ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δείκτης θερμικής επίδρασης: Ποιες τροφές καίνε περισσότερες θερμίδες

Bigstock

Η θερμική επίδραση της τροφής (TEF) αναφέρεται στην ενέργεια που χρησιμοποιεί το σώμα, για να αφομοιώσει, να απορροφήσει και να επεξεργαστεί τα θρεπτικά της συστατικά.

Ορισμένες τροφές έχουν υψηλότερο δείκτη TEF, που σημαίνει ότι το σώμα σας καίει περισσότερες θερμίδες, απλώς για να επεξεργαστεί αυτές τις τροφές. Αυτό μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τη διαχείριση του βάρους και την τόνωση του μεταβολισμού.

Σε αυτό το άρθρο, αναλύουμε τη θερμική επίδραση των τροφίμων, πώς την επηρεάζουν τα μακροθρεπτικά συστατικά και ποιες τροφές μπορούν να σας βοηθήσουν να κάψετε περισσότερες θερμίδες και κιλά.

Τι είναι η Θερμική Επίδραση των Τροφίμων

Η θερμική επίδραση της τροφής (TEF), γνωστή και ως διαιτητική θερμογένεση, είναι η αύξηση του μεταβολικού ρυθμού, που συμβαίνει μετά το φαγητό.

Όταν καταναλώνετε φαγητό, το σώμα σας ξοδεύει ενέργεια, για να αφομοιώσει και να επεξεργαστεί τα θρεπτικά συστατικά και αυτή η ενεργειακή δαπάνη ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο τροφής που τρώτε. Συνήθως, ο δείκτης TEF αντιπροσωπεύει περίπου το 10% της συνολικής ημερήσιας δαπάνης ενέργειας (TDEE), αν και αυτό μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με παράγοντες, όπως η σύνθεση της διατροφής σας και ο ατομικός σας μεταβολισμός.

Πώς τα μακροθρεπτικά συστατικά αλλάζουν τη θερμική επίδραση των τροφίμων

Διαφορετικά μακροθρεπτικά συστατικά —πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη— επηρεάζουν διαφορετικά τον δείκτη TEF. Δείτε πώς κάθε μακροθρεπτικό συστατικό επηρεάζει το θερμικό αποτέλεσμα:

  1. Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη έχει την υψηλότερη θερμική επίδραση απ' όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά. Περίπου το 20-30% των θερμίδων από την πρωτεΐνη καίγονται κατά την πέψη και την επεξεργασία, καθιστώντας την το πιο απαιτητικό μεταβολικά μακροθρεπτικό συστατικό.
  2. Υδατάνθρακες: Οι υδατάνθρακες έχουν μέτρια θερμική επίδραση, με το 5-10% των θερμίδων τους να καίγονται κατά την πέψη. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, έχουν γενικά ελαφρώς υψηλότερο TEF από τα απλά σάκχαρα λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες και της πιο αργής διαδικασίας πέψης.
  3. Λίπη: Τα λίπη έχουν τη χαμηλότερη θερμική επίδραση, με μόλις το 0-3% των θερμίδων τους να καίγονται κατά την πέψη. Έτσι, ενώ τα λίπη είναι απαραίτητα για τις σωματικές λειτουργίες, δεν συμβάλλουν σημαντικά στην καύση θερμίδων.

Πώς η θερμική επίδραση των τροφίμων συμβάλλει στην απώλεια βάρους

Η ενσωμάτωση τροφίμων με υψηλή θερμική επίδραση στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, αυξάνοντας τον μεταβολικό σας ρυθμό και προάγοντας μεγαλύτερη καύση θερμίδων. Δείτε πώς η θερμική επίδραση των τροφίμων παίζει ρόλο στη διαχείριση του βάρους:

  • Αυξημένη καύση θερμίδων: Τα τρόφιμα υψηλού TEF απαιτούν περισσότερη ενέργεια για την πέψη και τον μεταβολισμό, γεγονός που μπορεί να αυξήσει ελαφρώς τη συνολική καύση θερμίδων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν και το αποτέλεσμα μπορεί να φαίνεται μικρό, κάθε λεπτομέρεια μετράει όταν προσπαθείτε να δημιουργήσετε έλλειμμα θερμίδων για απώλεια βάρους.
  • Ρύθμιση της όρεξης: Τα τρόφιμα με υψηλότερο TEF μπορούν να προάγουν τον κορεσμό και να μειώσουν την πείνα, καθιστώντας ευκολότερο τον έλεγχο της πρόσληψης θερμίδων. Η πρωτεΐνη, για παράδειγμα, χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθεί, κρατώντας σας χορτάτους για μεγαλύτερες περιόδους.
  • Διατήρηση της άλιπης μυϊκής μάζας: Η κατανάλωση αρκετής πρωτεΐνης, η οποία έχει υψηλή θερμική δράση, βοηθά στη διατήρηση της άλιπης μυϊκής μάζας κατά την απώλεια βάρους. Δεδομένου ότι ο μυϊκός ιστός καίει περισσότερες θερμίδες από το λίπος, η διατήρηση των μυών μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ενός υψηλότερου μεταβολικού ρυθμού.

Τροφές με υψηλό δείκτη TEF

Ακολουθεί μια λίστα με τρόφιμα που είναι γνωστά για την υψηλή θερμική τους επίδραση, με κατάταξη από το υψηλότερο στον χαμηλότερο δείκτη TEF:

  1. Άπαχες πρωτεΐνες: Οι άπαχες πρωτεΐνες, όπως το στήθος κοτόπουλου, η γαλοπούλα και το ψάρι, έχουν την υψηλότερη θερμική επίδραση, απαιτώντας περισσότερη ενέργεια για την πέψη και τον μεταβολισμό. Αυτό οφείλεται στη σύνθετη δομή των πρωτεϊνών και στην ενέργεια που απαιτείται για τη διάσπαση και τη σύνθεση αμινοξέων.
  2. Αυγά: Τα αυγά είναι μια άλλη πλούσια σε πρωτεΐνες τροφή με υψηλό TEF, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του μεταβολισμού και στην παροχή αίσθημα πληρότητας.
  3. Όσπρια: Τα όσπρια (φακές, ρεβύθια, φασόλια) έχουν υψηλή περιεκτικότητα τόσο σε πρωτεΐνες όσο και σε φυτικές ίνες, γεγονός που τους δίνει ένα σχετικά υψηλό θερμικό αποτέλεσμα. Ο συνδυασμός αυτών των μακροθρεπτικών συστατικών καθιστά την πέψη πιο απαιτητική σε ενέργεια (θερμίδες).
  4. Γιαούρτι: Το γιαούρτι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, η οποία όχι μόνο βοηθά στη διατήρηση των μυών αλλά έχει και υψηλότερο TEF λόγω της πυκνότητάς του σε πρωτεΐνη.
  5. Δημητριακά ολικής αλέσεως: Τα δημητριακά ολικής αλέσεως (βρώμη, καστανό ρύζι, κινόα) απαιτούν περισσότερη ενέργεια για πέψη από τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, κυρίως λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες. Βοηθούν στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και σας κρατούν χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
  6. Μη αμυλούχα λαχανικά: Λαχανικά όπως το μπρόκολο, το σπανάκι και το λάχανο είναι χαμηλά σε θερμίδες, αλλά απαιτούν περισσότερη ενέργεια για την πέψη λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες. Παρέχουν επίσης απαραίτητα θρεπτικά συστατικά χωρίς να συμβάλλουν σημαντικά στην πρόσληψη θερμίδων.
  7. Πικάντικες τροφές: Οι πικάντικες τροφές (πιπεριές τσίλι, πιπέρι καγιέν), ιδιαίτερα εκείνες που περιέχουν καψαϊκίνη, μπορούν να ενισχύσουν προσωρινά τον μεταβολισμό, αυξάνοντας την παραγωγή θερμότητας του σώματος (θερμογένεση).
  8. Πράσινο τσάι και καφές: Το πράσινο τσάι και ο καφές έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν ελαφρώς την κατανάλωση θερμίδων λόγω της περιεκτικότητάς τους σε καφεΐνη και κατεχίνες. Αυτές οι ενώσεις μπορούν να ενισχύσουν την οξείδωση του λίπους και να βελτιώσουν τον μεταβολικό ρυθμό.
  9. Ξηροί καρποί και σπόροι: Αν και έχουν υψηλότερο λίπος, το οποίο έχει χαμηλότερη θερμική επίδραση, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι (αμύγδαλα, καρύδια, σπόροι Chia) εξακολουθούν να προσφέρουν μέτρια μεταβολικά οφέλη λόγω του συνδυασμού τους σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και υγιή λίπη.

Συχνές Ερωτήσεις

“Μπορεί η αύξηση του δείκτη TEF να βοηθήσει σημαντικά στην απώλεια βάρους;”

Αν και η θερμική επίδραση της τροφής συμβάλλει στην καύση θερμίδων, η αύξηση του μεταβολισμού είναι μέτρια. Η ενσωμάτωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε TEF ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, αλλά δεν αποτελεί υποκατάστατο για τη διατήρηση ενός συνολικού ελλείμματος θερμίδων μέσω της διατροφής και της άσκησης.

“Η κατανάλωση κρύου νερού αυξάνει το θερμικό αποτέλεσμα;”

Η κατανάλωση κρύου νερού μπορεί να αυξήσει ελαφρώς το θερμικό αποτέλεσμα, επειδή το σώμα σας χρησιμοποιεί ενέργεια για να θερμάνει το νερό στη θερμοκρασία του σώματος. Ωστόσο, το αποτέλεσμα είναι μικρό και, ενώ μπορεί να συμβάλλει στο συνολικό μεταβολισμό, δεν είναι σημαντικός παράγοντας στην απώλεια βάρους.

Σύνοψη

Η θερμική επίδραση της τροφής παίζει μικρό αλλά σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό και στην απώλεια βάρους. Εστιάζοντας σε τρόφιμα με υψηλότερο δείκτη TEF, όπως άπαχες πρωτεΐνες, δημητριακά ολικής αλέσεως και ινώδη λαχανικά, μπορείτε να αυξήσετε ελαφρώς τις θερμίδες που καίτε και να υποστηρίξετε τους στόχους σας για απώλεια βάρους. Αν και η ώθηση του μεταβολισμού μπορεί να είναι μέτρια, ο συνδυασμός τροφών υψηλού TEF με μια ισορροπημένη διατροφή και τακτική άσκηση θα προσφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα για την μακροπρόθεσμη διαχείριση της υγείας και του βάρους.

Πηγές: fittr.com, livestrong.com, revolution-pts.com, performancelab.com, healthline.com

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved