Αυτά είναι τα οφέλη της κατανάλωσης του σπανακιού για τον εγκέφαλο
Τα φυλλώδη χόρτα συμβάλουν στο να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος και να προωθήσετε την υγεία της καρδιάς σας.
Τα φυλλώδη χόρτα είναι ένα από τα πιο υγιεινά θρεπτικά συστατικά για να προσθέσετε στο καθημερινό σας γεύματα, εξαιτίας της υψηλής παρουσίας της βιταμίνης Κ που είναι γνωστό ότι βοηθά στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων και συμβάλει στην πήξη του αίματος.
Τώρα, μια διεθνής ομάδα της οποίας η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature βρήκε ένα νέο και εκπληκτικό πλεονέκτημα στην κατανάλωση τροφίμων με βιταμίνη Κ που δεν είναι άλλο από την πρόληψη του κυτταρικού θανάτου και τη διακοπή εκφυλιστικών ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ.
Σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, η βιταμίνη Κ υπάρχει σε δύο μορφές. Ο κύριος τύπος είναι η φυλλοκινόνη η οποία υπάρχει στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το λάχανο και το σπανάκι. Ο δεύτερος τύπος είναι η μενακινόνη, που βρίσκεται σε ζωικά προϊόντα, όπως τα αυγά, το κρέας και το συκώτι. Αυτός ο τύπος μπορεί επίσης να παραχθεί από βακτήρια στο ανθρώπινο σώμα.
Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι υπάρχουν 10 μορφές βιταμίνης Κ2 και κάθε μία απορροφάται και δρα διαφορετικά στο σώμα.
Βιταμίνη Κ και κυτταρικός θάνατος
Ερευνητές από το Κέντρο Helmholtz στο Μόναχο, το Πανεπιστήμιο Tohoku στην Ιαπωνία, το Πανεπιστήμιο της Οτάβα στον Καναδά και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Δρέσδης ανακάλυψαν ότι η βιταμίνη Κ δρα ως αντιοξειδωτικό που αναστέλλει τον κυτταρικό θάνατο.
Οι ερευνητές λένε ότι η σιδηρόπτωση είναι μια φυσική μορφή κυτταρικού θανάτου που σχετίζεται με το σίδηρο στο κύτταρο και χαρακτηρίζεται από οξειδωτική καταστροφή των κυτταρικών μεμβρανών.
Πρόσφατα, η σιδηρόπτωση έχει αναγνωριστεί ως παράγοντας Αλτσχάιμερ και άλλων ασθενειών. Τα ευρήματα δείχνουν ότι η θεραπεία με βιταμίνη Κ μπορεί να είναι μια ισχυρή νέα επιλογή για τη βελτίωση των ασθενειών που σχετίζονται με τη σιδηρόπτωση.
Η πρόληψη της σιδηρόπτωσης θεωρείται μια πολύ ελπιδοφόρα προσέγγιση για τη θεραπεία πολλών νευροεκφυλιστικών ασθενειών. Νέοι μηχανισμοί και ενώσεις που ρυθμίζουν τη σιδηρόπτωση διερευνώνται εκτενώς.
Για να εντοπίσει αυτά τα νέα μόρια, μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Δρ. Iken Mishima (Tohoku) και τον Dr. Markus Konrad (Helmholtz), μελέτησε συστηματικά αρκετές φυσικές βιταμίνες και τα παράγωγά τους. Ο Mishima δήλωσε ότι οι ερευνητές εξεπλάγησαν όταν είδαν ότι δύο τύποι βιταμίνης Κ, η φυλλοκινόνη (βιταμίνη Κ1) και η μενακινόνη-4 (βιταμίνη Κ2), μπορούν να διασώσουν αποτελεσματικά τα κύτταρα και να αποτρέψουν τους ιστούς από το να υποβληθούν σε σιδηρόπτωση.
Τρώτε τρόφιμα με φλαβονοειδή
Άλλες έρευνες έδειξαν ότι η διατροφή μπορεί να αναστείλει ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2020 στο περιοδικό Neurology διαπίστωσε ότι τα τρόφιμα που περιέχουν φλαβονοειδή, ενώσεις σε φυτικές χρωστικές ουσίες, μπορεί να καθυστερήσουν και να αποτρέψουν το Αλτσχάιμερ.
Έγραψαν τότε ότι «Η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών και η κατανάλωση περισσότερου τσαγιού μπορεί να είναι ένας σχετικά φθηνός και εύκολος τρόπος για τους ανθρώπους να βοηθήσουν στην πρόληψη της άνοιας».
Οι κύριες πηγές φλαβονοειδών είναι τα αχλάδια, το ελαιόλαδο, το λάχανο, τα φασόλια, το τσάι, το σπανάκι, το μπρόκολο, το κρασί, οι ντομάτες και τα μήλα.