Οι τροφές που βοηθούν το πεπτικό σύστημα και ρυθμίζουν την πέψη
Ένα από τα πιο συνηθισμένα παράπονα των ανθρώπων είναι η δυσκοιλιότητα και ο κοιλιακός πόνος. Ποια τρόφιμα συμβάλουν στην εντερική λειτουργία.
Η συνεχής λήψη φαγητού και η καθιστική ζωή δημιουργούν πεπτικά προβλήματα όπως κοιλιακός πόνος, φούσκωμα, δυσπεψία και δυσκοιλιότητα.
Τι συμβαίνει με τη δυσκοιλιότητα
Η δυσκοιλιότητα είναι πολύ συχνή και αν και μπορεί να εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή μπορεί να επιδεινωθεί καθώς γερνάμε. Μια πρόσφατη αμερικανική μελέτη που περιελάμβανε 2000 άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω διαπίστωσε ότι πάνω από το 40% των ατόμων παραπονέθηκαν για δυσκοιλιότητα.
Αν και πολλοί παράγοντες έχουν συνδεθεί με τη δυσκοιλιότητα, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι δύσκολο να επισημανθεί η αιτία. Ωστόσο, ορισμένα τρόφιμα πρέπει να αποφεύγονται και άλλα να προστίθενται στη διατροφή.
Τα τρόφιμα που συμβάλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού
Αγκινάρες: Μελέτες δείχνουν ότι οι αγκινάρες έχουν πρεβιοτικές ιδιότητες που είναι ευεργετικές για την υγεία του εντέρου. Τα πρεβιοτικά τρόφιμα περιέχουν έναν τύπο ινών που θρέφει καλά βακτήρια που υπάρχουν στο ανθρώπινο πεπτικό σύστημα. Η κατανάλωση αγκινάρας αυξάνει επίσης τον πληθυσμό των ευεργετικών βακτηρίων στο έντερο, γεγονός που βοηθά στη βέλτιστη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της συνήθους κίνησης του εντέρου.
Μήλα: Ένα μικρό μήλο περιέχει περίπου 3,6 γραμμάρια διαιτητικών ινών. Οι ίνες περνούν μέσα από το πεπτικό σύστημα χωρίς να διασπώνονται και έτσι ενθαρρύνουν τις κινήσεις του εντέρου και βοηθούν στο σχηματισμό μαλακών περιττωμάτων. Τα μήλα περιέχουν επίσης πηκτίνη, η οποία είναι ένας τύπος διαλυτών ινών με καθαρτικές ιδιότητες.
Φασόλια: Οι περισσότεροι τύποι φασολιών έχουν υψηλή περιεκτικότητα τόσο σε διαλυτές όσο και σε αδιάλυτες ίνες που συμβάλλουν στην υγεία και τη συνήθη λειτουργία του πεπτικού συστήματος ενθαρρύνοντας τις κινήσεις του εντέρου. Οι διαλυτές ίνες προσελκύουν υγρά στα έντερα και μαλακώνουν την υφή των κοπράνων. Οι αδιάλυτες ίνες δημιουργούν τριβή στο πεπτικό σύστημα καθαρίζοντας τα απόβλητα από το πεπτικό σύστημα.
Καφές: Αν και ο μηχανισμός δεν είναι απολύτως σαφής, μια θεωρία είναι ότι η καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση της δραστηριότητας του πεπτικού συστήματος. Η καφεΐνη μπορεί να ενθαρρύνει την κίνηση του γαστρεντερικού σωλήνα και των μυϊκών συσπάσεων. Στην πραγματικότητα αυξάνει τις κινήσεις συστολής του λεπτού εντέρου και του παχέος εντέρου μέχρι να προκληθεί η ανάγκη να πάει κάποιος στην τουαλέτα.
Σπόροι Chia: Αυτοί οι σπόροι είναι μικροί αλλά ισχυροί και μπορούν να προσφέρουν επαρκή ποσότητα διαιτητικών ινών. Απλά φροντίστε να πίνετε νερό όταν τα προσθέτετε σε όποιο φαγητό τρώτε, όπως το γιαούρτι.
Αλκοόλ: Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση. Εάν πίνετε ένα ή δύο ποτά τη νύχτα, ισορροπήστε το με επαρκή ποσότητα νερού για να αποφύγετε την αφυδάτωση. Πολλοί διατροφολόγοι συνιστούν να πίνετε οκτώ ποτήρια νερό κάθε μέρα, αλλά αυτό ποικίλλει ανάλογα με το βάρος, το ύψος και τον τρόπο ζωή σας.
Κόκκινο κρέας: Η επιλογή τροφών πλούσιων σε διαιτητικές ίνες και χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε μια κανονική ρουτίνα του εντέρου. Κανένας τύπος κρέατος ή πουλερικών δεν περιέχει διαιτητικές ίνες, αλλά το κόκκινο κρέας είναι ο πιο λιπαρό και δύσπεπτο, συνεπώς πρέπει να αποφεύγεται.