λακτάσης και να ανεχτούν ξανά την λακτόζη μόλις επιλυθεί το υποκείμενο πρόβλημα.

Σύνοψη

Με τη σωστή γνώση, τα άτομα με δυσανεξία στην λακτόζη μπορούν να απολαμβάνουν γαλακτοκομικά με μέτρο, επιλέγοντας εκείνα με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λακτόζη, όπως παλαιωμένα τυριά. Οι συνετές αγορές και η κατανόηση των ετικετών των προϊόντων διευκολύνουν την... πλοήγηση στα ράφια των καταστημάτων, ώστε να μπορείτε να κάνετε ενημερωμένες επιλογές, που ταιριάζουν στις διατροφικές σας ανάγκες και να εξακολουθείτε να απολαμβάνετε τις γεύσεις των γαλακτοκομικών.

Πηγές: lactolerance.fr, mayoclinic.org, ncbi.nlm.nih.gov

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved