Εκκολπωματίτιδα: Τι να φάτε για λιγότερες ενοχλήσεις στο έντερο
Η εκκολπωμάτωση και η εκκολπωματίτιδα είναι πεπτικές παθήσεις που εκδηλώνονται με μικρές, διογκωμένες θήκες (εκκολπώματα) οι οποίες σχηματίζονται στα τοιχώματα του πεπτικού συστήματος.
Αυτές οι καταστάσεις απαιτούν διαφορετικές διατροφικές προσεγγίσεις για την πρόληψη των εξάρσεων και τη διαχείριση των συμπτωμάτων.
Αυτό το άρθρο εξηγεί τις διαφορές μεταξύ της εκκολπωμάτωσης και της εκκολπωματίτιδας και παρέχει διατροφικές οδηγίες, που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε και τις δύο καταστάσεις.
Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε εκκολπωμάτωση και εκκολπωματίτιδα
- Η εκκολπωμάτωση είναι η παρουσία μικρών σακουλιών (εκκολπωμάτων) στο παχύ έντερο, συχνά χωρίς να προκαλούν συμπτώματα. Πολλοί άνθρωποι με εκκολπωμάτωση μπορεί να μην συνειδητοποιούν καν ότι την έχουν, επειδή μπορεί να παραμείνει χωρίς συμπτώματα.
- Η εκκολπωματίτιδα, από την άλλη πλευρά, εμφανίζεται όταν αυτά τα σακουλάκια φλεγμαίνουν ή μολύνονται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως κοιλιακό άλγος, πυρετό, ναυτία και αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου.
Η κύρια διάκριση μεταξύ των δύο είναι ότι η εκκολπωμάτωση είναι ο σχηματισμός θυλάκων, ενώ η εκκολπωματίτιδα είναι η φλεγμονή/μόλυνση αυτών των θυλάκων.
Διατροφικές διαφορές μεταξύ εκκολπωμάτωσης και εκκολπωματίτιδας
- Εκκολπωμάτωση: Στόχος είναι να αποφευχθεί η εξέλιξη της νόσου και να αποφευχθεί το στάδιο της εκκολπωματίτιδας. Συνιστάται μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες, για να διασφαλίσετε ομαλές κινήσεις του εντέρου και να μειώσετε την πίεση στο παχύ έντερο. Τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα όσπρια, είναι εξαιρετικά ευεργετικά.
- Εκκολπωματίτιδα: Κατά την έξαρση εκκολπωματίτιδας απαιτείται διαφορετική προσέγγιση. Σε αυτήν την περίπτωση, προτείνεται μια δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες, που συχνά ξεκινά με διαυγή υγρά και σταδιακά μεταβαίνει σε πιο στερεές τροφές, καθώς βελτιώνονται τα συμπτώματα. Αυτό βοηθά στην ηρεμία του παχέος εντέρου και στην ελαχιστοποίηση του ερεθισμού κατά τη φάση ενεργού μόλυνσης ή φλεγμονής.
Τι να τρώτε κατά την έξαρση εκκολπωματίτιδας
Είναι απαραίτητο να ακολουθείτε μια δίαιτα που επιτρέπει στο πεπτικό σας σύστημα να ξεκουραστεί και να ανακάμψει. Κατά τα αρχικά στάδια μιας έξαρσης, μπορεί να συνιστάται μια δίαιτα διαυγών υγρών, η οποία περιλαμβάνει τα εξής:
- Ζωμοί
- Διαυγείς χυμοί (μήλο, σταφύλι)
- Ζελατίνη
- Νερό
Καθώς τα συμπτώματά σας βελτιώνονται, μπορείτε σταδιακά να μεταβείτε σε μια χαμηλή σε φυτικές ίνες δίαιτα, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει:
- Φρούτα σε κονσέρβα ή μαγειρεμένα χωρίς σπόρους και χωρίς φλούδα
- Κονσερβοποιημένα ή μαγειρεμένα λαχανικά όπως καρότα, πράσινα φασόλια και πατάτες (χωρίς τη φλούδα)
- Λευκό ψωμί και επεξεργασμένα δημητριακά
- Αυγά, ψάρια και πουλερικά
- Γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γιαούρτι, τυρί και γάλα (αν τα ανέχεται το πεπτικό σας σύστημα)
Μόλις υποχωρήσουν τα συμπτώματά σας, ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας συστήσει μια αργή/σταδιακή επανεισαγωγή φυτικών ινών, για την πρόληψη μελλοντικών εξάρσεων.
Πώς να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα διατροφής για την εκκολπωμάτωση
Για όσους πάσχουν από εκκολπωμάτωση, η ακόλουθη πλούσια σε φυτικές ίνες διατροφή είναι το κλειδί για την πρόληψη της εκκολπωματίτιδας. Δείτε πώς να δομήσετε το διατροφικό σας πρόγραμμα:
- Ενσωματώστε περισσότερες τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες: Στοχεύστε σε τουλάχιστον 25-30 γραμμάρια φυτικών ινών καθημερινά. Καλές πηγές είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως (καστανό ρύζι, πλιγούρι βρώμης), τα φρέσκα φρούτα (μήλα, αχλάδια) και τα λαχανικά (μπρόκολο, σπανάκι).
- Μείνετε ενυδατωμένοι: Πίνετε άφθονο νερό όλη την ημέρα, για να βοηθήσετε τις φυτικές ίνες να κινούνται ομαλά στο πεπτικό σας σύστημα. Αυτό μπορεί να αποτρέψει τη δυσκοιλιότητα, η οποία επιδεινώνει την εκκολπωμάτωση.
- Αποφύγετε ορισμένες τροφές: Αν και έρευνες έχουν καταρρίψει τον μύθο ότι οι σπόροι, οι ξηροί καρποί και το ποπ κορν προκαλούν εκκολπωματίτιδα, εξακολουθεί να είναι καλή ιδέα να αποφεύγετε τροφές, που εσείς προσωπικά γνωρίζετε ότι είναι ενοχλητικές για το στομάχι σας.
- Σταδιακή αύξηση των φυτικών ινών: Εάν δεν είστε συνηθισμένοι σε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, εισάγετε αυτές τις τροφές σταδιακά, για να αποφύγετε φούσκωμα και αέρια.
Γενικά, μια δίαιτα φιλική προς την εκκολπωμάτωση βασίζεται στη διατήρηση τακτικών κινήσεων του εντέρου χωρίς καταπόνηση. Εστιάστε σε ολόκληρα, μη επεξεργασμένα τρόφιμα που είναι πλούσια σε διαιτητικές ίνες.
Συχνές Ερωτήσεις
“Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγω στην εκκολπωματίτιδα;”
Κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης, είναι καλύτερο να αποφεύγετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες όπως ωμά φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, σπόρους και ξηρούς καρπούς. Μείνετε σε επιλογές χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, όπως λευκό ψωμί, μαγειρεμένα λαχανικά και άπαχες πρωτεΐνες.
“Μπορεί η εκκολπωματίτιδα να υποχωρήσει χωρίς θεραπεία;”
Ήπιες περιπτώσεις εκκολπωματίτιδας μπορεί να υποχωρήσουν με ανάπαυση και διατροφικές αλλαγές, αλλά οι πιο σοβαρές περιπτώσεις συχνά απαιτούν αντιβιοτικά ή ακόμα και χειρουργική επέμβαση. Πάντα να συμβουλεύεστε γιατρό για υπεύθυνη καθοδήγηση.
“Γίνεται να έχω εκκολπωμάτωση χωρίς συμπτώματα;”
Ναι, πολλοί άνθρωποι με εκκολπωμάτωση δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα. Συχνά ανακαλύπτεται κατά τη διάρκεια εξετάσεων ρουτίνας, όπως οι κολονοσκοπήσεις.
Σύνοψη
Η διαχείριση της εκκολπωμάτωσης και της εκκολπωματίτιδας μέσω της διατροφής μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα της ζωής σας και να μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών. Για την εκκολπωμάτωση, μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες είναι απαραίτητη, ενώ κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης εκκολπωματίτιδας, συνιστάται μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, με εύπεπτες τροφές.
Πηγές: mayoclinic.org, webmd.com, hopkinsmedicine.org, health.clevelandclinic.org, ucsfhealth.org