Κουνουπίδι: Τα 6 οφέλη και οι 3 παρενέργειες από την κατανάλωσή τους
Το κουνουπίδι ανήκει στην ίδια κατηγορία λαχανικών με το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το λάχανο. Το μέρος του λαχανικού που είναι βρώσιμο είναι το ίδιο το λουλούδι, το οποίο καταναλώνεται βραστό ως σαλάτα, τουρσί και διάφορες συνταγές μαγειρικής.
Το κουνουπίδι έχει υψηλή διατροφική αξία, ενώ αποτελεί μια από τις πλουσιότερες πηγές φυτικής πρωτεΐνης. Περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β3, Β6 και φυλλικό οξύ), βιταμίνες C, K και E καθώς και πολλά σημαντικά μεταλλικά στοιχεία, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και μαγγάνιο.
Η κατανάλωσή του προστατεύει από παθήσεις της καρδιάς, αλλά και από τον καρκίνο. Βοηθά επίσης το συκώτι και το αίμα να αποτοξινωθούν, ενώ συμβάλλει στα προβλήματα των νεφρών και της ουροδόχου κύστης, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της αρθρίτιδας, της δυσκοιλιότητας και του άσθματος. Είναι, επίσης, μια εξαιρετική επιλογή για άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος καθώς δημιουργεί αίσθημα πληρότητας.
Είναι σημαντικό καθημερινά να καταναλώνετε διαφορετικούς τύπους λαχανικών καθώς περιέχουν πληθώρα βιταμινών και μετάλλων που είναι ζωτικής σημασίας για το σώμα.
Επίσης, πρέπει να συμπεριλάβετε σταυρανθή λαχανικά στη διατροφή σας. Αυτά περιλαμβάνουν λαχανικά όπως λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, σέσκουλα, βρούβες και γογγύλια.
Τα οφέλη της κατανάλωσης του κουνουπιδιού
Μειώνει την πείνα: Το κουνουπίδι είναι γνωστό ότι έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και λίπη, αλλά υψηλή σε φυτικές ίνες που σας βοηθά να νιώθετε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Όταν έχετε αίσθημα πληρότητας για περισσότερες ώρες, καταναλώνετε λιγότερη τροφή άρα και λιγότερες θερμίδες.
Είναι καλό για το ανοσοποιητικό σας σύστημα: Το εν λόγω λαχανικό περιέχει βιταμίνη C, η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική για το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτή η υδατοδιαλυτή βιταμίνη είναι απαραίτητη για την φυσιολογική ανάπτυξη και επιδιόρθωση των οστών, των αιμοφόρων αγγείων και του δέρματος.
Συμβάλει στην αποβολή τοξινών από το αίμα: Οι φυτικές ίνες προάγουν την αποβολή των τοξινών από το σώμα. Οι τοξίνες δηλητηριάζουν το σώμα μας και προκαλούν πλήθος συμπτωμάτων μεταξύ των οποίων είναι η κούραση, η έλλειψη ενέργειας και ζωτικότητας, το αίσθημα ατονίας, το θαμπό δέρμα, ο πονοκέφαλος και οι πόνοι στις αρθρώσεις.
Καταπολεμά την υπέρταση: Τα λιπαρά οξέα ωμέγα-3 και οι φυτικές ίνες σάς βοηθούν να μειώσετε τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης (LDL).
Προλαμβάνει την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας: Αυτό οφείλεται κυρίως στην περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικές ουσίες. Επίσης, μπορεί να προλάβει τον καταρράκτη.
Ρυθμίζει τη γλυκόζη του αίματος: Το κουνουπίδι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και κάλιο που ρυθμίζουν τη γλυκόζη στο αίμα.
Οι παρενέργειες της κατανάλωσης του κουνουπιδιού
Περιέχει βιταμίνη Κ που ευνοεί την πήξη του αίματος δρώντας ανταγωνιστικά με τα αντιπηκτικά: Τα αντιπηκτικά σκευάσματα (κουμαρόλες, βαρφαρίνες και οι ηπαρίνες) θεωρούνται ανταγωνιστές της βιταμίνης Κ και η απόδοσή τους επηρεάζεται από την πρόσληψή της. Να σημειωθεί πως όσο μεγαλύτερη είναι η πρόσληψη βιταμίνης Κ τόσο ευνοείται η πήξη του αίματος που έρχεται σε αντίθεση με το αποτέλεσμα της αντιπηκτικής αγωγής. Όταν καταναλώνετε πάρα πολύ βιταμίνη Κ, αυξάνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης θρόμβου αίματος που μπορεί τελικά να αποδειχθεί θανατηφόρος για την υγεία σας.
Προκαλεί αέρια: Η διάσπαση των σταυρανθών λαχανικών όπως το λάχανο, το κουνουπίδι, το μπρόκολο και το καρότο μπορούν να προκαλέσουν αέρια και τυμπανισμό, μετεωρισμό ή φουσκώματα. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτά τα λαχανικά περιέχουν σάκχαρα τα οποία δεν μπορούν να διασπαστούν εύκολα από το σώμα.
Επηρεάζει την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών: Αν έχετε πρόβλημα στον θυρεοειδή, πρέπει να γνωρίζετε ότι η κατανάλωση ου ωμού κουνουπιδιού μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών, αν το καταναλώνετε σε μεγάλες ποσότητες.