ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Φυλλικό οξύ: Τι κάνει η βιταμίνη Β9 στον οργανισμό

Bigstock

Το σώμα έχει ανάγκη ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα για να λειτουργήσει σωστά. Μια κρίσιμη βιταμίνη είναι το φυλλικό οξύ.

Πολλά φυσικά και επεξεργασμένα τρόφιμα είτε περιέχουν είτε είναι εμπλουτισμένα με φυλλικό οξύ. Βρίσκεται επίσης σε διάφορες πολυβιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής.

Τι είναι το φυλλικό οξύ

Το φυλλικό οξύ (folate) είναι η φυσική μορφή της βιταμίνης Β9. Αυτή η βιταμίνη αναφέρεται επίσης ως φολικό οξύ (folic acid) στη συνθετική της μορφή.

Το φυσικό φυλλικό οξύ βρίσκεται σε τρόφιμα όπως τα φασόλια και τα εσπεριδοειδή. Το φολικό οξύ, από την άλλη πλευρά, βρίσκεται σε εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά και το αλεύρι, καθώς και σε συμπληρώματα διατροφής.

Τι κάνει το φυλλικό οξύ στον οργανισμό

Το φυλλικό οξύ είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που απαιτείται στη διαδικασία της κυτταρικής διαίρεσης για τη δημιουργία νέων, υγιών κυττάρων. Είναι επίσης βασικό για την παραγωγή DNA και άλλου γενετικού υλικού στο σώμα.

Το φυλλικό οξύ παίζει κρίσιμο ρόλο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η ανεπάρκεια φυλλικού οξέος μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να αποκτήσετε μωρό με ελάττωμα του νευρικού σωλήνα (δισχιδής ράχη, για παράδειγμα). Μπορεί επίσης να αυξήσει την πιθανότητα να γεννηθεί ένα μωρό πρόωρα ή με χαμηλό βάρος γέννησης.

Αν και απαιτείται περισσότερη σχετική έρευνα, υπάρχουν αρκετοί άλλοι τομείς όπου το φυλλικό οξύ μπορεί να προσφέρει οφέλη, όπως:

  • μείωση του κινδύνου διαταραχής του φάσματος του αυτισμού
  • μείωση του κινδύνου ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου
  • μείωση των επιπέδων ομοκυστεΐνης στο σώμα
  • μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού και άνοιας
  • μείωση του κινδύνου κατάθλιψης, ενώ μπορεί και να βοηθήσει ορισμένα αντικαταθλιπτικά να είναι πιο αποτελεσματικά

Πώς μπορείτε να πάρετε αρκετό φυλλικό οξύ

Οι φυσικές διατροφικές πηγές φυλλικού οξέος είναι:

  • λαχανικά: σπαράγγια, λαχανάκια Βρυξελλών, φυλλώδη χόρτα
  • φρούτα: πορτοκάλια και ο χυμός τους
  • κρέας: μοσχαρίσιο συκώτι
  • ξηροί καρποί: καρύδια
  • όσπρια: φασόλια γίγαντες και φασόλια μαυρομάτικα

Τούτου λεχθέντος, το σώμα δεν απορροφά πολύ αποτελεσματικά το φυλλικό οξύ από τα τρόφιμα. Ως εκ τούτου, πολλά προϊόντα διατροφής είναι εμπλουτισμένα με φολικό οξύ (την συνθετική μορφή της βιταμίνης Β9) για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Αυτά τα τρόφιμα περιλαμβάνουν εμπλουτισμένο:

  • ψωμί
  • ρύζι
  • αλεύρι
  • ζυμαρικά
  • δημητριακά

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να προτείνει τη λήψη συμπληρώματος φολικού οξέος εάν οι ανάγκες σας είναι υψηλότερες.

Συμπτώματα αν κανείς έχει πολύ χαμηλά ή πολύ υψηλά επίπεδα φυλλικού οξέος

Η έλλειψη φυλλικού οξέος μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλοβλαστική αναιμία. Τα συμπτώματα αυτής της διαταραχής του αίματος είναι:

  • αδυναμία
  • κούραση
  • δυσκολία συγκέντρωσης
  • πονοκέφαλος
  • ευερεθιστότητα
  • αίσθημα παλμών της καρδιάς
  • δυσκολία στην αναπνοή
  • πληγές (έλκη) στη γλώσσα ή στο εσωτερικό του στόματος
  • αλλαγές στο χρώμα των μαλλιών, του δέρματος ή των νυχιών

Η λήψη υπερβολικής ποσότητας φυλλικού οξέος, από την άλλη πλευρά, μπορεί να “κρύψει” μια ανεπάρκεια βιταμίνης Β12. Με την πάροδο του χρόνου, η ανεπάρκεια Β12 μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη βλάβη στον εγκέφαλο, στο νωτιαίο μυελό ή στα νεύρα.

Ποιοι πρέπει να ΜΗΝ λαμβάνουν συμπληρώματα φολικού οξέος

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει την μη-λήψη φυλλικού οξέος εάν έχετε καρκίνο, κακοήθη αναιμία, εάν κάνετε αιμοκάθαρση ή αν έχετε στεφανιαία ενδοπρόθεση. Επίσης, πρέπει να μην παίρνετε φολικό οξύ εάν είστε αλλεργικοί σε αυτό.

Πηγή: healthline.com

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved