ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι θα παρατηρήσετε αν πάρετε ταυτόχρονα τζίντζερ και κουρκουμά

Bigstock

Ο κουρκουμάς και το τζίντζερ είναι δύο δημοφιλή μπαχαρικά με μακρά ιστορία ιατρικής χρήσης.

Γνωστά για τις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, αυτά τα συστατικά χρησιμοποιούνται ευρέως τόσο στις παραδοσιακές όσο και στις σύγχρονες πρακτικές υγείας. Αν και το καθένα έχει τα δικά του οφέλη, ο συνδυασμός τους μπορεί να προσφέρει μια σειρά από πλεονεκτήματα υγείας.

Αυτό το άρθρο περιγράφει τα μεμονωμένα οφέλη του κουρκουμά και του τζίντζερ, τα συνδυαστικά τους αποτελέσματα και πώς μπορείτε να τα ενσωματώσετε και τα δύο στην καθημερινή σας ρουτίνα.

Μεμονωμένα οφέλη του κουρκουμά και του τζίντζερ

Τόσο ο κουρκουμάς όσο και το τζίντζερ προσφέρουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία, που τα καθιστούν ισχυρές φυσικές θεραπείες. Ακολουθεί μια ματιά στο τι μπορεί να κάνει ο καθένα ξεχωριστά:

Οφέλη κουρκουμά

  • Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες: Η δραστική ένωση του κουρκουμά, η κουρκουμίνη, έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Αυτό καθιστά τον κουρκουμά ωφέλιμο στη διαχείριση καταστάσεων όπως η αρθρίτιδα, οι καρδιακές παθήσεις, ακόμη και ορισμένοι καρκίνοι.
  • Αντιοξειδωτική δύναμη: Ο κουρκουμάς βοηθά στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, προστατεύοντας τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες, το οποίο συνδέεται με τη γήρανση και διάφορες ασθένειες.
  • Βελτιώνει την λειτουργία του εγκεφάλου: Η κουρκουμίνη έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τα επίπεδα του νευροτροφικού παράγοντα που προέρχεται από τον εγκέφαλο (BDNF), ο οποίος μπορεί να βοηθήσει στην καθυστέρηση ή την αναστροφή εγκεφαλικών ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ.

Οφέλη τζίντζερ

  • Πεπτική υγεία: Το τζίντζερ είναι γνωστό για την ικανότητά του να μειώνει τη ναυτία, τη δυσπεψία και το φούσκωμα.
  • Ανακούφιση από τον πόνο: Το τζίντζερ έχει φυσικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που μπορούν να μειώσουν τον μυϊκό πόνο, ειδικά μετά την άσκηση.
  • Υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος: Η τζιντζερόλη, η κύρια βιοδραστική ένωση του τζίντζερ, είναι αποτελεσματική στην ενίσχυση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού και στην προστασία από λοιμώξεις.

Συνδυαστικά οφέλη του κουρκουμά και του τζίντζερ

Όταν ο κουρκουμάς και το τζίντζερ καταναλώνονται μαζί, τα οφέλη τους ενισχύονται μέσω μιας συνεργατικής δράσης. Αυτό σημαίνει ότι η συνδυασμένη χρήση και των δύο μπαχαρικών μπορεί να ενισχύσει τη θετική επίδραση του καθενός στην υγεία σας.

1. Ενισχυμένα αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα

Ο συνδυασμός κουρκουμίνης και τζίντζερόλης (φυσική και όχι τεχνητώς παρασκευασμένη μορφή τους) ενισχύει σημαντικά τις αντιφλεγμονώδεις αποκρίσεις στο σώμα. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για άτομα που πάσχουν από χρόνιες φλεγμονώδεις καταστάσεις, όπως η αρθρίτιδα, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και οι μεταβολικές διαταραχές.

2. Ενισχυμένη αντιοξειδωτική δράση

Τόσο ο κουρκουμάς όσο και το τζίντζερ έχουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών και όταν λαμβάνονται μαζί, η ικανότητά τους να καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες και να μειώνουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών -όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και οι νευροεκφυλιστικές διαταραχές- βελτιώνεται σημαντικά.

3. Βελτιωμένη πέψη

Το τζίντζερ είναι γνωστό ότι διεγείρει την πέψη και, όταν συνδυάζεται με κουρκουμά, βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση της κουρκουμίνης, η οποία δεν απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό από μόνη της. Αυτή η συνεργατική δράση κάνει τον συνδυασμό πιο αποτελεσματικό στην ανακούφιση πεπτικών προβλημάτων, όπως η δυσπεψία και το φούσκωμα.

4. Υγεία αρθρώσεων και μυών

Οι αντιφλεγμονώδεις ενώσεις του κουρκουμά και του τζίντζερ είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην μείωση του πόνου των αρθρώσεων και των μυών. Αυτό καθιστά τον συνδυασμό μια φυσική θεραπεία για όσους υποφέρουν από αρθρίτιδα ή ασχολούνται με σωματικές δραστηριότητες υψηλής έντασης.

Πώς να πάρετε έναν συνδυασμό κουρκουμά και τζίντζερ

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να απολαύσετε τα συνδυασμένα οφέλη του κουρκουμά και του τζίντζερ. Εδώ είναι μερικές απλές μέθοδοι:

1. Τσάι κουρκουμά και τζίντζερ

Ένας από τους πιο δημοφιλείς τρόπους κατανάλωσης και των δύο είναι μέσω ενός ζεστού, καταπραϋντικού τσαγιού. Για να το φτιάξετε, βράστε νερό και προσθέστε φρέσκες φέτες τζίντζερ και κουρκουμά σε σκόνη ή ρίζα. Αφήστε να σιγοβράσει για 10-15 λεπτά, σουρώστε και πιείτε το. Η προσθήκη λίγου μαύρου πιπεριού (!) μπορεί να ενισχύσει την απορρόφηση της κουρκουμίνης.

2. Συμπληρώματα

Για όσους θέλουν μια πιο συμπυκνωμένη δόση, συμπληρώματα κουρκουμά και τζίντζερ είναι διαθέσιμα σε μορφή κάψουλας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει ένα συμπλήρωμα υψηλής ποιότητας, που περιλαμβάνει πιπερίνη (εκχύλισμα μαύρου πιπεριού), για καλύτερη απορρόφηση της κουρκουμίνης.

3. Smoothies

Μπορείτε να προσθέσετε αλεσμένο κουρκουμά και σκόνη τζίντζερ στο πρωινό σας smoothie για ένα καλό ξεκίνημα της ημέρας. Συνδυάστε τα με φρούτα, όπως μπανάνα και μούρα, για πρόσθετα θρεπτικά συστατικά και γεύση.

4. “Χρυσό” γάλα

Το λεγόμενο “χρυσό” γάλα είναι ένα παραδοσιακό ποτό, που συνδυάζει κουρκουμά και τζίντζερ με ζεστό γάλα (φυτικό ή γαλακτοκομικό), μια πρέζα κανέλα και μέλι για γλυκύτητα. Αυτό το ρόφημα δεν είναι απλά νόστιμο, αλλά και ένας αποτελεσματικός τρόπος για την μείωση της φλεγμονής και τη βελτίωση της πέψης.

Συχνές Ερωτήσεις

“Μπορούν ο κουρκουμάς και το τζίντζερ να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους;”

Ναι, τόσο ο κουρκουμάς όσο και το τζίντζερ έχουν ιδιότητες που συμβάλλουν στην απώλεια βάρους. Το τζίντζερ ενισχύει τον μεταβολισμό και περιορίζει την όρεξη, ενώ η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της ανάπτυξης του λιπώδους ιστού. Ωστόσο, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής και προγράμματος άσκησης.

“Υπάρχουν παρενέργειες από τη συνδυαστική λήψη κουρκουμά και τζίντζερ;”

Γενικά, ο κουρκουμάς και το τζίντζερ είναι ασφαλή για τους περισσότερους. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε πεπτική δυσφορία, παλινδρόμηση οξέος ή αραίωση του αίματος. Όσοι παίρνουν αραιωτικά αίματος θα πρέπει να συμβουλεύονται γιατρό πριν προσθέσουν αυτά τα μπαχαρικά στη διατροφή τους σε τακτική βάση.

Σύνοψη

Ο κουρκουμάς και το τζίντζερ έχουν και τα δύο ισχυρές φυσικές φαρμακευτικές ιδιότητες με πολυάριθμα οφέλη για την υγεία. Όταν λαμβάνονται μαζί, τα αποτελέσματά τους ενισχύονται, προσφέροντας ενισχυμένα αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτικά και πεπτικά οφέλη. Είτε θέλετε να βελτιώσετε την υγεία των αρθρώσεων, να βελτιώσετε την πέψη ή απλώς να ενσωματώσετε περισσότερες “υπερτροφές” στη διατροφή σας, ο κουρκουμάς και το τζίντζερ είναι ένα ισχυρό δίδυμο που αξίζει να δοκιμάσετε.

Πηγές: hhealth.com, healthline.com, ncbi.nlm.nih.gov, eatingwell.com

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved