ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς επιδρά ο χυμός τουρσί στην καούρα

Bigstock

Ο χυμός τουρσί έχει κερδίσει δημοτικότητα για τα πιθανά οφέλη του για την υγεία, ιδιαίτερα για όσους υποφέρουν από καούρα και παλινδρόμηση οξέος.

Αυτό το άρθρο εστιάζει στο τι είναι ο χυμός τουρσί, το θρεπτικό του περιεχόμενο, εάν μπορεί να είναι αποτελεσματικό φάρμακο για την καούρα και άλλα οφέλη για την υγεία. Εξηγεί, επίσης, τις πιθανές παρενέργειες του χυμού τουρσί και παραθέτει εναλλακτικά ποτά για τη διαχείριση της παλινδρόμησης οξέος.

Τι είναι ο χυμός τουρσί

Ο χυμός τουρσί είναι η άλμη που χρησιμοποιείται για τη συντήρηση των αγγουριών και άλλων λαχανικών, μετατρέποντάς τα σε τουρσιά.

Η άλμη συνήθως αποτελείται από νερό, ξύδι και αλάτι, με προαιρετικά μπαχαρικά όπως σκόρδο ή άνηθο. Ωστόσο, τα κύρια συστατικά είναι οι βασικοί συντελεστές στο διατροφικό προφίλ του χυμού από τουρσί:

  • Θερμίδες: Ο χυμός τουρσί είναι χαμηλός σε θερμίδες. Μια τυπική μερίδα περίπου 30 ml έχει 0-5 θερμίδες, καθιστώντας το ένα ρόφημα ουσιαστικά χωρίς θερμίδες.
  • Νάτριο: Έχει εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, συχνά περιέχει 100-500 mg ανά μερίδα 30 ml, ανάλογα με την μάρκα και την μέθοδο παρασκευής τουρσί. Αυτή η υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο το καθιστά ιδιαίτερα χρήσιμο για αθλητές ή όσους θέλουν να αναπληρώσουν ηλεκτρολύτες.
  • Κάλιο: Μερικοί χυμοί τουρσί περιέχουν μικρές ποσότητες αυτού του μετάλλου. Το κάλιο είναι ένας απαραίτητος ηλεκτρολύτης για την λειτουργία των μυών και των νεύρων.
  • Βιταμίνες και αντιοξειδωτικά: Το ξύδι και τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται στην άλμη, ιδιαίτερα το σκόρδο, παρέχουν αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες. Ωστόσο, τα επίπεδα αυτών των θρεπτικών συστατικών είναι γενικά χαμηλά.

Πόσο αποτελεσματικός είναι ο χυμός τουρσί για την καούρα

Η χρήση του χυμού τουρσί για την καούρα προέρχεται από ανέκδοτα στοιχεία και προσωπικές μαρτυρίες, αν και υπάρχει και κάποια περιορισμένη επιστημονική έρευνα για την υποστήριξη της αποτελεσματικότητάς του. Δείτε πώς ο χυμός τουρσί μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην καούρα:

  • Εξισορρόπηση του οξέος στομάχου: Η περιεκτικότητα σε ξύδι στον χυμό τουρσί πιστεύεται ότι διεγείρει το στομάχι να μειώσει τη δική του παραγωγή οξέος. Αυτό μπορεί να βοηθήσει σε περιπτώσεις όπου η καούρα προκαλείται από χαμηλό οξύ στο στομάχι, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ακατάλληλη πέψη και παλινδρόμηση οξέος. Το ξύδι, που είναι ήπια όξινο, θα μπορούσε να αυξήσει προσωρινά την οξύτητα του στομάχου, βοηθώντας την πέψη και μειώνοντας τα συμπτώματα παλινδρόμησης.
  • Βελτίωση της πέψης: Ο συνδυασμός ξιδιού και λαχανικών που έχουν υποστεί ζύμωση στον χυμό τουρσί μπορεί να προάγει την υγιή πέψη βοηθώντας στη διάσπαση των τροφίμων. Αυτό μπορεί να αποτρέψει το αίσθημα πληρότητας, το οποίο συχνά προκαλεί παλινδρόμηση οξέος.
  • Αναπλήρωση ηλεκτρολυτών: Σε περιπτώσεις όπου η αφυδάτωση επιδεινώνει την παλινδρόμηση οξέος, ο χυμός τουρσί μπορεί να λειτουργήσει ως αναπληρωτικό ηλεκτρολυτών. Η υψηλή του περιεκτικότητα σε νάτριο βοηθά στη συγκράτηση του νερού στο σώμα, δυνητικά ανακουφίζοντας τα συμπτώματα παλινδρόμησης οξέος εξασφαλίζοντας σωστή ενυδάτωση.

Παρά αυτά τα πιθανά οφέλη, ο χυμός τουρσί μπορεί να επιδεινώσει την καούρα σε ορισμένα άτομα:

Η υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και η οξύτητα θα μπορούσαν να ερεθίσουν περαιτέρω έναν ήδη φλεγμονώδη οισοφάγο, επιδεινώνοντας την καούρα σε ορισμένες περιπτώσεις. Όσοι πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ή άτομα ευαίσθητα στο αλάτι και το ξύδι, θα πρέπει να χρησιμοποιούν προσεκτικά τον χυμό τουρσί ή να συμβουλευτούν έναν γιατρό πριν τον δοκιμάσουν ως θεραπεία.

Άλλα πιθανά οφέλη του χυμού τουρσί

Εκτός από το ότι είναι μια πιθανή σπιτική θεραπεία για την καούρα, ο χυμός τουρσί έχει πολλά άλλα αναφερόμενα οφέλη για την υγεία:

  • Μυϊκές κράμπες: Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι ο χυμός τουρσί μπορεί να ανακουφίσει τις μυϊκές κράμπες πυροδοτώντας ένα αντανακλαστικό στο στόμα που στέλνει σήματα στο νευρικό σύστημα, σταματώντας γρήγορα τις κράμπες.
  • Ενυδάτωση: Η υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και ηλεκτρολύτες μπορεί να βοηθήσει στην επανυδάτωση του σώματος, ιδιαίτερα μετά από έντονη σωματική άσκηση.
  • Αντιοξειδωτικές ιδιότητες: Το ξύδι και τα μπαχαρικά -όπως το σκόρδο- που βρίσκονται στον χυμό τουρσί μπορεί να προσφέρουν αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση της κυτταρικής βλάβης που προκαλείται από το οξειδωτικό στρες.

Παρενέργειες του χυμού τουρσί

Αν και έχει οφέλη, ο χυμός τουρσί μπορεί να έχει διάφορες πιθανές παρενέργειες:

  • Υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο: Λόγω των υψηλών επιπέδων νατρίου, η υπερβολική κατανάλωση χυμού τουρσί μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να προκαλέσει προβλήματα σε άτομα με υπέρταση ή νεφρική νόσο.
  • Επιδεινωμένη παλινδρόμηση οξέος: Για μερικούς ανθρώπους, η οξύτητα του χυμού τουρσί μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα παλινδρόμησης οξέος αντί να τα ανακουφίσει.
  • Πεπτική δυσφορία: Η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων χυμού τουρσί μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα, αέρια και δυσφορία στο στομάχι.

Τι να πίνετε για την παλινδρόμηση οξέος

Για όσους αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για τη διαχείριση της παλινδρόμησης οξέος, συνιστώνται πιο συχνά άλλα ποτά:

  • Νερό: Βοηθά στην αραίωση του οξέος του στομάχου και στην απομάκρυνση τυχόν ερεθιστικών παραγόντων στον οισοφάγο.
  • Ρόφημα από τζίντζερ: Το τσάι τζίντζερ έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορεί να καταπραΰνουν το στομάχι και να μειώσουν τα συμπτώματα παλινδρόμησης.
  • Χυμός aloe vera: Η αλόη βέρα πιστεύεται ότι ηρεμεί τον οισοφάγο και μειώνει την παλινδρόμηση οξέος, σχηματίζοντας ένα προστατευτικό φράγμα.

Σύνοψη

Ο χυμός τουρσί έχει κερδίσει την προσοχή ως πιθανή θεραπεία για την καούρα, αλλά τα στοιχεία είναι σε μεγάλο βαθμό ανέκδοτα και μπορεί να μην λειτουργούν σε όλους. Μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση του οξέος του στομάχου και να προσφέρει ανακούφιση σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά η υψηλή περιεκτικότητα του σε νάτριο και όξινο μπορεί να επιδεινώσει την καούρα για άλλους.

Εάν σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε τον χυμό τουρσί ως θεραπεία, συμβουλευτείτε γιατρό ή διατροφολόγο και αναλογιστείτε ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις όπως νερό, τσάι τζίντζερ ή χυμός αλόη βέρα για την αποτελεσματική διαχείριση της καούρας.

Πηγές: clevelandclinic.org, healthline.com, healthline.com, webmd.com, medicalnewstoday.com

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved