ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα οφέλη του τσαγιού για τη διατήρηση της υγείας και τη θωράκιση από τον καρκίνο

Το τσάι δεν είναι μόνο ένα γευστικό ρόφημα, αλλά προσφέρει επίσης πολλαπλά οφέλη στην υγεία. Μεταξύ άλλων ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα το οποίο με τη σειρά του μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου.

Το αγαπημένο βρετανικό ρόφημα αποτέλεσε το αντικείμενο του Έκτου Διεθνούς Επιστημονικού Συμποσίου για το Τσάι και την Ανθρώπινη Υγεία. Όπως επισημάνθηκε το τσάι περιέχει φλαβονοειδή που βοηθούν το σώμα να αποβάλλει καθημερινά τις τοξίνες από τον οργανισμό.

Αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών μέσα στο σώμα που διαφορετικά μπορούν να βλάψουν τόσο τα λιπίδια όσο και το γενετικό υλικό και να συμβάλουν στη νόσησή του. Οι φλαβονόλες βοηθούν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων των καρδιαγγειακών νοσημάτων, στη διατήρηση της ισορροπίας των ορμονών στο σώμα, στη ρύθμιση της κυτταρικής δραστηριότητας ενώ καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν οξειδωτικό στρες στο σώμα. Επίσης τα φλαβονοειδή διαθέτουν ισχυρούς αντιοξειδωτικούς παράγοντες.

Εισηγητής του συμποσίου ήταν ο ειδικός διατροφολόγος Jeffrey Blumberg του Πανεπιστημίου Tufts, στη Μασαχουσέτη. Μεταξύ όσων είπε ενδιαφέρον έχουν τα εξής: «Η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να ενισχύσει την ανθρώπινη υγεία με πολλούς τρόπους. Τα στοιχεία που παρουσιάζονται σε αυτό το συμπόσιο αποκαλύπτουν τα οφέλη του τσαγιού στον καρκίνο, την καρδιομεταβολική νόσο, τη γνωστική απόδοση και την ανοσολογική λειτουργία».

Ενίσχυση της ανοσολογικής λειτουργίας

Σύμφωνα με τον διατροφολόγο του Πανεπιστημίου Tufts Δρ. Dayong Wu, «το τσάι μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος και να αυξήσει την αντίσταση του σώματος στις ασθένειες. Σε περίπτωση νόσησης το τσάι μπορεί να βοηθήσει το σώμα να ανταποκριθεί στην ασθένεια με πιο αποτελεσματικό τρόπο, απαλλάσσοντας τον οργανισμό από τη λοίμωξη ενώ μπορεί επίσης να ανακουφίσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων».

Σύμφωνα με τον Δρ. Wu, φλαβονοειδή που ονομάζονται κατεχίνες που βρίσκονται στο πράσινο τσάι έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν το σώμα να καταπολεμήσει μια ποικιλία παθογόνων παραγόντων τόσο ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα όσο και μειώνοντας τη δραστικότητα της λοίμωξης. Το τσάι συμβάλει, επίσης, στη μείωση των αυτοάνοσων νοσημάτων ενισχύοντας την ανάπλαση των ιστών από τη φλεγμονώδη επίθεση.

Βελτίωση της προσοχής

Η διατροφολόγος Louise Dye του Πανεπιστημίου του Leeds δήλωσε: «Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι το τσάι και τα συστατικά του δρουν ευεργετικά στη μείωση του άγχους. Επίσης, βοηθά τον άνθρωπο να έχει αυξημένη προσοχή και να βρίσκεται σε εγρήγορση».

Στοιχεία από τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να βελτιώσει την πνευματική απόδοση, τις εναλλαγές προσοχής και την εγρήγορση του ατόμου.

Συγκεκριμένα, υψηλές δόσεις ενός αμινοξέος που ονομάζεται L-theanine που βρίσκεται τόσο στο μαύρο όσο και στο πράσινο τσάι καθώς και μια χαμηλότερη δόση καφεΐνης μπορεί να είναι ευεργετική για εργασίες που βασίζονται στην προσοχή.

Πρόληψη της γνωστικής παρακμής

Οι ερευνητές έχουν εκτιμήσει ότι το 40-50% των περιπτώσεων άνοιας θα μπορούσε να προληφθεί με αλλαγές στον τρόπο ζωής και η κατανάλωση τσαγιού θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο σε αυτό.

Ο διατροφολόγος Jonathan Hodgson του Πανεπιστημίου Edith Cowan στην Αυστραλία εξήγησε ότι «υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι μόλις 1 έως 2 φλιτζάνια τσάι ημερησίως θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο αγγειακής άνοιας και ενδεχομένως της νόσου του Αλτσχάιμερ».

Συγκεκριμένα, δεδομένα από μακροχρόνιες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι ο μειωμένος κίνδυνος άνοιας συνδέεται με την κατανάλωση 1-6 φλιτζανιών τσαγιού ημερησίως — που κορυφώνονται σε 2-4 φλιτζάνια.

Μείωση του κινδύνου καρκίνου

Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τσαγιού λόγω των φλαβονοειδών συσχετίζεται με τον μειωμένο κίνδυνο ορισμένων καρκίνων συμπεριλαμβανομένης της χολικής οδού, του μαστού, του ενδομητρίου, του ήπατος και του στοματικού καρκίνου.

Ο διατροφολόγος Δρ. Raul Zamora-Ros του Ινστιτούτου Βιοϊατρικής Έρευνας Bellvitge στη Βαρκελώνη δήλωσε: «Πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί η ακριβής δοσολογία που είναι απαραίτητη για τη μείωση του κινδύνου νόσησης. Συμπερασματικά θα λέγαμε η υψηλότερη πρόσληψη κατανάλωσης τσαγιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου».

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved