ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποιοι ξηροί καρποί ταιριάζουν σε δίαιτες απώλειας βάρους

Bigstock

Οι ξηροί καρποί συχνά θεωρούνται τροφές με πολλές θερμίδες, που μπορεί να μην ταιριάζουν σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους.

Ωστόσο, είναι γεμάτοι με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και καλά λιπαρά, που μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους, όταν καταναλώνονται με μέτρο.

Αυτό το άρθρο εξηγεί γιατί οι ξηροί καρποί είναι φυσικά υψηλοί σε θερμίδες, πώς μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε κιλά και ποιοι είναι οι καλύτεροι για απώλεια βάρους.

Γιατί οι ξηροί καρποί είναι τόσο πλούσιοι σε θερμίδες

Οι ξηροί καρποί είναι πυκνοί σε θερμίδες, επειδή περιέχουν υψηλές ποσότητες υγιεινών λιπαρών, κυρίως μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών.

Το λίπος παρέχει 9 θερμίδες ανά γραμμάριο, καθιστώντας τους ξηρούς καρπούς μια πλούσια πηγή ενέργειας σε σύγκριση με τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες, που παρέχουν 4 θερμίδες ανά γραμμάριο.

Εκτός από τα λίπη, οι ξηροί καρποί περιέχουν πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την αποκατάσταση των μυών και την υγεία του πεπτικού συστήματος. Αν και οι ξηροί καρποί είναι υψηλοί σε θερμίδες, αυτές οι θερμίδες προέρχονται από πηγές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, που συμβάλλουν στον κορεσμό και τη γενική υγεία.

Πώς η κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε κιλά

Παρά την υψηλή περιεκτικότητά τους σε θερμίδες, οι ξηροί καρποί μπορούν να είναι ωφέλιμοι για την απώλεια βάρους, λόγω πολλών παραγόντων:

  • Κορεσμός: Ο συνδυασμός πρωτεΐνης, καλών λιπαρών και φυτικών ινών σας βοηθά να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μειώνοντας την πιθανότητα υπερφαγίας.
  • Ενίσχυση του μεταβολισμού: Το λίπος και η πρωτεΐνη στους ξηρούς καρπούς μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση του μεταβολικού σας ρυθμού, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη καύση θερμίδων ακόμα και όταν ξεκουράζεστε.
  • Έλεγχος της όρεξης: Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να βοηθήσει στην καταστολή της όρεξης, καθιστώντας ευκολότερο να ακολουθείτε μια δίαιτα με χαμηλότερες συνολικά θερμίδες χωρίς να αισθάνεστε στέρηση.
  • Θρεπτική αξία: Οι ξηροί καρποί είναι γεμάτοι με βιταμίνες και μέταλλα, όπως μαγνήσιο, ψευδάργυρο και βιταμίνη Ε, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία και μπορούν να υποστηρίξουν τους στόχους απώλειας βάρους, ενισχύοντας το μεταβολισμό και τα επίπεδα ενέργειας.

Οι καλύτεροι ξηροί καρποί για απώλεια βάρους

1. Αμύγδαλα

  • Θρεπτικά συστατικά: Τα αμύγδαλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και καλά λιπαρά.
  • Γιατί βοηθούν: Τα αμύγδαλα έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την πείνα και αυξάνουν το αίσθημα πληρότητας. Μελέτες δείχνουν ότι οι φυτικές ίνες και οι πρωτεΐνες στα αμύγδαλα βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, μειώνοντας την πιθανότητα της λαχτάρας.

2. Καρύδια

  • Θρεπτικά συστατικά: Τα καρύδια είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά και πρωτεΐνες.
  • Γιατί βοηθούν: Τα ωμέγα-3 είναι είναι γνωστά για την υγεία της καρδιάς και την μείωση της φλεγμονής, αλλά βοηθούν επίσης στην απώλεια λίπους, βελτιώνοντας τον μεταβολισμό και περιορίζοντας την όρεξη.

3. Φιστίκια Αιγίνης

  • Θρεπτικά συστατικά: Τα φιστίκια Αιγίνης είναι χαμηλότερα σε θερμίδες σε σύγκριση με άλλους ξηρούς καρπούς, με υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης και φυτικών ινών.
  • Γιατί βοηθούν: Η χαμηλότερη περιεκτικότητά τους σε θερμίδες, σε συνδυασμό με τις πρωτεΐνες και τις φυτικές ίνες τους, κάνει τα φιστίκια Αιγίνης ιδανικά για σνακ χωρίς να προσθέτουν πολλές θερμίδες στην ημέρα σας. Επιπλέον, μελέτες υποδεικνύουν, ότι η απλή πράξη του ξεφλουδίσματος των φιστικιών μπορεί να επιβραδύνει το φαγητό, μειώνοντας τη συνολική πρόσληψη θερμίδων!

4. Καρύδια Βραζιλίας

  • Θρεπτικά συστατικά: Τα καρύδια Βραζιλίας είναι πολύ πλούσια σε σελήνιο, ένα μέταλλο ζωτικής σημασίας για την λειτουργία του θυρεοειδούς και τη ρύθμιση του μεταβολισμού.
  • Γιατί βοηθούν: Το σελήνιο υποστηρίζει τον θυρεοειδή αδένα, ο οποίος παίζει κρίσιμο ρόλο στην μεταβολική λειτουργία. Ένας υγιής θυρεοειδής μπορεί να προωθήσει την απώλεια βάρους αυξάνοντας την καύση θερμίδων.

5. Κάσιους

  • Θρεπτικά συστατικά: Τα κάσιους είναι πλούσια σε υγιή λίπη, μαγνήσιο και χαλκό.
  • Γιατί βοηθούν: Το μαγνήσιο στα κάσιους υποστηρίζει τον μεταβολισμό του λίπους και των υδατανθράκων, βοηθώντας στη διαχείριση του βάρους. Η κρεμώδης υφή τους τα κάνει ένα χορταστικό σνακ, που περιορίζει την πείνα.

6. Φουντούκια

  • Θρεπτικά συστατικά: Τα φουντούκια είναι γεμάτα με βιταμίνη Ε, φυτικές ίνες και καλά λιπαρά.
  • Γιατί βοηθούν: Οι φυτικές ίνες και τα καλά λιπαρά στα φουντούκια βελτιώνουν την πέψη και προάγουν το αίσθημα πληρότητας, μειώνοντας τον συνολικό αριθμό των θερμίδων, που καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Συχνές Ερωτήσεις

“Μπορεί η κατανάλωση πολλών ξηρών καρπών να αποτρέψει την απώλεια βάρους;”

Ναι, επειδή οι ξηροί καρποί είναι πυκνοί σε θερμίδες, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να συμβάλει και σε υπερβολική πρόσληψη θερμίδων. Το μέτρο είναι το κλειδί, όταν καταναλώνετε ξηρούς καρπούς, για να διασφαλίσετε ότι ταιριάζουν στους συνολικούς σας στόχους θερμίδων.

“Είναι οι ωμοί ξηροί καρποί καλύτεροι για απώλεια βάρους από τους ψημένους;”

Οι ωμοί ξηροί καρποί μπορεί να είναι καλύτεροι για την απώλεια βάρους, επειδή είναι απαλλαγμένοι από πρόσθετα έλαια και αλάτι, τα οποία μπορούν να αυξήσουν την περιεκτικότητα σε θερμίδες. Οι καβουρδισμένοι ξηροί καρποί εξακολουθούν να είναι υγιεινοί, αλλά πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, εάν έχουν πρόσθετα καρυκεύματα, λάδι και αλάτι.

Σύνοψη

Οι ξηροί καρποί, παρά την υψηλή περιεκτικότητά τους σε θερμίδες, μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμο μέρος ενός σχεδίου απώλειας βάρους, λόγω της ικανότητάς τους να προάγουν τον κορεσμό, να ρυθμίζουν το σάκχαρο στο αίμα και να παρέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά. Τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα φιστίκια Αιγίνης, τα καρύδια Βραζιλίας, τα κάσιους και τα φουντούκια είναι από τους καλύτερους ξηρούς καρπούς για απώλεια βάρους.

Όταν καταναλώνονται με μέτρο, αυτά τα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά σνακ μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της πείνας και να υποστηρίξουν έναν υγιή μεταβολισμό, καθιστώντας τα ιδανική προσθήκη σε κάθε ισορροπημένη διατροφή.

Πηγές: medicinenet.com, healthline.com, bbcgoodfood.com, builtlean.com

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved