Μικροθρεπτικά συστατικά: Ποια είναι και σε ποια έχει έλλειψη ο ένας στους δύο
Η ανεπάρκεια μικροθρεπτικών συστατικών είναι μία από τις πιο συχνές μορφές υποσιτισμού παγκοσμίως με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, όπως επιπλοκές κύησης, τύφλωση και αδύναμο ανοσοποιητικό.
Σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη, πάνω από τους μισούς ανθρώπους παγκοσμίως έχουν ανεπάρκεια 15 βασικών μικροθρεπτικών συστατικών, απαραίτητων για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του ασβεστίου, του σιδήρου και των βιταμινών C και Ε.
«Η μελέτη μας είναι σημαντική, όχι μόνο επειδή είναι η πρώτη που εκτιμά τις ανεπαρκείς προσλήψεις μικροθρεπτικών συστατικών για 34 ομάδες ηλικίας-φύλου σε σχεδόν κάθε χώρα, αλλά και επειδή καθιστά αυτές τις μεθόδους και τα αποτελέσματα εύκολα προσβάσιμα σε ερευνητές και επαγγελματίες», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Κρις Φρι από το Πανεπιστήμιο της Σάντα Μπάρμπαρα.
Οι ερευνητές στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, το Πανεπιστήμιο της Σάντα Μπάρμπαρα (UCSB) και την Παγκόσμια Συμμαχία για τη Βελτιωμένη Διατροφή (GAIN), χρησιμοποίησαν δεδομένα από την Παγκόσμια Διατροφική Βάση Δεδομένων, την Παγκόσμια Τράπεζα και μελέτες που διεξήχθησαν 31 χώρες, προκειμένου να συγκρίνουν τις διατροφικές προσλήψεις μεταξύ των πληθυσμών 185 χωρών. Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα επίπεδα 15 βιταμινών και μετάλλων: ασβέστιο, ιώδιο, σίδηρος, ριβοφλαβίνη, φυλλικό οξύ, ψευδάργυρος, μαγνήσιο, σελήνιο, θειαμίνη, νιασίνη και βιταμίνες Α, Β6, Β12, C και Ε.
Διαπίστωσαν σημαντική ανεπάρκεια στην πρόσληψη σχεδόν όλων των μικροθρεπτικών συστατικών που αξιολογήθηκαν. Η ανεπαρκής πρόσληψη ήταν μεγαλύτερη σε ιώδιο (68% του παγκόσμιου πληθυσμού), βιταμίνη Ε (67%), ασβέστιο (66%) και σίδηρο (65%).
Διαπίστωσαν επίσης ότι πάνω από τους μισούς ανθρώπους δεν κατανάλωναν επαρκή ποσότητα ριβοφλαβίνης, φυλλικού οξέος και βιταμίνης C και B6.
Το 22% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν κατανάλωνε επαρκή ποσότητα νιασίνης, θειαμίνης (30%) και σεληνίου (37%).
Στις γυναίκες παρατηρήθηκε μεγαλύτερη ανεπάρκεια ιωδίου, βιταμίνης Β12, σιδήρου και σεληνίου σε σχέση με τους άνδρες. Ωστόσο, οι άνδρες είχαν μεγαλύτερη έλλειψη ασβεστίου, νιασίνης, θειαμίνης, ψευδαργύρου, μαγνησίου και βιταμινών Α, C και Β6.
«Τα αποτελέσματα αυτά είναι ανησυχητικά. Οι περισσότεροι άνθρωποι -πολλοί περισσότεροι από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα, σε όλες τις περιοχές και τις χώρες ανεξαρτήτων οικονομικής κατάστασης- δεν καταναλώνουν πολλά βασικά μικροθρεπτικά συστατικά. Αυτές οι ελλείψεις θέτουν σε κίνδυνο την κατάσταση της υγείας τους και περιορίζουν το ανθρώπινο δυναμικό σε παγκόσμια κλίμακα», τονίζουν οι ερευνητές.
«Η πρόκληση για τη δημόσια υγεία που αντιμετωπίζουμε είναι τεράστια, αλλά οι επαγγελματίες και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν την ευκαιρία να προσδιορίσουν τις πιο αποτελεσματικές διατροφικές παρεμβάσεις για τους πληθυσμούς που τις έχουν ανάγκη», πρόσθεσε ο επικεφαλής συγγραφέας Κρίστοφερ Γκόλντεν, αναπληρωτής καθηγητής διατροφής και υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Global Health.