ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν νιώθετε αυτά τότε η διατροφή σας έχει πολύ αλάτι

Bigstock

Το αλάτι (νάτριο) είναι ένα ζωτικής σημασίας θρεπτικό συστατικό, που βοηθά στη ρύθμιση των υγρών στο σώμα, αλλά η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες για την υγεία.

Ενώ συχνά παραβλέπουμε πόσο αλάτι τρώμε καθημερινά, η υπερβολική πρόσληψη νατρίου έχει τόσο άμεσες όσο και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

Σε αυτό το άρθρο περιγράφουμε τα σημάδια που υποδεικνύουν ότι μπορεί να τρώτε πολύ αλάτι, τις επιπτώσεις της υψηλής πρόσληψης νατρίου και εάν υπάρχει ένα συγκεκριμένο τεστ για την παρακολούθηση των επιπέδων νατρίου.

Ποια είναι τα σημάδια του υπερβολικού αλατιού στη διατροφή σας

Το αλάτι είναι ένα κοινό συστατικό σε πολλά τρόφιμα, αλλά η υπερβολική του ποσότητα μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα συμπτώματα, που μπορεί να είναι προειδοποιητικά σημάδια υπερβολικής πρόσληψης νατρίου. Η έγκαιρη αναγνώριση αυτών των σημείων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη πιο σοβαρών προβλημάτων υγείας.

  • Επίμονη δίψα: Μια υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο διατροφή μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε ασυνήθιστα διψασμένοι. Το νάτριο διαταράσσει την ισορροπία υγρών του σώματός σας, προκαλώντας αφυδάτωση και ωθώντας το σώμα σας να “δώσει σήμα” για περισσότερο νερό, για να αντισταθμίσει το πρόβλημα.
  • Πρησμένα άκρα: Ένα άλλο σημάδι είναι το πρήξιμο (οίδημα) στα χέρια, τα πόδια ή τους αστραγάλους σας. Αυτό συμβαίνει επειδή τα υψηλά επίπεδα νατρίου αναγκάζουν το σώμα σας να συγκρατεί νερό, οδηγώντας σε συσσώρευση υγρών στους ιστούς.
  • Συχνοί πονοκέφαλοι: Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να προκαλέσει διόγκωση των αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο, προκαλώντας πονοκεφάλους. Οι χρόνιοι πονοκέφαλοι μπορεί να είναι πρώιμος δείκτης υπερβολικής ποσότητας νατρίου.
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση: Το νάτριο μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση, οδηγώντας σε υπέρταση. Μπορεί να μην παρατηρήσετε αμέσως αυτό το σύμπτωμα, καθώς η υπέρταση συχνά μένει απαρατήρητη μέχρι να γίνει σοβαρή.
  • Συχνή ούρηση: Ένα άλλο σημάδι του υπερβολικού αλατιού στη διατροφή σας είναι η συχνοουρία. Τα νεφρά σας εργάζονται σκληρότερα, για να αφαιρέσουν την περίσσεια νατρίου, οδηγώντας σε αυξημένη συχνότητα κένωσης της ουροδόχου κύστης.
  • Φούσκωμα: Μια πλούσια σε αλάτι διατροφή μπορεί επίσης να προκαλέσει φούσκωμα. Αυτό οφείλεται στην περίσσεια νερού, που κατακρατείται στο σύστημά σας, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε πρησμένοι ή βαρύτεροι από το συνηθισμένο.
  • Δυσκολία στον ύπνο: Το πολύ αλάτι πριν τον ύπνο μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας, αυξάνοντας τη δίψα και οδηγώντας σε νυκτουρία (το να ξυπνάτε για να ουρήσετε μέσα στη νύχτα).

Οι επιπτώσεις της κατανάλωσης πολύ αλατιού

Η συνεχής τήρηση μιας υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι διατροφής έχει τόσο άμεσες, όσο και μακροπρόθεσμες συνέπειες, που μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την υγεία σας.

Βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις

  • Αφυδάτωση: Το υπερβολικό αλάτι τραβάει το νερό από τα κύτταρα σας, αφήνοντάς σας αφυδατωμένους. Μπορεί να εμφανίσετε ξηροστομία και αυξημένη δίψα.
  • Προσωρινή αύξηση της αρτηριακής πίεσης: Το νάτριο μπορεί να προκαλέσει προσωρινή αύξηση της αρτηριακής πίεσης καθώς το σώμα σας προσπαθεί να εξισορροπήσει τα επίπεδα υγρών.
  • Φούσκωμα και δυσφορία: Το βραχυπρόθεσμο φούσκωμα μπορεί να είναι άβολο και συχνά εμφανίζεται μετά την κατανάλωση αλμυρών γευμάτων.

Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις

  • Χρόνια υπέρταση: Με την πάροδο του χρόνου, η σταθερά υψηλή πρόσληψη νατρίου μπορεί να οδηγήσει σε διαρκή υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία με την σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.
  • Βλάβη στα νεφρά: Τα νεφρά σας είναι υπεύθυνα για το φιλτράρισμα του νατρίου από το σώμα σας. Το υπερβολικό νάτριο με την πάροδο του χρόνου μπορεί να καταπονήσει υπερβολικά τα νεφρά, οδηγώντας σε χρόνια νεφρική νόσο.
  • Αυξημένος κίνδυνος οστεοπόρωσης: Τα υψηλά επίπεδα νατρίου μπορεί να προκαλέσουν την απομάκρυνση ασβεστίου από τα οστά, οδηγώντας σε εξασθενημένα οστά και αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης.
  • Καρδιακές παθήσεις: Η μακροχρόνια κατανάλωση υπερβολικού αλατιού αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών προσβολών και της καρδιακής ανεπάρκειας.

Υπάρχει ειδικό τεστ για τα επίπεδα νατρίου;

Ναι, υπάρχει μια ειδική εξέταση που ονομάζεται εξέταση αίματος νατρίου και η οποία μετρά την ποσότητα νατρίου στο αίμα σας.

Το τεστ βοηθά στη διάγνωση ανισορροπιών στα επίπεδα νατρίου, όπως υπερνατριαιμία (πολύ νάτριο) ή υπονατριαιμία (πολύ λίγο νάτριο). Αυτή η εξέταση συνήθως παραγγέλνεται από γιατρό, όταν υπάρχουν σημάδια ανισορροπίας νατρίου, όπως αφυδάτωση, σύγχυση ή ανωμαλίες της αρτηριακής πίεσης.

Τα κανονικά επίπεδα νατρίου κυμαίνονται μεταξύ 135 και 145 χιλιοστοϊσοδύναμα ανά λίτρο (mEq/L) και οτιδήποτε εκτός αυτού του εύρους μπορεί να υποδεικνύει πρόβλημα με τη ρύθμιση του νατρίου στο σώμα. Οι τακτικές εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν στην παρακολούθηση των επιπέδων νατρίου, ειδικά εάν διατρέχετε κίνδυνο υπέρτασης ή νεφρικής νόσου.

Συχνές Ερωτήσεις

“Ποιες τροφές περιέχουν υψηλά επίπεδα νατρίου;”

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως οι σούπες σε κονσέρβες, τα επεξεργασμένα κρέατα (όπως το μπέικον και τα λουκάνικα), τα έτοιμα κατεψυγμένα φαγητά και τα fast food είναι διαβόητα για την πολύ υψηλή περιεκτικότητά τους σε αλάτι.

Άλλοι “ένοχοι” είναι τα σνακ, όπως τα πατατάκια και τα κουλουράκια, καθώς και ορισμένα καρυκεύματα, σάλτσες και ντρέσινγκ για σαλάτες. Η μείωση της πρόσληψης αυτών των τροφών μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιέστερο επίπεδο νατρίου.

“Πώς μπορώ να μειώσω το αλάτι στη διατροφή μου;”

Για να μειώσετε την πρόσληψη νατρίου, δοκιμάστε να μαγειρεύετε συχνότερα στο σπίτι, όπου μπορείτε να ελέγξετε την ποσότητα αλατιού στα γεύματά σας.

Χρησιμοποιήστε βότανα και μπαχαρικά για γεύση αντί για αλάτι, επιλέξτε φρέσκα ή κατεψυγμένα λαχανικά αντί για κονσερβοποιημένα και διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων, για να εντοπίσετε προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Επίσης, το ξέπλυμα των κονσερβοποιημένων φασολιών ή λαχανικών μπορεί να μειώσει την περιεκτικότητά τους σε νάτριο.

Σύνοψη

Το πολύ αλάτι στη διατροφή σας μπορεί να έχει άμεσες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία σας. Από τη συχνή δίψα και τους πονοκεφάλους μέχρι πιο σοβαρές ανησυχίες όπως η υπέρταση και οι καρδιακές παθήσεις, η παρακολούθηση της κατανάλωσης αλατιού είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της βέλτιστης υγείας.

Πηγές: heartwest.com.au, webmd.com, healthline.com, eatingwell.com, medlineplus.gov

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved