ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δυσανεξίες σε τροφές: Πώς επηρεάζουν το βάρος μας;

Ως τροφική δυσανεξία χαρακτηρίζεται η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε ορισμένες τροφές.

Η αντίδραση αυτή είναι διαφορετική από την τροφική αλλεργία.

Η τροφική δυσανεξία είναι υπερευαισθησία που χαρακτηρίζεται από τη συμμετοχή αντισωμάτων IgG. Εκτιμάται ότι το 45% του πληθυσμού έχει κάποια τροφική δυσανεξία. Τα συμπτώματά της εκδηλώνονται εντός 2 έως 72 ωρών μετά την κατανάλωση της τροφής και συνήθως συνδέεται με χρόνια προβλήματα υγείας.

Ο έλεγχος των τροφικών δυσανεξιών γίνεται με την μέτρηση των επιπέδων των ολικών IgG αντισωμάτων στο αίμα έναντι των δυνητικά αλλεργιογόνων τροφών.

Η παρουσία αυτών των αντισωμάτων έχει συσχετισθεί με διάφορα νοσήματα (ευερέθιστο έντερο, ημικρανίες, παχυσαρκία, δερματοπάθειες, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, αρθραλγίες κ.α.).

Βασικές δυσανεξίες που σχετίζονται με τη λήψη τροφής, είναι η δυσανεξία στη γλουτένη, η δυσανεξία στη λακτόζη και η δυσανεξία στην ισταμίνη.

Η επίδραση στο βάρος

Μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι αφαιρούν από τη διατροφή τους τις τροφές στις οποίες παρουσιάζουν δυσανεξία όχι μόνο προστατεύουν τον οργανισμό τους από τις δυσάρεστες συνέπειες, αλλά τον βοηθούν να απαλλαγεί από περιττά κιλά και κατακράτηση υγρών για την οποία συχνά ευθύνονται οι δυσανεξίες.

Συχνά οι τροφικές δυσανεξίες συγχέονται με τις αλλεργίες επειδή έχουν αρκετά κοινά συμπτώματα, ωστόσο η βασική τους διαφορά έγκειται στον χρόνο στον οποίο παρουσιάζονται, αλλά και στην ποσότητα της τροφής που καταναλώνεται πριν την εμφάνισή τους.

Στην αλλεργία, η αντίδραση του ανοσοποιητικού μπορεί να προκληθεί άμεσα (σε διάστημα μίας ώρας ή και μερικών λεπτών) και με την κατανάλωση πολύ μικρής ποσότητας της «ένοχης» τροφής, ενώ τα συμπτώματα της δυσανεξίας μπορεί να εμφανιστούν ακόμη και μετά από τρεις ή τέσσερις μέρες.

Οι τροφές στις οποίες παρουσιάζουν δυσανεξία οι περισσότεροι είναι το σιτάρι και όλες οι τροφές που περιέχουν γλουτένη (π.χ. βρόμη, σίκαλη), το άσπρο αλεύρι, η σόγια, οι ξηροί καρποί και κυρίως τα φιστίκια, τα αυγά και τα ψάρια.

Οι δυσανεξίες εντοπίζονται πολύ πιο δύσκολα από ό,τι οι αλλεργίες, επειδή όσοι τις εμφανίζουν αργούν συνήθως να καταλάβουν τι συμβαίνει στον οργανισμό τους, αφού τα συμπτώματα εμφανίζονται μετά από μέρες.

Στις δυσανεξίες το πεπτικό σύστημα δεν μπορεί να διασπάσει κανονικά τις τροφές. Συχνά προκαλούνται από ξέσπασμα του άγχους και θεραπεύονται δύσκολα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις έρχονται και παρέρχονται.

Οι τροφές που προκαλούν δυσανεξία πρέπει να καταργούνται από τη διατροφή για όσο διάστημα είναι απαραίτητο, ώστε να αποφεύγονται οι δυσάρεστες συνέπειες που προκαλούν και μειώνουν σοβαρά την ποιότητα της καθημερινής ζωής, όπως είναι:

  • ο τυμπανισμός
  • η έντονη κόπωση
  • οι πονοκέφαλοι
  • οι λιγούρες
  • η κατακράτηση υγρών

Ο τυμπανισμός και η κατακράτηση υγρών μπορεί να αυξήσουν αρκετά το σωματικό βάρος χωρίς να αυξήσουν και το λίπος, αλλά προκαλώντας ό,τι δυσάρεστο επιφέρει η αύξηση του σωματικού βάρους στην υγεία και την καθημερινότητα.

Σε ό,τι αφορά τις αλλεργίες, τα συμπτώματα που εμφανίζονται συνήθως είναι κνησμός, βήχας, καταρροή, αίσθηση στενότητας στον λαιμό, βράχνιασμα, μούδιασμα ή πρήξιμο στη γλώσσα ή στα χείλη, ναυτία, διάρροια, πόνος στο στομάχι και αναφυλαξία.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved