ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ασβέστιο: Τι προσφέρει στον οργανισμό και πόσο χρειάζεστε

Bigstock

Είναι κρίσιμο για την υγεία των οστών, τη βέλτιστη μυϊκή δραστηριότητα και άλλες διεργασίες του σώματος.

Το ασβέστιο είναι το μέταλλο με την μεγαλύτερη παρουσία στον οργανισμό μας. Συντελεί στις δομές των οστών και των δοντιών και επίσης βοηθά στη διατήρηση της τυπικής μυϊκής λειτουργίας, της πήξης του αίματος, της μετάδοσης των νευρικών σημάτων και σε άλλες διεργασίες του σώματος.

Περίπου το 99% του ασβεστίου του σώματος αποθηκεύεται στα οστά. Τα οστά λειτουργούν ως “δεξαμενή” ασβεστίου από την οποία το αντλεί το σώμα σας για να διατηρεί την ισορροπία.

Ο οργανισμός χρειάζεται επίσης βιταμίνη D για να απορροφήσει και να διατηρήσει τα επίπεδα ασβεστίου. Χρειάζεστε μια ισορροπία και των δύο θρεπτικών συστατικών για να λειτουργεί σωστά το σώμα σας.

Τι κάνει το ασβέστιο στον οργανισμό

Το ασβέστιο είναι σημαντικό στον οργανισμό για τα εξής:

  • Υγεία των οστών: Είναι κρίσιμο για την ανάπτυξη, την υγεία και τη συνεχή συντήρηση των οστών. Οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση χρειάζονται επιπλέον ασβέστιο για να διατηρήσουν την οστική πυκνότητα και να αποτρέψουν την οστεοπόρωση.
  • Πήξη αίματος: Το ασβέστιο παίζει ρόλο στην ικανότητα του αίματος να πήζει. Αν και σε αυτήν τη διαδικασία εμπλέκονται πολλά χημικά και θρεπτικά συστατικά, το ασβέστιο είναι ένας σημαντικός παράγοντας.
  • Καρδιακή λειτουργία: Το ασβέστιο βοηθά στη διατήρηση της δράσης του καρδιακού σας μυός χαλαρώνοντας τους λείους μύες γύρω από τα αιμοφόρα αγγεία. Έχει επίσης συνδεθεί με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
  • Μυϊκές σύσπασεις: Το ασβέστιο μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση της συστολής των μυών. Απελευθερώνεται όταν ένας μυς διεγείρεται και αυτό βοηθά στη συστολή του. Όταν το ασβέστιο αντλείται από τον μυ, αυτός μπορεί να χαλαρώσει.
  • Προεκλαμψία: Η κατανάλωση ορισμένων ποσοτήτων ασβεστίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης, μειώνοντας τον κίνδυνο προεκλαμψίας.
  • Χοληστερόλη: Το ασβέστιο είναι επίσης γνωστό ότι βοηθά στη βελτίωση ορισμένων επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.

Πόσο ασβέστιο χρειάζεται ο οργανισμός

Οι ημερήσιες ανάγκες σας σε ασβέστιο αλλάζουν ανάλογα με την ηλικία και το στάδιο της ζωής σας.

ΗΛΙΚΙΑΑΝΤΡΕΣΓΥΝΑΙΚΕΣΕΓΚΥΕΣ
0–6 μηνών200 mg200 mg
7–12 μηνών260 mg260 mg
1–3 ετών700 mg700 mg
4–8 ετών1.000 mg1.000 mg
9–13 ετών1.300 mg1.300 mg
14–18 ετών1.300 mg1.300 mg1.300 mg
19–50 ετών1.000 mg1.000 mg1.000 mg
51–70 ετών1.000 mg1.200 mg
70+ ετών1.200 mg1.200 mg

Παρατηρήστε ότι οι ανάγκες σε ασβέστιο είναι ίδιες για άνδρες και γυναίκες, μέχρι την ηλικία των 50 ετών. Από εκεί και πέρα οι ανάγκες μιας γυναίκας σε ασβέστιο αυξάνονται ελαφρώς.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το ασβέστιο είναι σημαντικό για την μείωση του κινδύνου προεκλαμψίας. Για έγκυες με χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου μπορεί να χρειαστούν συμπληρώματα ασβεστίου.

Ανεπάρκεια προκύπτει όταν η ποσότητα ασβεστίου στο αίμα (το επίπεδο ασβεστίου στον ορό) πέφτει κάτω από 8,5 χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο (mg/dL). Με ήπια ή χρόνια ανεπάρκεια ασβεστίου, μπορεί να μην έχετε συμπτώματα. Αλλά αν η κατάσταση γίνει πιο σοβαρή, θα εμφανιστούν συμπτώματα.

Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας ασβεστίου είναι:

  • μυικοί σπασμοί
  • κατάθλιψη
  • σύγχυση
  • κράμπες στους μύες
  • παραισθήσεις
  • αδύναμα και εύθραυστα νύχια
  • εύκολα κατάγματα οστών
  • επιληπτικές κρίσεις

Ορισμένες καταστάσεις υγείας ή αλλαγές στη ζωή μπορούν να συμβάλουν σε ανεπάρκεια ασβεστίου. Αυτές μπορεί να είναι:

  • εμμηνόπαυση
  • υποπαραθυρεοειδισμός
  • υποσιτισμός ή δυσαπορρόφηση
  • παγκρεατίτιδα
  • σηπτικό σοκ
  • ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των στεροειδών και ορισμένων φαρμάκων χημειοθεραπείας
  • νεφρική ανεπάρκεια
  • έλλειψη παραθυρεοειδούς αδένα (λόγω χειρουργικής επέμβασης)
  • συχνές μεταγγίσεις αίματος

Ποιες τροφές έχουν τις μεγαλύτερες ποσότητες ασβεστίου

Το ασβέστιο βρίσκεται φυσικά σε πολλά τρόφιμα. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι η πιο γνωστή πηγή ασβεστίου, άλλα και μη γαλακτοκομικά τρόφιμα μπορούν επίσης να περιέχουν υψηλά επίπεδα ασβεστίου.

Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο:

  • γιαούρτι
  • γάλα
  • τυρί
  • σαρδέλες και σολομός
  • εμπλουτισμένο μη γαλακτοκομικό γάλα (γάλα σόγιας)
  • ξηροί καρποί και σπόροι
  • τόφου
  • λάχανο
  • φασόλια
  • εμπλουτισμένοι χυμοί και δημητριακά

Τα λαχανικά που περιέχουν ασβέστιο αλλά έχουν υψηλά επίπεδα οξαλικού οξέος, όπως το σπανάκι, μπορεί να μειώσουν την τελική ικανότητα του οργανισμού να απορροφά το ασβέστιο.

Πηγή: healthline.com

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved