ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Βοηθάει η κοτόσουπα στο κρυολόγημα;

Bigstock

Η φήμη της κοτόσουπας ως ανακουφιστική θεραπεία για ασθένειες χρονολογείται εδώ και αιώνες.

Υπάρχουν όμως επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις θεραπευτικές της ιδιότητες ή είναι απλώς ένα φαινόμενο “εικονικού” φαρμάκου;

Ο καθηγητής διαιτολογίας και διατροφής Colby Teeman από το πανεπιστήμιο του Dayton στις ΗΠΑ, εξηγεί την επιστήμη πίσω από τα πιθανά οφέλη της κοτόσουπας στο κρυολόγημα.

Κοτόσουπα για το κρυολόγημα: Γεύση umami και θεραπευτικές ιδιότητες

Η ελκυστική γεύση της κοτόσουπας, που εντάσσεται στην κατηγορία των ουμάμι γεύσεων, παίζει καθοριστικό ρόλο στις θεραπευτικές της ιδιότητες. Η Umami είναι μια από τις πέντε βασικές γευστικές κατηγορίες (σ.σ. προσφάτως ανακαλύφθηκε και 6η βασική γεύση) και είναι γνωστό για την αλμυρή και “κρεατώδη” γεύση του. Τα αμινοξέα, συμπεριλαμβανομένου του γλουταμικού, είναι υπεύθυνα για αυτήν τη γεύση, η οποία βρίσκεται όχι μόνο στο κρέας και τα πουλερικά αλλά και σε τρόφιμα όπως το τυρί, τα μανιτάρια, το miso και η σάλτσα σόγιας.

Όταν πάσχουμε από ασθένειες του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, η όρεξή μας συχνά μειώνεται λόγω φλεγμονής που προκαλείται από την ασθένεια. Η μειωμένη πρόσληψη τροφής μπορεί να στερήσει από το σώμα τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την υγεία του ανοσοποιητικού και την ανάρρωση. Μελέτες δείχνουν ότι η γεύση umami στην κοτόσουπα μπορεί να τονώσει την όρεξη. Σε μια μελέτη, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι αισθάνονταν πιο πεινασμένοι μετά την κατανάλωση σούπας με γεύση umami.

Επιπλέον, η γεύση umami μπορεί να ενισχύσει την πέψη των θρεπτικών συστατικών. Όταν οι γευστικοί μας υποδοχείς ανιχνεύουν το umami, το πεπτικό μας σύστημα γίνεται πιο αποτελεσματικό στην απορρόφηση πρωτεΐνης. Αυτό μπορεί να ανακουφίσει τα γαστρεντερικά συμπτώματα που εμφανίζονται συχνά κατά τη διάρκεια ασθενειών, όπως το κοινό κρυολόγημα.

Κοτόσουπα για κρυολόγημα: Μείωση της φλεγμονής και χαλάρωση της ρινικής συμφόρησης

Η φλεγμονή είναι μια φυσική αντίδραση του σώματος σε τραυματισμό ή ασθένεια. Στο πλαίσιο των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού, οδηγεί σε συμπτώματα κοινού κρυολογήματος και γρίπης, όπως ρινική συμφόρηση, φτέρνισμα, βήχας και πυκνή βλέννα.

Η κοτόσουπα έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Μπορεί να αναστείλει την κίνηση των λευκών αιμοσφαιρίων (συγκεκριμένα των ουδετερόφιλων) στους φλεγμονώδεις ιστούς, μειώνοντας τη φλεγμονή. Αυτό είναι πολύτιμο, επειδή η μειωμένη δραστηριότητα των λευκών αιμοσφαιρίων στις ρινικές οδούς ανακουφίζει την συμφόρηση και άλλα συμπτώματα του κρυολογήματος.

Κρυολόγημα: Ο ρόλος των βασικών συστατικών σε μια κοτόσουπα

Για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη για την υγεία της κοτόσουπας είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τα συστατικά της. Δεν είναι όλες οι κοτόσουπες το ίδιο αποτελεσματικές απέναντι στο κρυολόγημα (και όχι μόνο). Οι “έτοιμες”, υπερεπεξεργασμένες σούπες σε κονσέρβες δεν έχουν τα αντιοξειδωτικά και τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στην σπιτική κοτόσουπα.

Τα βασικά θρεπτικά συστατικά πρέπει να είναι: κοτόπουλο ως πηγή πρωτεΐνης, λαχανικά που παρέχουν βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και υδατάνθρακες από το ζυμαρικό στην σούπα. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά βοηθούν το σώμα στην καταπολέμηση των λοιμώξεων και στην ανάρρωση.

Ευεργετική είναι και η ζεστασιά της κοτόσουπας. Η εισπνοή των ατμών της και η κατανάλωση του υγρού αυξάνει τη θερμοκρασία των αναπνευστικών οδών, βοηθώντας στην χαλάρωση της παχύρρευστης βλέννας. Μελέτες δείχνουν ότι η κοτόσουπα είναι πιο αποτελεσματική από το να “τρώγατε” σκέτο ζεστό νερό.

Τα βότανα και τα μπαχαρικά, όπως το πιπέρι και το σκόρδο, που χρησιμοποιούνται συνήθως στην κοτόσουπα, συμβάλλουν επίσης στην χαλάρωση της βλέννας. Επιπλέον, ο ζωμός, με το νερό και τους ηλεκτρολύτες του, βοηθά στην επανυδάτωση του οργανισμού, κάτι κρίσιμο στην ανάρρωση από ένα κρυολόγημα.

Για τα πιο σημαντικά οφέλη για την υγεία, συνιστάται σπιτική κοτόσουπα με συστατικά όπως καρότα, σέλινο, φρέσκο σκόρδο και βότανα και μπαχαρικά.

Συμπερασματικά, αν και η κοτόσουπα μπορεί να μην αποτελεί θεραπεία για το κρυολόγημα και τη γρίπη, τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι βοηθάει πραγματικά στην ανάρρωση.

Πηγή: theconversation.com

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved