Φυτικές ίνες: Πώς θα αυξήσετε την πρόσληψη προς όφελος της υγείας σας (εικόνες)
OnMed
Ανανεώθηκε:
Οι φυτικές ίνες χωρίζονται σε δύο ομάδες, ανάλογα με τη διαλυτότητά τους: τις διαλυτές και τις αδιάλυτες.
Διαλυτές ονομάζονται οι φυτικές ίνες που ζυμώνονται από τα βακτήρια στο κόλον, παράγοντας αέρια και διάφορα παραπροϊόντα.
Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες δεν απορροφώνται, απορροφούν νερό και διέρχονται το κόλον, διευκολύνοντας την αφόδευση.
Οι φυτικές ίνες των τροφών είναι σύμμαχος στο αδυνάτισμα, επειδή καταλαμβάνουν όγκο στο στομάχι δημιουργώντας αίσθημα κορεσμού.
Εκτός από τη συμβολή στους στην υγεία του εντέρου και την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, βοηθούν στην καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης και της απόκρισης της ινσουλίνης μεταγευματικά γι’ αυτό είναι σημαντικές για τη πρόληψη και τη διαχείριση του διαβήτη.
Παράλληλα, βελτιώνουν τα επίπεδα ολικής και «κακής» χοληστερόλης στο αίμα, μέσω της δέσμευσής της. Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες φαίνεται ότι βοηθά στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Δείτε τις συστάσεις της κλινικής Mayo για την αύξηση της πρόληψης φυτικών ινών.