ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Καρδιαγγειακή υγεία: Η καλύτερη ώρα να τρώτε πρωινό και βραδινό

Bigstock

Δεν είναι μόνο αυτά που τρώμε, που επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς μας, αλλά και οι ώρες κατά τις οποίες γευματίζουμε.

Ερευνητές προσδιόρισαν τις βέλτιστες χρονικές στιγμές γευμάτων, με στόχο την μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η καρδιαγγειακή νόσος είναι μια ομάδα διαταραχών που επηρεάζουν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Τυπικά προβλήματα από αυτές τις διαταραχές είναι οι καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά. Γενικώς, η καρδιαγγειακή νόσος είναι η κύρια αιτία θανάτου σε όλον τον κόσμο.

Πρωινό και βραδινό πριν τις 8:00 για καλύτερη υγεία της καρδιάς

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications, συνιστά την υιοθέτηση της συνήθειας να τρώμε το πρωινό και το βραδινό μας νωρίς (το αργότερο ως τις 8 π.μ. και τις 8 μ.μ. αντίστοιχα) για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η ερευνητική ομάδα κατέληξε σε μερικά ενδιαφέροντα ευρήματα μετά από ανάλυση δεδομένων από 103.389 συμμετέχοντες από την μελέτη NutriNet-Santé, μια συνεχιζόμενη μελέτη στη Γαλλία που αξιολογεί τη σχέση μεταξύ διατροφής και υγείας.

Προηγούμενες μελέτες είχαν συσχετίσει την τακτική παράλειψη πρωινού και την καθυστερημένη κατανάλωση δείπνου με μειωμένη καρδιομεταβολική υγεία. Στη νέα μελέτη, διαπιστώθηκε ότι:

  • Το πρωινό αργότερα μέσα στην ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 6% για κάθε ώρα καθυστέρησης μετά τις 08:00.
  • Τα άτομα που τρώνε βραδινό αργά, μετά τις 21:00, έχουν 28% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλοαγγειακής νόσου (εγκεφαλικό) σε σύγκριση όσους τρώνε βραδινό πριν από τις 20:00. Αυτός ο κίνδυνος ήταν ιδιαίτερα εμφανής στις γυναίκες, είπαν οι ερευνητές.
  • Μια μεγαλύτερη νυχτερινή νηστεία (το διάστημα μεταξύ του τελευταίου γεύματος της προηγούμενης ημέρας και του πρώτου γεύματος της επόμενης) μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλοαγγειακής νόσου. Κάθε επιπλέον ώρα νυχτερινής νηστείας (που επιτυγχάνεται αν τρώτε νωρίς το βραδινό σας) μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλοαγγειακής νόσου κατά 7%.

Τι λένε οι ερευνητές

“Αυτά τα ευρήματα, τα οποία πρέπει να επαναληφθούν σε άλλες κοόρτες και μέσω πρόσθετων επιστημονικών μελετών, υπογραμμίζουν τον πιθανό ρόλο του χρόνου των γευμάτων μέσα στην ημέρα στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων. Προτείνουν την υιοθέτηση της συνήθειας να τρώμε νωρίτερα το πρώτο και το τελευταίο γεύμα με μεγαλύτερη περίοδο νυχτερινής νηστείας, ώστε να αυξήσουμε την πρόληψη του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου”, έγραψαν οι ερευνητές.

"Οι διατροφικές συμπεριφορές αποτελούν μέρος των κύριων τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου που συμβάλλουν στην παγκόσμια επιβάρυνση της καρδιαγγειακής νόσου. Γίνεται πιο προφανές ότι ο βέλτιστος μεταβολισμός της τροφής εξαρτάται από την ώρα της ημέρας που παίρνουμε ένα γεύμα. Το φαγητό είναι γνωστό ότι ρυθμίζει σε μεγάλο βαθμό το εσωτερικό μας ρολόι (κιρκάδιο σύστημα) που ελέγχει τους ρυθμούς της αρτηριακής πίεσης. Το φαγητό αργά τη νύχτα μπορεί να διαταράξει αυτό το σύστημα και να οδηγήσει σε μεταβολικές διαταραχές, εξήγησαν.

Πηγή: medicaldaily.com

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved