ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Με ποιες τροφές υποχωρεί το έλκος στομάχου

Bigstock

Τα πεπτικά έλκη (πληγές στην επένδυση του στομάχου) μπορεί να προκαλέσουν πόνο και δυσφορία.

Οι σωστές επιλογές διατροφής είναι απαραίτητες για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και την προώθηση της επούλωσης.

Αυτό το άρθρο εξηγεί τις αιτίες των πεπτικών ελκών, τις τροφές που είναι ευεργετικές και εκείνες που πρέπει να αποφεύγετε, καθώς και πώς λειτουργεί η δίαιτα για το έλκος.

Πώς προκαλείται το πεπτικό έλκος

Τα πεπτικά έλκη προκαλούνται κυρίως από το βακτήριο Helicobacter pylori (H. pylori) ή την παρατεταμένη χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ), όπως η ιβουπροφαίνη και η ασπιρίνη.

Το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και τα υψηλά επίπεδα στρες μπορούν επίσης να συμβάλουν στην ανάπτυξη ελκών, αποδυναμώνοντας την προστατευτική επένδυση του στομάχου.

Μια κακή διατροφή μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα και να επιβραδύνει τη διαδικασία επούλωσης. Επομένως, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποιες τροφές είναι ασφαλείς και ποιες να αποφεύγετε.

Ποιες τροφές είναι καλές για το έλκος στομάχου

Εάν έχετε πεπτικό έλκος, υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που πρέπει να ενσωματώσετε στη διατροφή σας, για να προωθήσετε την επούλωση και να μειώσετε τον ερεθισμό.

  • Φρούτα και λαχανικά: Ειδικά εκείνα με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, όπως τα μούρα, τα φυλλώδη χόρτα και οι γλυκές (όχι καυτερές!) πιπεριές. Αυτά βοηθούν στην μείωση της φλεγμονής στο στομάχι.
  • Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες: Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως η βρώμη, το κριθάρι και το καστανό ρύζι, μπορούν να προάγουν την πέψη και να μειώσουν τα συμπτώματα εξουδετερώνοντας το οξύ του στομάχου.
  • Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση: Το γιαούρτι, το κεφίρ και το ξινολάχανο περιέχουν προβιοτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού.
  • Άπαχες πρωτεΐνες: Τα πουλερικά (χωρίς πέτσα), το τόφου και τα όσπρια είναι καλές επιλογές πρωτεΐνης, που δεν θα επιδεινώσουν το έλκος.
  • Υγιή λιπαρά: Το ελαιόλαδο και το αβοκάντο είναι πλούσια σε αντιφλεγμονώδη λίπη, τα οποία μπορούν να προστατεύσουν τον βλεννογόνο του στομάχου.

Αυτές οι τροφές λειτουργούν, μειώνοντας την οξύτητα στο στομάχι και βοηθώντας τη φυσική διαδικασία επούλωσης του σώματος.

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε αν έχετε έλκος στομάχου

Ορισμένες τροφές μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του έλκους, αυξάνοντας την παραγωγή οξέων στο στομάχι ή ερεθίζοντας την επένδυσή του. Καλό είναι να αποφεύγετε:

  • Πικάντικες τροφές: Οι καυτερές πιπεριές και το τσίλι μπορεί να ερεθίσουν τον βλεννογόνο του στομάχου και να εντείνουν τον πόνο.
  • Τηγανητά και λιπαρά τρόφιμα: Αυτά επιβραδύνουν την πέψη και μπορούν να προκαλέσουν την παραμονή του οξέος στο στομάχι για μεγαλύτερες περιόδους, επιδεινώνοντας τα συμπτώματα.
  • Ποτά με καφεΐνη: Ο καφές, το τσάι και τα αναψυκτικά μπορούν να διεγείρουν την παραγωγή οξέος στο στομάχι, οδηγώντας σε δυσφορία.
  • Αλκοόλ: Ερεθίζει τον βλεννογόνο του στομάχου και μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του έλκους.
  • Εσπεριδοειδή: Τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και τα γκρέιπφρουτ μπορεί να αυξήσουν την οξύτητα στο στομάχι, προκαλώντας δυσφορία.

Πώς λειτουργεί η δίαιτα για το έλκος

Η δίαιτα για το έλκος έχει σχεδιαστεί, για να μειώνει τον ερεθισμό στο στομάχι, περιορίζοντας την παραγωγή οξέος και προάγοντας την επούλωση. Επικεντρώνεται σε ολόκληρα, εύπεπτα τρόφιμα, ενώ αποφεύγει τα πικάντικα, λιπαρά και όξινα τρόφιμα.

  • Ισορροπία γευμάτων: Η κατανάλωση μικρότερων και συχνότερων γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της υπερβολικής παραγωγής οξέος.
  • Καλή ενυδάτωση: Η κατανάλωση άφθονου νερού, ιδιαίτερα μεταξύ των γευμάτων, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ενός ουδέτερου στομαχικού περιβάλλοντος.
  • Παρακολούθηση: Η τήρηση ενός ημερολογίου τροφίμων μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε ποιες συγκεκριμένες τροφές επιδεινώνουν τα συμπτώματά σας, επιτρέποντάς σας να κάνετε προσαρμογές στη διατροφή σας ανάλογα με τις ανάγκες.

Αν και μια δίαιτα για το έλκος δεν θα θεραπεύσει την υποκείμενη αιτία του προβλήματος, μπορεί να ανακουφίσει σημαντικά τα συμπτώματα και να υποστηρίξει τη διαδικασία επούλωσης, όταν συνδυάζεται με ιατρική θεραπεία.

Συχνές Ερωτήσεις

“Μπορεί το έλκος στομάχου να επουλωθεί μόνο μέσω διατροφής;”

Η διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων και στην προώθηση της επούλωσης, αλλά η ιατρική θεραπεία είναι συνήθως απαραίτητη, ειδικά εάν το έλκος προκαλείται από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού ή παρατεταμένη χρήση ΜΣΑΦ. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά ή φάρμακα που μειώνουν την οξύτητα, για να συμπληρώσουν τη διατροφή σας.

“Μπορεί το άγχος να προκαλέσει πεπτικό έλκος;”

Το καθαυτό άγχος δεν προκαλεί πεπτικά έλκη, αλλά μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα. Το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη παραγωγή οξέος στομάχου και να κάνει τα υπάρχοντα έλκη πιο επώδυνα. Η διαχείριση του στρες μέσω τεχνικών χαλάρωσης και αλλαγών στον τρόπο ζωής μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των συμπτωμάτων.

“Είναι κληρονομικό το στομαχικό έλκος;”

Δεν υπάρχει άμεση γενετική αιτία για τα πεπτικά έλκη, αλλά τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό έλκους μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα σε λοιμώξεις από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού ή να έχουν γενετική προδιάθεση σε καταστάσεις, που αυξάνουν τον κίνδυνο ελκών, όπως ορισμένοι τύποι παλινδρόμησης οξέος.

Σύνοψη

Η διαχείριση ενός πεπτικού έλκους μέσω της διατροφής είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την μείωση του πόνου, την προώθηση της επούλωσης και την πρόληψη περαιτέρω ερεθισμού. Η εστίαση σε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, προβιοτικά και φλαβονοειδή μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της επένδυσης του στομάχου και στην μείωση της ανάπτυξης του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, ενώ η αποφυγή όξινων, πικάντικων και λιπαρών τροφών ελαχιστοποιεί την ενόχληση.

Πηγές: aarp.org, webmd.com, healthline.com, medicalnewstoday.com, verywellhealth.com

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved