ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποια μέθοδος και ποιοι κόκκοι παράγουν τον πιο υγιεινό καφέ

Bigstock

Ο καφές είναι ένα αγαπημένο ρόφημα που απολαμβάνουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο, αλλά το πώς παρασκευάζετε τον καφέ σας μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τα οφέλη του για την υγεία.

Από τον φιλτραρισμένο μέχρι τον στιγμιαίο καφέ, οι διαφορετικές μέθοδοι παρασκευής επηρεάζουν τη θρεπτική αξία και τη γεύση του.

Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε πώς οι μέθοδοι παρασκευής αλλάζουν το θρεπτικό περιεχόμενο του τελικού ροφήματος και θα προσδιορίσουμε την πιο υγιεινή τεχνική παρασκευής και τον καλύτερο τύπο κόκκου καφέ για το πιο υγιεινό αποτέλεσμα.

Πώς η μέθοδος παρασκευής αλλάζει τη θρεπτική αξία του καφέ

Ο τρόπος παρασκευής του καφέ μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα των ευεργετικών ενώσεων και τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με το ρόφημα. Δείτε πώς οι διαφορετικές μέθοδοι παρασκευής επηρεάζουν το θρεπτικό περιεχόμενο:

1. Φιλτραρισμένος καφές

Ο φιλτραρισμένος με χαρτί καφές (όπως ο συνήθης καφές φίλτρου) θεωρείται μία από τις πιο υγιεινές μεθόδους παρασκευής, επειδή το χάρτινο φίλτρο παγιδεύει την καφεστόλη, μια ένωση που βρίσκεται στα έλαια καφέ και μπορεί να αυξήσει την LDL (“κακή”) χοληστερόλη. Ως αποτέλεσμα, ο φιλτραρισμένος καφές περιέχει λιγότερες επιβλαβείς ενώσεις, ενώ διατηρεί τα αντιοξειδωτικά και τις πολυφαινόλες, που συμβάλλουν στα οφέλη του για την υγεία.

2. Καφές εσπρέσο

Ο εσπρέσο, που παρασκευάζεται διοχετεύοντας ζεστό νερό μέσα σε λεπτοαλεσμένους κόκκους καφέ, έχει υψηλότερη συγκέντρωση καφεΐνης και αντιοξειδωτικών ανά φλιτζάνι. Ωστόσο, επειδή ο εσπρέσο είναι αφιλτράριστος, διατηρεί την καφεστόλη, η οποία μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα χοληστερόλης εάν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες.

3. French Press (αφιλτράριστος καφές)

Η μέθοδος “γαλλικής πρέσας” περιλαμβάνει την εμβάπτιση των υπολειμμάτων καφέ σε νερό πριν την συμπίεση τους μέσω ενός μεταλλικού φίλτρου. Δεδομένου ότι είναι αφιλτράριστος, ο καφές γαλλικής πρέσας διατηρεί περισσότερα έλαια και καφεστόλη, τα οποία μπορεί να αυξήσουν την LDL χοληστερόλη. Ωστόσο, παρέχει επίσης μια πλουσιότερη πηγή αντιοξειδωτικών.

4. Cold Brew (κρύος καφές)

Ο κρύος καφές παρασκευάζεται με μούλιασμα αλεσμένων κόκκων καφέ σε κρύο νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο κρύος καφές είναι λιγότερο όξινος από τον ζεστό, καθιστώντας τον πιο ήπιο για το στομάχι. Αλλά, όπως η γαλλική πρέσα, δεν φιλτράρει την καφεστόλη, ενώ διατηρεί τα φυσικά αντιοξειδωτικά των κόκκων καφέ.

5. Στιγμιαίος καφές

Ο στιγμιαίος καφές είναι μια βολική επιλογή, αλλά η διαδικασία ξήρανσης και επεξεργασίας κόκκων καφέ μπορεί να μειώσει ορισμένες από τις ευεργετικές του ενώσεις. Ωστόσο, εξακολουθεί να περιέχει αντιοξειδωτικά και περιέχει σχετικά χαμηλότερη ποσότητα καφεΐνης.

Ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος παρασκευής καφέ

Μεταξύ των διαφόρων μεθόδων παρασκευής, ο φιλτραρισμένος καφές ξεχωρίζει ως η πιο υγιεινή επιλογή λόγω της ικανότητάς της να ελαχιστοποιεί τις ενώσεις, που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία της καρδιάς, μεγιστοποιώντας παράλληλα τα ευεργετικά θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στον καφέ.

Γιατί ο φιλτραρισμένος καφές είναι πιο υγιεινός

  1. Μειώνει την καφεστόλη: Τα χάρτινα φίλτρα παγιδεύουν την καφεστόλη, μια ένωση που συνδέεται με την αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης. Αυτό κάνει τον φιλτραρισμένο καφέ μια φιλική επιλογή για την καρδιά, ειδικά για όσους ανησυχούν για τη χοληστερόλη τους.
  2. Διατηρεί τα αντιοξειδωτικά: Παρά τη διαδικασία φιλτραρίσματος, ο φιλτραρισμένος με χαρτί καφές διατηρεί υψηλό επίπεδο αντιοξειδωτικών, όπως το χλωρογενικό οξύ, το οποίο είναι γνωστό ότι βοηθά στην μείωση της φλεγμονής και στην προστασία από ορισμένες ασθένειες.
  3. Ισορροπημένη καφεΐνη: Ο φιλτραρισμένος καφές προσφέρει μέτρια ποσότητα καφεΐνης, η οποία μπορεί να ενισχύσει την ενέργεια και να βελτιώσει την εστίαση χωρίς όμως να προκαλεί υπερβολικό τρέμουλο ή να αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων στους περισσότερους ανθρώπους.

Άλλες παράμετροι

Η χρήση καθαρού, φρέσκου νερού και η αποφυγή πρόσθετων σακχάρων ή γαλακτοκομικών (γάλα, σαντιγί κ.α.) ενισχύουν περαιτέρω τα οφέλη του καφέ για την υγεία. Επιπλέον, η παρασκευή του καφέ στη σωστή θερμοκρασία (περίπου 90-96°C) διασφαλίζει τη βέλτιστη εκχύλιση των γεύσεων και των θρεπτικών συστατικών.

Ποιος θεωρείται ο πιο υγιεινός κόκκος καφέ

Ο τύπος κόκκου καφέ που επιλέγετε μπορεί επίσης να επηρεάσει τα οφέλη του για την υγεία σας. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι κόκκων καφέ που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως:

  1. Κόκκοι Arabica: Οι κόκκοι Arabica θεωρούνται γενικά η πιο υγιεινή επιλογή. Έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη από τους κόκκους Robusta, η οποία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών, όπως το άγχος και οι διαταραχές ύπνου. Οι κόκκοι Arabica περιέχουν επίσης υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών και προσφέρουν μια πιο απαλή, λιγότερο πικρή γεύση.
  2. Κόκκοι Robusta: Οι κόκκοι Robusta περιέχουν περισσότερη καφεΐνη και χρησιμοποιούνται συχνά σε πιο δυνατά, πιο πικρά μείγματα καφέ. Παρέχουν περισσότερη καφεΐνη, συνδέονται με πιο δυνατή γεύση και μπορεί να έχουν λιγότερο χλωρογενικό οξύ σε σύγκριση με τους κόκκους Arabica.

Καλύτερη επιλογή: Arabica

Οι βιολογικής καλλιέργειας κόκκοι Arabica θεωρούνται η πιο υγιεινή επιλογή. Είναι πλούσιοι σε ευεργετικές ενώσεις, χαμηλότεροι σε καφεΐνη και λιγότερο πιθανό να περιέχουν φυτοφάρμακα, εφόσον καλλιεργούνται βιολογικά. Οι κόκκοι Arabica είναι επίσης γνωστοί για την ήπια γεύση τους, καθιστώντας τους μια εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να απολαύσουν καφέ χωρίς πρόσθετα σάκχαρα ή γαλακτοκομικά.

Συχνές Ερωτήσεις

“Είναι ο εσπρέσο πιο υγιεινός από τον κανονικό καφέ;”

Ο εσπρέσο περιέχει υψηλότερη συγκέντρωση καφεΐνης και αντιοξειδωτικών ανά φλιτζάνι σε σύγκριση με τον κανονικό καφέ. Ωστόσο, επειδή είναι αφιλτράριστος, διατηρεί περισσότερη καφεστόλη, η οποία μπορεί να αυξήσει την LDL χοληστερόλη εάν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες.

“Ο κρύος καφές έχει περισσότερη καφεΐνη;”

Ο κρύος καφές συνήθως περιέχει περισσότερη καφεΐνη ανά μερίδα από τον κανονικό καφέ, επειδή χρησιμοποιεί περισσότερο κατακάθι καφέ κατά τη διαδικασία παρασκευής. Ωστόσο, είναι λιγότερο όξινος και μπορεί να είναι πιο ήπιος για το στομάχι.

“Μπορεί ο αφιλτράριστος καφές να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερόλης;”

Ναι, οι μη φιλτραρισμένες μέθοδοι παρασκευής καφέ, όπως η γαλλικό πρέσα και ο εσπρέσο, μπορούν να διατηρήσουν την καφεστόλη, μια ένωση που αυξάνει τα επίπεδα της LDL (“κακής”) χοληστερόλης. Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων μη φιλτραρισμένου καφέ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υψηλής χοληστερόλης.

Σύνοψη

Το πώς παρασκευάζετε τον καφέ σας μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το θρεπτικό του περιεχόμενο. Ο φιλτραρισμένος καφές ξεχωρίζει ως η πιο υγιεινή μέθοδος παρασκευής, επειδή μειώνει τις βλαβερές ενώσεις, διατηρώντας παράλληλα τα ευεργετικά αντιοξειδωτικά. Ο συνδυασμός αυτής της μεθόδου με υψηλής ποιότητας βιολογικούς κόκκους Arabica διασφαλίζει ότι αποκομίζετε τα περισσότερα οφέλη υγείας από τον καφέ σας.

Πηγές: everydayhealth.com, coffeescience.org, health.harvard.edu, health.com

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved