ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μέχρι πόσα κιλά μπορεί να χάσετε με 1 κουταλιά μηλόξυδο την ημέρα

Bigstock

Το μηλόξυδο, που παρασκευάζεται από ζυμωμένο χυμό μήλου, εκτός από μαγειρική χρήση, θα μπορούσε βοηθήσει πολλούς να χάσουν βάρος και να βελτιώσουν την μεταβολική τους υγεία, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Ερευνητές διαπίστωσαν ότι άτομα που έπιναν έως και 1 κουταλιά της σούπας μηλόξυδο την ημέρα -αραιωμένο σε νερό- είχαν μειώσεις στο σωματικό βάρος, τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και την περίμετρο της μέσης τους.

Είδαν επίσης βελτιώσεις στους μεταβολικούς δείκτες, όπως τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, τα τριγλυκερίδια και η ολική χοληστερόλη.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο BMJ Nutrition, Prevention & Health.

Η έρευνα για το εάν το μηλόξυδο μπορεί να ενισχύσει την απώλεια βάρους

Στην τελευταία αυτή μελέτη συμμετείχαν 120 έφηβοι και νεαροί ενήλικες (ηλικίας 12 έως 25 ετών) από τον Λίβανο που είχαν παχυσαρκία ή ήταν υπέρβαροι. Σχεδόν το 66% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες. Οι περισσότεροι ανέφεραν ότι δεν ακολουθούσαν κάποια ρουτίνα άσκησης.

Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν έπαιρνε φάρμακα. Μεγάλες δόσεις μηλόξυδου μπορεί να αλληλεπιδράσουν με φάρμακα όπως η διγοξίνη, η ινσουλίνη, τα φάρμακα για τον διαβήτη και τα διουρητικά φάρμακα.

Το μηλόξυδο μπορεί επίσης να βλάψει το σμάλτο των δοντιών, με παρόμοιο τρόπο όπως ο χυμός φρούτων και τα αναψυκτικά.

Οι ερευνητές ανέθεσαν τυχαία στους συμμετέχοντες να πίνουν είτε μηλόξυδο (5, 10 ή 15 ml) είτε γαλακτικό οξύ (και τα δύο αραιωμένα σε 1 φλιτζάνι νερό) 3 φορές την ημέρα για 3 μήνες.

Το μηλόξυδο περιέχει οξικό οξύ, το οποίο του δίνει την έντονη γεύση και την ξινή μυρωδιά του. Περιέχει επίσης άλλες ενώσεις, όπως πολυφαινόλες, οι οποίες μπορεί να έχουν οφέλη για την υγεία πέρα από εκείνα του οξικού οξέος.

Στην μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν γαλακτικό οξύ ως μέτρο σύγκρισης (εικονικό φάρμακο), επειδή έχει παρόμοια γεύση και εμφάνιση με το μηλόξυδο.

Οι συμμετέχοντες έπιναν το ποτό τους το πρωί με άδειο στομάχι. Κατέγραψαν, επίσης, το τι έτρωγαν όλη την υπόλοιπη ημέρα καθώς και τη σωματική τους δραστηριότητα.

Κατά τον πρωταρχικό έλεγχο, καθώς και μετά από 1, 2 και 3 μήνες, οι ερευνητές μέτρησαν το ύψος, το βάρος, την περίμετρο της μέσης και το σωματικό λίπος των συμμετεχόντων. Συνέλεξαν επίσης δείγμα αίματος από κάθε συμμετέχοντα για να μετρήσουν τα επίπεδα γλυκόζης, τριγλυκεριδίων και ολικής χοληστερόλης.

Όσοι έπιναν μηλόξυδο έχασαν κατά μέσο όρο 6,8 κιλά σε 3 μήνες

Τα άτομα που έπιναν καθημερινές δόσεις μηλόξυδου είδαν μείωση του σωματικού βάρους και του ΔΜΣ μετά από 1, 2 και 3 μήνες σε σύγκριση με την πρώτη μέτρηση στην αρχή της μελέτης.

Οι μεγαλύτερες αλλαγές βάρους σημειώθηκαν μεταξύ των ατόμων που έπιναν 10 ή 15 ml μηλόξυδο την ημέρα: έχασαν κατά μέσο όρο 6,8 κιλά σε 3 μήνες.

Η περίμετρος της μέσης και το σωματικό λίπος μειώθηκαν επίσης μεταξύ των ατόμων που έπιναν μηλόξυδο, με παρόμοιες αλλαγές να παρατηρούνται και στις τρεις ομάδες. Αυτό ίσχυε μόνο στον 2 και 3ο μήνα και όχι στην μέτρηση μετά από μόλις 1 μήνα.

Επιπλέον, βελτιώθηκαν και οι μεταβολικοί δείκτες στα άτομα που έπιναν μηλόξυδο. Το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα τους μειώθηκε και στις 3 μετρήσεις (μήνας 1, 2 και3) και τα τριγλυκερίδια και η ολική χοληστερόλη μειώθηκαν μόνο μετά τον 2ο μήνα.

Η δόση των 15 ml μηλόξυδου ημερησίως για 3 μήνες φάνηκε πιο αποτελεσματική στην μείωση αυτών των δεικτών αίματος.

Αντίθετα, η ομάδα εικονικού φαρμάκου έχασε κατά μέσο όρο ούτε καν μισό κιλό κατά τη διάρκεια των 3 μηνών και δεν είδε σημαντικές αλλαγές στους άλλους δείκτες.

Κανένας από τους συμμετέχοντες στην μελέτη δεν ανέφερε αρνητικές παρενέργειες από την κατανάλωση μηλόξυδου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η διατροφή και η σωματική δραστηριότητα των συμμετεχόντων δεν διέφεραν μεταξύ της ομάδας μηλόξυδου και της ομάδας εικονικού φαρμάκου. Αυτό υποδηλώνει ότι οι αλλαγές στα μέτρα του σώματος και στους μεταβολικούς δείκτες οφειλόταν στην κατανάλωση μηλόξυδου.

Αν και όλοι οι συμμετέχοντες συνέχισαν να ακολουθούν την συνήθη διατροφή τους καθ' όλη τη διάρκεια της μελέτης, είναι πιθανό να μείωσαν ασυνείδητα τις θερμίδες τους, δήλωσε η δρ. Amy Lee, επικεφαλής του τμήματος Διατροφής της Nucific.

Προειδοποιεί επίσης ότι η μελέτη περιελάμβανε μόνο 120 άτομα, επομένως τα αποτελέσματα μπορεί να μην ισχύουν για τον πραγματικό κόσμο.

“Οι δοκιμές που βασίζονται στη διατροφή είναι μερικές φορές δύσκολες γιατί πρέπει να λάβουμε υπόψη τον ατομικό μεταβολισμό και την επίδραση του στρες και του περιβάλλοντος, που μπορεί να παίξει ρόλο στη συμπεριφορά του ατόμου και ακόμη και στον τρόπο που καίει θερμίδες”, είπε χαρακτηριστικά η δρ. Lee.

Πώς το μηλόξυδο μπορεί να επηρεάσει την όρεξη

Τα αποτελέσματα της νέας μελέτης ταιριάζουν με παλαιότερες έρευνες, οι οποίες βρήκαν παρόμοια οφέλη από την κατανάλωση 15 ή 30 ml μηλόξυδου την ημέρα.

Ωστόσο, ο λόγος που το μηλόξυδο έχει τέτοιου είδους επιδράσεις στα μέτρα του σώματος και στην μεταβολική υγεία δεν είναι πλήρως κατανοητός.

Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι το μηλόξυδο (ή κάποιες μεμονωμένες ενώσεις του) μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων. Μπορεί επίσης να επιβραδύνει την οξείδωση των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL χοληστερόλη). Και οι δύο αυτές ενέργειες μπορούν να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς.

Η λήψη μηλόξυδου πριν από τα γεύματα θα μπορούσε επίσης να μειώσει την όρεξη και να αυξήσει την αίσθηση πληρότητας, καθώς και να έχει θετική επίδραση στην ευαισθησία στην ινσουλίνη, αναφέρουν οι συγγραφείς.

Ωστόσο, ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι το αίσθημα πληρότητας μετά την κατανάλωση μηλόξυδου μπορεί να οφείλεται σε δυσφορία και ναυτία παρά σε άμεσες ιδιότητες καταστολής της όρεξης.

“Ο μηχανισμός δράσης του μηλόξυδου μπορεί να κάνει τη διαφορά στον τρόπο με τον οποίο κάποιος χειρίζεται τις τροφές που τρώει και, τελικά, αυτό να μεταφράζεται σε απώλεια βάρους όταν γίνεται με συνέπεια”, είπε η δρ. Lee.

Δεδομένων των αποτελεσμάτων αυτού του είδους ερευνών, “δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να παίρνετε λίγο μηλόξυδο ημερησίως, αλλά θα πρέπει να έχετε υπόψη ότι η επιτυχία στην απώλεια βάρους και στη διατήρηση των χαμένων κιλών απαιτεί μια συνολική αλλαγή στην πρόσληψη τροφής και αλλαγή τρόπου ζωής”, επισήμανε η ίδια.

Πηγή: healthline.com

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved