ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Λαχανάκια Βρυξελλών: Ένα «παρεξηγημένο» γευστικό λαχανικό
Ανήκετε σε εκείνους που έχουν συνδυάσει τα λαχανάκια Βρυξελλών με την χαρακτηριστική ενοχλητική μυρωδιά νερόβραστου και άγευστου λαχανικού;
Ίσως σας δελέαζε η πληροφορία ότι τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι:
- Πλούσια σε βιταμίνη Κ, απαραίτητη για την πήξη του αίματος καθώς και την δόμηση των οστών και τη διατήρηση υψηλής οστικής πυκνότητας.
- Βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης καθώς συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία των χολικών οξέων, τα οποία απομακρύνουν τα επιπλέον μόρια χοληστερίνης από το πεπτικό σύστημα, ώστε να μην αποθηκευτούν.
- Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά τα οποία μειώνουν αισθητά τις φλεγμονές είτε αυτές προέρχονται από τραυματισμούς, είτε από χρόνιες παθήσεις.
- Τέλος, όπως όλα τα φυλλώδη λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, που συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου, έχουν ελάχιστες θερμίδες και βοηθούν στο αίσθημα κορεσμού;
Επιμένετε να τα αντιπαθείτε;
Υπάρχουν ακόμη πιο ενδιαφέροντα νέα! Δεν χρειάζεται και δεν πρέπει να τα φάτε νερόβραστα γιατί έχουν απωθητική μυρωδιά, αλλά επιπλέον, με το βράσιμο αποβάλλουν πολλά από τα θρεπτικά τους συστατικά στο νερό.
Ακολουθεί μια γρήγορη συνταγή, για λαχανάκια Βρυξελλών σωτέ, η οποία θα σας εκπλήξει:
Συστατικά
- 500 γρ. Λαχανάκια Βρυξελλών
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- Χοντρό αλάτι
- Σάλτσα σόγιας ή εναλλακτικά ξύδι μπαλσάμικο
- Προαιρετικά
- Κάποιος ξηρός καρπός Κουκουνάρι ή ηλιόσπορος
Εκτέλεση
- Κόψτε τα λαχανάκια στη μέση
- Σε ζεστό αντικολλητικό βαθύ τηγάνι (τύπου wok) ρίξτε το ελαιόλαδο
- Ρίξτε τα λαχανάκια
- Αλατίστε
- Ανακατέψτε μέχρι να αρχίζουν να ροδίζουν
- Μόλις αρχίσουν να ροδίζουν, χαμηλώστε τη φωτιά στο μισό και ρίξτε τους ξηρούς καρπούς
- Προσθέστε την σάλτα σόγιας (περιμετρικά στις άκρες του τηγανιού) και ανακατέψτε για ακόμη 1 λεπτό.
Έτοιμα και πεντανόστιμα!