Διατροφή χωρίς γλουτένη: Τι πρέπει να προσέχετε (εικόνες)
OnMed
Ο αριθμός των ανθρώπων που ακολουθούν διατροφή χωρίς γλουτένη έχει πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια.
Τα προϊόντα χωρίς γλουτένη (βρώσιμα αλλά και καλλυντικά) αποτελούν μια νέα διατροφική τάση που διαφημίζεται έντονα από πολλούς διάσημους. Για το 1% του πληθυσμού όμως που πάσχει από κοιλιοκάκη, η διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία.
Οι πάσχοντες από κοιλιοκάκη ταλαιπωρούνται από συμπτώματα όπως φούσκωμα, αέρια, μη φυσιολογικές κενώσεις του εντέρου, εμετοί, κόπωση και απώλεια βάρους.
Με την πάροδο του χρόνου, η ανοσολογική απόκριση που προκαλείται από την κατανάλωση γλουτένης μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο λεπτό έντερο, καθιστώντας πολύ πιο δύσκολη την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.
Η κατάλληλη διατροφή δεν συνεπάγεται μόνο την αποφυγή του ψωμιού. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ακριβώς τι μπορείτε και τι δεν μπορείτε να φάτε, γι’ αυτό πρέπει να συμβουλευτείτε διατροφολόγο.
Δείτε ποια είναι τα 6 συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι που ακολουθούν διατροφή χωρίς γλουτένη: