ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποιες τροφές συνδέονται περισσότερο με την υπνική άπνοια

Bigstock

Η διατροφή ενός ατόμου μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο αποφρακτικής άπνοιας ύπνου, λέει μια νέα μελέτη.

Όσοι ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή, πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και ξηρούς καρπούς, είναι λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από αποφρακτική άπνοια ύπνου, σύμφωνα με ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό ERJ Open Research.

Από την άλλη πλευρά, τα άτομα που τρώνε περισσότερο κρέας ή επιδίδονται σε ανθυγιεινές χορτοφαγικές δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, υδατάνθρακες και αλάτι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για άπνοια ύπνου.

“Αυτά τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σημασία της ποιότητας της διατροφής μας στη διαχείριση του κινδύνου αποφρακτικής άπνοιας ύπνου”, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Yohannes Melaku, από το πανεπιστήμιο Flinders στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας.

Τα άτομα με υπνική άπνοια συχνά ροχαλίζουν δυνατά και η αναπνοή τους διακόπτεται τακτικά με αποτέλεσμα να ξυπνούν πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας, εξηγούν οι ερευνητές.

Η υπνική άπνοια μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ατόμου για υπέρταση, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2.

Πώς έγινε η έρευνα

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από περισσότερους από 14.000 συμμετέχοντες σε μια τακτική έρευνα στις ΗΠΑ για την υγεία και τη διατροφή.

Αυτή είναι η πρώτη μεγάλης κλίμακας ανάλυση που διερευνά τη σχέση μεταξύ διατροφής και υπνικής άπνοιας, είπε ο Melaku.

“Υπάρχει ένα κενό στη γνώση μας για το πώς τα γενικά διατροφικά πρότυπα επηρεάζουν τον κίνδυνο για αποφρακτική άπνοιας ύπνου. Με αυτήν την μελέτη, θέλαμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το κενό και να διερευνήσουμε τη σχέση μεταξύ των διαφορετικών τύπων διατροφής με βάση τα φυτά και του κινδύνου για υπνική άπνοια”, είπε ο ίδιος.

Τι διαπιστώθηκε στην έρευνα

  • Τα άτομα με δίαιτες που είναι υψηλότερες σε φυτικές τροφές είχαν 19% λιγότερες πιθανότητες να έχουν άπνοια ύπνου σε σύγκριση με εκείνους με τις χαμηλότερες ποσότητες φυτικών τροφών στη διατροφή τους.
  • Εκείνοι που έκαναν δίαιτα πλούσια σε ανθυγιεινά τρόφιμα φυτικής προέλευσης είχαν 22% αυξημένο κίνδυνο από εκείνους που δεν έτρωγαν επεξεργασμένα δημητριακά, πατάτες, ζαχαρούχα ποτά, γλυκά, επιδόρπια και αλμυρά τρόφιμα.
  • Η φυτική διατροφή φάνηκε πιο ισχυρή στο να μειώσει τον κίνδυνο υπνικής άπνοιας στους άνδρες.
  • Η ανθυγιεινή φυτική διατροφή προκάλεσε μεγαλύτερη αύξηση στον κίνδυνο των γυναικών για υπνική άπνοια.

Τι είπαν οι ερευνητές

“Είναι σημαντικό να σημειωθούν οι διαφορές μεταξύ των δύο φύλων, επειδή υπογραμμίζουν την ανάγκη για εξατομικευμένες διατροφικές παρεμβάσεις για άτομα με υπνική άπνοια”, είπε ο Melaku.

Η μελέτη δεν μπορούσε να δείξει ακριβώς το γιατί μια διατροφή με βάση τα φυτά μειώνει τον κίνδυνο υπνικής άπνοιας, είπε ο ίδιος:

“Η εξήγηση πιθανώς να είναι ότι μια υγιεινή διατροφή με βάση τα φυτά μειώνει τη φλεγμονή και την παχυσαρκία. Αυτοί είναι βασικοί παράγοντες στον κίνδυνο άπνοιας ύπνου. Δίαιτες πλούσιες σε αντιφλεγμονώδη συστατικά και αντιοξειδωτικά και χαμηλές σε επιβλαβή διατροφικά στοιχεία, μπορούν να επηρεάσουν την λιπώδη μάζα, τη φλεγμονή και ακόμη και τον μυϊκό τόνο. Όλα αυτά σχετίζονται με τον κίνδυνο υπνική άπνοιας”.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα να μελετήσουν τις σχέσεις μεταξύ των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων και του κινδύνου υπνικής άπνοιας, καθώς και τις μακροπρόθεσμες αλληλεπιδράσεις μεταξύ διατροφής και άπνοιας ύπνου.

“Τα ευρήματα αυτής της μελέτης δείχνουν ότι η τροποποίηση της διατροφής μας μπορεί να είναι ευεργετική για τη διαχείριση ή την αποφυγή της υπνικής άπνοιας”, δήλωσε η δρ. Σοφία Σχίζα, επικεφαλής της συνέλευσης της Ευρωπαϊκής Αναπνευστικής Εταιρείας για τη διαταραχή της αναπνοής στον ύπνο.

“Έχοντας επίγνωση ότι η ενσωμάτωση μιας μεγάλης ποικιλίας λαχανικών, φρούτων και δημητριακών ολικής αλέσεως στη διατροφή μας, με παράλληλη ελαχιστοποίηση των ανθυγιεινών τροφών και ροφημάτων με ζάχαρη, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη συνολική υγεία μας. Πρέπει να κάνουμε όσο το δυνατόν πιο εύκολο για όλους να υιοθετήσουν μια υγιεινή διατροφή”, δήλωσε η δρ. Σχίζα, η οποία είναι και καθηγήτρια Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου της Κρήτης και δεν συμμετείχε στην εν λόγω μελέτη.

Πηγή: healthday.com

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved