ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποια συμπληρώματα ανακουφίζουν την ελκώδη κολίτιδα

Bigstock

Η ελκώδης κολίτιδα (UC) είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD) που επηρεάζει το κόλον και το ορθό.

Προκαλεί φλεγμονή και έλκη στην εντερική επένδυση, οδηγώντας σε συμπτώματα όπως κοιλιακό άλγος, διάρροια και αιμορραγία από το ορθό. Η ελκώδης κολίτιδα ενέχει επίσης σημαντικό κίνδυνο υποσιτισμού λόγω της μειωμένης απορρόφησης θρεπτικών συστατικών, γεγονός που καθιστά τη σωστή διατροφή και τα συμπληρώματα απαραίτητα για τη διαχείριση της πάθησης.

Σε αυτό το άρθρο εξηγούμε τον κίνδυνο υποσιτισμού λόγω και παραθέτουμε τις βασικές βιταμίνες, μέταλλα και άλλες διατροφικές αλλαγές, που μπορούν να υποστηρίξουν όσους ζουν με ελκώδη κολίτιδα.

Τι είναι η ελκώδης κολίτιδα και πώς επηρεάζει τον οργανισμό

Η ελκώδης κολίτιδα είναι μια αυτοάνοση κατάσταση κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος λανθασμένα επιτίθεται στην επένδυση του παχέος εντέρου, με αποτέλεσμα να προκαλεί φλεγμονή και έλκη.

Τα συμπτώματα κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά και μπορεί να περιλαμβάνουν κοιλιακές κράμπες, επίμονη διάρροια, απώλεια βάρους και κόπωση. Με την πάροδο του χρόνου, η χρόνια φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, αναιμίας και άλλων επιπλοκών.

Κίνδυνος υποσιτισμού λόγω ελκώδους κολίτιδας

Τα άτομα με ελκώδη κολίτιδα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο υποσιτισμού λόγω της δυσαπορρόφησης βασικών θρεπτικών συστατικών.

Η φλεγμονή στα έντερα μπορεί να εμποδίσει την ικανότητα του σώματος να απορροφά αποτελεσματικά βιταμίνες και μέταλλα. Επιπλέον, η συχνή διάρροια και η απώλεια της όρεξης μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την εξάντληση των θρεπτικών ουσιών, την απώλεια βάρους και την μείωση της μυϊκής μάζας. Όσοι αντιμετωπίζουν σοβαρές εξάρσεις μπορεί επίσης να αντιμετωπίσουν αφυδάτωση, κάτι που επιδεινώνει περαιτέρω τον κίνδυνο ανεπάρκειας θρεπτικών συστατικών.

Συμπληρώματα βιταμινών για την ελκώδη κολίτιδα

Επειδή η ελκώδης κολίτιδα βλάπτει την ικανότητα του σώματος να απορροφά βασικά θρεπτικά συστατικά, η συμπλήρωση με βιταμίνες είναι συχνά απαραίτητη για την πρόληψη σχετικών ελλείψεων. Εδώ είναι μερικά από τα πιο ωφέλιμα συμπληρώματα βιταμινών για άτομα με UC:

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D παίζει καθοριστικό ρόλο στην απορρόφηση του ασβεστίου και στην υγεία των οστών. Οι ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα έχουν συχνά χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, η οποία μπορεί να επιδεινώσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, ειδικά σε όσους λαμβάνουν κορτικοστεροειδή για θεραπεία. Έρευνες δείχνουν, ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μπορεί επίσης να βοηθήσει στην μείωση της φλεγμονής και να υποστηρίξει την λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Βιταμίνη Β12

Αυτή η βιταμίνη είναι απαραίτητη για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και για τη νευρολογική υγεία. Η ελκώδης κολίτιδα, ειδικά σε άτομα που έχουν υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις, όπως ειλεοστομία, μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια βιταμίνης Β12. Η συμπλήρωση Β12 βοηθά στην πρόληψη της αναιμίας, της κόπωσης και των γνωστικών δυσκολιών.

Φολικό οξύ

Όσοι έχουν ελκώδη κολίτιδα συχνά παρουσιάζουν ανεπάρκειες σε φολικό οξύ, ιδιαίτερα εάν λαμβάνουν φάρμακα, όπως η σουλφασαλαζίνη, η οποία μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση του φυλλικού οξέος. Το φολικό οξύ είναι σημαντικό για τη σύνθεση του DNA και την κυτταρική διαίρεση, καθιστώντας τα συμπληρώματα ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της σωστής υγείας.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του ανοσοποιητικού και την καταπολέμηση της φλεγμονής. Ορισμένοι ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα μπορεί να εμφανίσουν αυξημένο ερεθισμό του εντέρου από υψηλές δόσεις αυτής της βιταμίνης. Οι πιο χαμηλές δόσεις μπορούν εξακολουθούν να παρέχουν οφέλη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού χωρίς όμως επιδείνωση των συμπτωμάτων.

Συμπληρώματα μετάλλων για την ελκώδη κολίτιδα

Εκτός από τις βιταμίνες, τα συμπληρώματα μετάλλων μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διαχείριση των συμπτωμάτων της UC και στην πρόληψη των επιπλοκών. Εδώ είναι τα βασικά μέταλλα που πρέπει να λάβετε υπόψη:

Σίδηρος

Λόγω της χρόνιας εντερικής αιμορραγίας, οι ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν σιδηροπενική αναιμία. Τα συμπληρώματα σιδήρου είναι απαραίτητα για την καταπολέμηση της κόπωσης, της δύσπνοιας και για τη διατήρηση της υγιούς παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων. Οι ασθενείς, σε συνεργασία με τον γιατρό τους, πρέπει να βρουν τη σωστή δόση, καθώς η υπερβολική ποσότητα σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε γαστρεντερική δυσφορία.

Ασβέστιο

Η μακροχρόνια χρήση κορτικοστεροειδών για τον έλεγχο της φλεγμονής λόγω UC μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια οστικής πυκνότητας, αυξάνοντας τον κίνδυνο οστεοπόρωσης. Η συμπλήρωση με ασβέστιο, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με τη βιταμίνη D, βοηθά στη διατήρηση της υγείας των οστών και στην πρόληψη των καταγμάτων.

Μαγνήσιο

Η επίμονη διάρροια και η μειωμένη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα μαγνησίου στο σώμα. Το μαγνήσιο είναι σημαντικό για την μυϊκή λειτουργία, την παραγωγή ενέργειας και τη διατήρηση της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών. Τα χαμηλά επίπεδα μπορεί να οδηγήσουν σε μυϊκές κράμπες, αδυναμία και κόπωση, καθιστώντας τα συμπληρώματα ζωτικής σημασίας.

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος είναι ένα ακόμα μεταλλικό στοιχείο που μπορεί να εξαντληθεί λόγω συχνής διάρροιας. Παίζει ουσιαστικό ρόλο στην λειτουργία του ανοσοποιητικού, στην επούλωση πληγών και στον έλεγχο της φλεγμονής. Το συμπλήρωμα ψευδαργύρου μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση αυτών των λειτουργιών και στη βελτίωση της συνολικής υγείας.

Άλλες διατροφικές προσαρμογές για την ελκώδη κολίτιδα

Εκτός από τα συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων, ορισμένες διατροφικές αλλαγές μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων της UC και στη βελτίωση της απορρόφησης θρεπτικών συστατικών:

Προβιοτικά

Αυτά τα ευεργετικά βακτήρια μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της ισορροπίας στο μικροβίωμα του εντέρου, δυνητικά μειώνοντας τη φλεγμονή και βελτιώνοντας την πέψη. Τροφές πλούσιες σε προβιοτικά, όπως το γιαούρτι και το κεφίρ, ή τα συμπληρώματα διατροφής, μπορεί να είναι ευεργετικά για τους ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα.

Τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Κατά τη διάρκεια των εξάρσεων UC, μια χαμηλή σε φυτικές ίνες διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του ερεθισμού στα έντερα, καθώς οι πλούσιες σε φυτικές ίνες τροφές είναι πιο δύσκολο να αφομοιωθούν, όταν υπάρχει φλεγμονή. Επιλέξτε μαγειρεμένα λαχανικά, λευκό ρύζι και άπαχες πρωτεΐνες, για να ελαχιστοποιήσετε την πεπτική δυσφορία.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Τα ωμέγα-3, που βρίσκονται στα συμπληρώματα ιχθυελαίου και στα λιπαρά ψάρια, έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της UC. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση ωμέγα-3 μπορεί να μειώσει τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των εξάρσεων της νόσου.

Καλή και διαρκής ενυδάτωση

Η διατήρηση της σωστής ενυδάτωσης είναι απαραίτητη, ειδικά κατά τη διάρκεια των εξάρσεων της νόσου. Η κατανάλωση αρκετού νερού και πλούσιων σε ηλεκτρολύτες ποτών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αφυδάτωσης και στη στήριξη της γενικής υγείας του πεπτικού συστήματος.

Σύνοψη

Η ελκώδης κολίτιδα είναι μια πολύπλοκη πάθηση που απαιτεί συνδυασμό ιατρικής θεραπείας, διατροφικής υποστήριξης και αλλαγών στον τρόπο ζωής για την αποτελεσματική διαχείριση. Η διασφάλιση της σωστής πρόσληψης βιταμινών και μετάλλων μέσω συμπληρωμάτων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των ελλείψεων και στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων των συμπτωμάτων της νόσου.

Πάντα να συμβουλεύεστε γιατρό ή διατροφολόγο για να προσαρμόσετε το πρόγραμμα συμπληρωμάτων και διατροφής σας ανάλογα με τις εξατομικευμένες ανάγκες σας και να υποστηρίξετε την μακροπρόθεσμη υγεία σας.

Πηγές: webmd.com, medicalnewstoday.com, crohnscolitisfoundation.org, everydayhealth.com, healthline.com

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved