ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι προσφέρει ο βασιλικός πολτός – Κανόνες κατανάλωσης

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ο βασιλικός πολτός είναι μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά ουσία, που παράγεται από τις μέλισσες.

Τι προσφέρει ο βασιλικός πολτός – Κανόνες κατανάλωσης
Bigstock

Έχει κερδίσει την προσοχή για τα οφέλη του στην υγεία, από την ενίσχυση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού έως τη βελτίωση της υγείας του δέρματος. Ωστόσο, όπως κάθε συμπλήρωμα, ο βασιλικός πολτός μπορεί επίσης να έχει παρενέργειες και η κατανόηση του πώς να τον λαμβάνετε με ασφάλεια είναι ζωτικής σημασίας.

Αυτό το άρθρο διερευνά τη χημική σύνθεση του βασιλικού πολτού, τα οφέλη, τις παρενέργειές του και τον τρόπο ασφαλούς χρήσης του.

Βασιλικός πολτός: Σύνθεση και θρεπτικό περιεχόμενο

Ο βασιλικός πολτός αποτελείται από νερό, πρωτεΐνες, σάκχαρα, λίπη, βιταμίνες και μέταλλα:

  1. Νερό: Περίπου το 60-70% του βασιλικού πολτού είναι νερό.
  2. Πρωτεΐνες: Πλούσια πηγή πρωτεϊνών, συμπεριλαμβανομένων των βασικών πρωτεϊνών του βασιλικού πολτού (MRJPs) που αποτελούν περίπου το 12-15% της σύνθεσής του. Αυτές οι πρωτεΐνες πιστεύεται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στα οφέλη του στην υγεία.
  3. Σάκχαρα: Περίπου το 10-16% του βασιλικού πολτού αποτελείται από φυσικά σάκχαρα όπως η γλυκόζη και η φρουκτόζη, τα οποία παρέχουν ενέργεια.
  4. Λίπη: Περιέχει περίπου 3-6% λιπαρά οξέα, κυρίως 10-υδροξυ-2-δεκενοϊκό οξύ (10-HDA), το οποίο θεωρείται ότι έχει αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
  5. Βιταμίνες: Ο βασιλικός πολτός είναι μια πλούσια πηγή βιταμινών Β, ιδιαίτερα βιταμίνης Β5 (παντοθενικό οξύ) και βιταμίνης Β6. Περιέχει επίσης ίχνη βιταμινών A, C, D και E.
  6. Μέταλλα: Απαραίτητα μέταλλα όπως το ασβέστιο, το κάλιο, ο σίδηρος και το μαγνήσιο βρίσκονται στον βασιλικό πολτό, συμβάλλοντας στη θρεπτική του αξία.
  7. Άλλες ενώσεις: Ο βασιλικός πολτός περιέχει αντιοξειδωτικά και ένζυμα, συμπεριλαμβανομένων φλαβονοειδών και φαινολικών ενώσεων, που βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες.
royal-jelly-vasilikos-poltos

Βασιλικός πολτός: Οφέλη υγείας

Ο βασιλικός πολτός έχει μελετηθεί για ποικίλα οφέλη για την υγεία, πολλά από τα οποία συνδέονται με τη διατροφική του σύνθεση. Μερικά από τα βασικά οφέλη είναι:

1. Υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος

Ο βασιλικός πολτός πιστεύεται ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα λόγω των αντιβακτηριακών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του. Ενώσεις όπως το 10-HDA έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν τις ανοσολογικές αποκρίσεις, βοηθώντας το σώμα να αμυνθεί έναντι των λοιμώξεων.

2. Υγεία του δέρματος

Μία από τις πιο γνωστές χρήσεις του βασιλικού πολτού είναι η περιποίηση του δέρματος. Η πλούσια περιεκτικότητά του σε βιταμίνες (ιδιαίτερα του συμπλέγματος Β) υποστηρίζει την ανάπλαση, την επούλωση και την ενυδάτωση του δέρματος. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι ο βασιλικός πολτός μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της εμφάνισης των ρυτίδων και στη βελτίωση της συνολικής υφής του δέρματος.

3. Ορμονική ισορροπία

Ο βασιλικός πολτός φέρεται να βοηθά στην εξισορρόπηση των ορμονών, ιδιαίτερα σε γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση. Μπορεί να ανακουφίσει συμπτώματα όπως εξάψεις και εναλλαγές της διάθεσης, υποστηρίζοντας την παραγωγή οιστρογόνων.

4. Καρδιαγγειακή υγεία

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι ο βασιλικός πολτός μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, προάγοντας την καλύτερη υγεία της καρδιάς. Οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες μπορεί επίσης να μειώσουν τη φλεγμονή και να αποτρέψουν την οξείδωση της LDL χοληστερόλης, η οποία σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

5. Γνωστική λειτουργία

Μελέτες υποδεικνύουν ότι ο βασιλικός πολτός μπορεί να έχει νευροπροστατευτικά αποτελέσματα, δυνητικά βελτιώνοντας τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία. Αυτό οφείλεται στην περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορεί να προστατεύουν τον εγκέφαλο από το οξειδωτικό στρες και τις φλεγμονές.

6. Επούλωση πληγών

Λόγω των αντιφλεγμονωδών και αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του, ο βασιλικός πολτός μπορεί να υποστηρίξει την ταχύτερη επούλωση των πληγών. Χρησιμοποιείται και σε τοπικές αλοιφές για την προώθηση της επιδιόρθωσης των ιστών και την μείωση του κινδύνου μόλυνσης.

Βασιλικός πολτός: Πιθανές παρενέργειες

Αν και ο βασιλικός πολτός θεωρείται γενικά ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους, υπάρχουν πιθανές παρενέργειες, ειδικά για άτομα με ορισμένες αλλεργίες ή προϋπάρχουσες παθήσεις. Μερικές πιθανές παρενέργειες είναι:

  1. Αλλεργικές αντιδράσεις: Ο βασιλικός πολτός μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις, ιδιαίτερα σε άτομα με αλλεργίες σε προϊόντα μέλισσας ή στη γύρη. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν κνησμό, πρήξιμο, κνίδωση και -σε σοβαρές περιπτώσεις- αναφυλαξία.
  2. Συμπτώματα άσθματος: Έχει αναφερθεί ότι ο βασιλικός πολτός επιδεινώνει τα συμπτώματα του άσθματος, οδηγώντας σε δύσπνοια και συριγμό.
  3. Γαστρεντερικά προβλήματα: Μερικά άτομα μπορεί να εμφανίσουν πεπτικές ενοχλήσεις, όπως ναυτία, διάρροια ή κράμπες στο στομάχι μετά την λήψη βασιλικού πολτού.
  4. Ερεθισμός του δέρματος: Η τοπική εφαρμογή βασιλικού πολτού μπορεί να προκαλέσει εξανθήματα ή ερεθισμό σε ορισμένα άτομα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε γιατρό πριν ξεκινήσετε τον βασιλικό πολτό, ειδικά εάν έχετε ιστορικό αλλεργιών ή άσθματος.

bees-melisses-honeycomb

Πώς να πάρετε με ασφάλεια βασιλικό πολτό

Εάν σκέφτεστε να προσθέσετε βασιλικό πολτό στη διατροφή σας ή στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας, είναι σημαντικό να το κάνετε με ασφάλεια. Ακολουθούν ορισμένες βασικές οδηγίες:

Δοσολογία

  • Συμπληρώματα από το στόμα: Ο βασιλικός πολτός διατίθεται σε κάψουλες, δισκία ή σε υγρή μορφή. Οι δόσεις κυμαίνονται συνήθως από 500 mg έως 1.000 mg την ημέρα, αλλά είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις συστάσεις του γιατρού σας και της ετικέτας του προϊόντος.
  • Τοπική εφαρμογή: Για σκοπούς περιποίησης, ο βασιλικός πολτός μπορεί να εφαρμοστεί απευθείας στο δέρμα σε μορφή κρέμας ή αλοιφής. Δοκιμάστε πρώτα μια μικρή ποσότητα σε ένα σημείο στο δέρμα σας, για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει αλλεργική αντίδραση.

Αποθήκευση

Ο βασιλικός πολτός είναι ένα ευπαθές προϊόν και πρέπει να φυλάσσεται σε δροσερό και ξηρό μέρος. Ο φρέσκος βασιλικός πολτός διατηρείται στο ψυγείο, για να διατηρήσει την ισχύ του.

Συχνές Ερωτήσεις

“Μπορεί ο βασιλικός πολτός να ενισχύσει τη γονιμότητα;”

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι ο βασιλικός πολτός μπορεί να υποστηρίξει την αναπαραγωγική υγεία και τη γονιμότητα, προάγοντας την ισορροπία των ορμονών, ιδιαίτερα στις γυναίκες. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα, για να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητά του.

“Είναι ο βασιλικός πολτός κατάλληλος για vegans;”

Όχι, ο βασιλικός πολτός είναι ένα προϊόν που παρασκευάζεται από μέλισσες, που σημαίνει ότι δεν είναι κατάλληλος για vegans ή όσους αποφεύγουν προϊόντα ζωικής προέλευσης.

“Μπορώ να παίρνω βασιλικό πολτό κάθε μέρα;”

Ναι, πολλοί λαμβάνουν βασιλικό πολτό καθημερινά ως συμπλήρωμα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε γιατρό για τις σωστές συστάσεις δοσολογίας, ειδικά εάν έχετε υποκείμενες παθήσεις υγείας ή αλλεργίες.

Σύνοψη

Ο βασιλικός πολτός είναι ένα προϊόν μελισσών πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά με ποικίλα πιθανά οφέλη για την υγεία, που κυμαίνονται από την υποστήριξη του ανοσοποιητικού έως τη βελτίωση της υγείας του δέρματος. Αν και μπορεί να προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, είναι σημαντικό να προσέχετε πιθανές παρενέργειες και αλλεργικές αντιδράσεις.

Πηγές: healthline.com, webmd.com, health.com, verywellhealth.com, ncbi.nlm.nih.gov