Πόση λακτόζη περιέχει η φέτα και κάθε γαλακτοκομικό προϊόν
Για τα άτομα με δυσανεξία στην λακτόζη, η γνώση των γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλότερα επίπεδα λακτόζης, μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή συμπτωμάτων όπως φούσκωμα και κράμπες.
Αυτό το άρθρο περιγράφει τις αιτίες και τα συμπτώματα της δυσανεξίας στην λακτόζη, παρέχει έναν λεπτομερή οδηγό της περιεκτικότητας λακτόζης σε ένα ευρύ φάσμα γαλακτοκομικών τροφίμων και προσφέρει συμβουλές αγορών για όσους είναι ευαίσθητοι στην λακτόζη.
Με αυτόν τον οδηγό, μπορείτε να κάνετε ενημερωμένες επιλογές και να απολαύσετε μια ποικίλη διατροφή με ελάχιστη ενόχληση.
Αιτίες και συμπτώματα δυσανεξίας στην λακτόζη
Η δυσανεξία στην λακτόζη συμβαίνει όταν το σώμα παράγει ανεπαρκή λακτάση, το ένζυμο που απαιτείται για την πέψη της λακτόζης, ένα σάκχαρο στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι αιτίες περιλαμβάνουν τη γενετική, τη γήρανση και ορισμένες γαστρεντερικές παθήσεις που επηρεάζουν την παραγωγή λακτάσης.
Κοινά συμπτώματα δυσανεξίας στην λακτόζη:
- Φούσκωμα
- Διάρροια
- Κράμπες στο στομάχι
- Αέρια
- Ναυτία
Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν μέσα σε 30 λεπτά έως 2 ώρες μετά την κατανάλωση τροφών, που περιέχουν λακτόζη.
Περιεκτικότητα γαλακτοκομικών προϊόντων σε λακτόζη
Παρακάτω είναι μια ολοκληρωμένη ανάλυση της περιεκτικότητας σε λακτόζη σε διάφορες κατηγορίες γαλακτοκομικών. Σκοπός είναι να βοηθηθούν τα άτομα με δυσανεξία στην λακτόζη να κάνουν καλύτερες επιλογές.
Γάλατα
Είδος | Περιεκτικότητα σε λακτόζη (g ανά 100 g) |
Αγελαδινό γάλα | 4,8 |
Αποβουτυρωμένο αγελαδινό γάλα | 5 |
Ημιαποβουτυρωμένο αγελαδινό γάλα | 4,9 |
Κατσικίσιο γάλα | 4,2 |
Γάλα πρόβειο | 4,7 |
Βουβαλίσιο γάλα | 4,9 |
Γάλα χωρίς λακτόζη | 0 |
Συμπυκνωμένο γάλα | 10,4 |
Γάλα εβαπορέ | 9,6 |
Βούτυρα, κρέμες και γάλατα που έχουν υποστεί ζύμωση
Είδος | Περιεκτικότητα σε λακτόζη (g ανά 100 g) |
Βούτυρο κλασικό | 0,6 |
Βούτυρο αλατισμένο | 0,6 |
Βούτυρο ανάλατο | 0,6 |
Φρέσκια κρέμα (Fresh cream, 30% λιπαρά) | 3,3 |
Κρέμα σαντιγί (30% λιπαρά) | 3,1 |
Κρέμα γάλακτος Light | 3,8 |
Κρέμα γάλακτος πλήρης | 2,9 |
Crème Fraîche | 3 |
Ξινή κρέμα (Sour cream) | 2,5 |
Γιαούρτι | 2,9 |
Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά | 4 |
Κεφίρ | 2,9 |
Πόσιμο γιαούρτι | 3 |
Επιδόρπια
Είδος | Περιεκτικότητα σε λακτόζη (g ανά 100 g) |
Παγωτό | 6,2 |
Σορμπέ (με γάλα) | 1,5 |
Μους σοκολάτας | 3,1 |
Κρέμα | 3,4 |
Ρυζόγαλο | 3,2 |
Γιαούρτι με γεύση | 3,5 |
Πουτίγκα με γαλακτοκομικά προϊόντα | 3,6 |
Cheesecake | 2 |
Επιδόρπια με βάση την κρέμα | 4 |
Τυριά
Είδος | Περιεκτικότητα σε λακτόζη (g ανά 100 g) |
Τυρί κότατζ | 3,1 |
Ρικότα | 2 |
Μπρι | 0,5 |
Καμαμπέρ | 0,1 |
Τσένταρ | 0 |
Γκούντα | 0 |
Παρμεζάνα | 0 |
Μοτσαρέλα | 0,7 |
Έμενταλ | 0,1 |
Ελβετικό τυρί | 0,5 |
Φέτα | 0,5 |
Μπλε Τυρί | 0,5 |
Τυρί κρέμα | 2 |
Πεκορίνο | 0 |
Προβολόνε | 0 |
Σνακ
Είδος | Περιεκτικότητα σε λακτόζη (g ανά 100 g) |
Σοκολάτα γάλακτος | 9,5 |
Μαύρη Σοκολάτα | 2,5 |
Λευκή Σοκολάτα | 9,6 |
Μπισκότα (με βάση το γάλα) | 4,3 |
Σνακ με κρέμα | 5,8 |
Μπάρες παγωτού | 6,2 |
Smoothies με βάση το γιαούρτι | 4,5 |
Μπάρες πρωτεΐνης γάλακτος | 4 |
Αυτοί οι πίνακες δείχνουν ότι ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως τα παλαιωμένα τυριά και το γάλα χωρίς λακτόζη, είναι φυσικά χαμηλά σε λακτόζη, γεγονός που τα καθιστά κατάλληλα για άτομα με δυσανεξία στην λακτόζη.
Συμβουλές αγορών για άτομα με δυσανεξία στην λακτόζη
- Εξετάστε τις ετικέτες: Αναζητήστε συστατικά όπως λακτόζη, στερεά γάλακτος ή ορός γάλακτος. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα, ειδικά τα σνακ και τα επιδόρπια, συχνά περιέχουν λακτόζη.
- Προτιμήστε παλαιωμένα τυριά: Οι παλαιωμένες ποικιλίες όπως το τσένταρ, η παρμεζάνα και το γκούντα είναι φυσικά χαμηλές σε λακτόζη και μπορεί να είναι ανεκτές για μερικούς ανθρώπους με σχετική δυσανεξία.
- Πειραματιστείτε με τα γαλακτοκομικά που έχουν υποστεί ζύμωση: Τα γιαούρτια και το κεφίρ μπορεί να έχουν μειωμένη λακτόζη λόγω ζύμωσης, η οποία μπορεί να τα κάνει πιο εύκολα στην πέψη.
- Περιορίστε τα σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη: Οι σοκολάτες με βάση το γάλα και τα σνακ γεμάτα κρέμα τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα λακτόζης. Αναζητήστε εναλλακτικές λύσεις ή ελέγξτε για ετικέτες χωρίς λακτόζη.
Συχνές Ερωτήσεις
“Ποιες άλλες τροφές εκτός από τα γαλακτοκομικά περιέχουν λακτόζη;”
Η λακτόζη μπορεί να υπάρχει σε διάφορα επεξεργασμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου του ψωμιού, των δημητριακών, των ντρέσινγκ για σαλάτες, ακόμη και σε ορισμένα φάρμακα. Η ανάγνωση των ετικετών είναι απαραίτητη για τον εντοπισμό της “κρυμμένης” λακτόζης σε μη γαλακτοκομικά προϊόντα.
“Γίνεται να υποχωρήσει από μόνη της η δυσανεξία στην λακτόζη;”
Η πρωτοπαθής δυσανεξία στην λακτόζη είναι συνήθως δια βίου. Ωστόσο, ορισμένα άτομα με δευτερογενή δυσανεξία στην λακτόζη, συχνά λόγω ασθένειας, μπορεί να ανακτήσουν την παραγωγή λακτάσης και να ανεχτούν ξανά την λακτόζη μόλις επιλυθεί το υποκείμενο πρόβλημα.
Σύνοψη
Με τη σωστή γνώση, τα άτομα με δυσανεξία στην λακτόζη μπορούν να απολαμβάνουν γαλακτοκομικά με μέτρο, επιλέγοντας εκείνα με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λακτόζη, όπως παλαιωμένα τυριά. Οι συνετές αγορές και η κατανόηση των ετικετών των προϊόντων διευκολύνουν την... πλοήγηση στα ράφια των καταστημάτων, ώστε να μπορείτε να κάνετε ενημερωμένες επιλογές, που ταιριάζουν στις διατροφικές σας ανάγκες και να εξακολουθείτε να απολαμβάνετε τις γεύσεις των γαλακτοκομικών.