ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι ξηροί καρποί μειώνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας - Δείτε πόσο

Η καθημερινή κατανάλωση ξηρών καρπών προλαμβάνει την αύξηση του βάρους και τον κίνδυνο παχυσαρκίας.

Η αύξηση της κατανάλωσης ξηρών καρπών κατά μια μερίδα ημερησίως, προλαμβάνει την αύξηση του βάρους και τον κίνδυνο παχυσαρκίας, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «BMJ Nutrition, Prevention & Health», δείχνουν ότι η υποκατάσταση επεξεργασμένων τροφίμων (π.χ. επεξεργασμένα κρέατα, πατατάκια) με ξηρούς καρπούς, μπορεί να αναστείλει τη διαδικασία πρόσληψης βάρους που συχνά συμβαίνει καθώς μεγαλώνουμε.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα τριών ομάδων ατόμων: 51.529 άντρες γιατροί 40 – 75 ετών, 121.700 νοσοκόμες 35 – 55 ετών και 116.686 επίσης νοσοκόμες 24 – 44 ετών.

Αυτές οι τρεις ομάδες έγιναν αντικείμενο παρακολούθησης από τους ερευνητές για τα επόμενα 20 χρόνια και απαντούσαν κάθε τέσσερα χρόνια, για τα επίπεδα σωματικής άσκησης το βάρος και το κατά πόσο κατανάλωναν ξηρούς καρπούς το προηγούμενο έτος, συμπεριλαμβανομένων των φιστικιών και του φυστικοβούτυρου.

Βρέθηκε ότι η αύξηση της κατανάλωσης οποιουδήποτε τύπου ξηρού καρπού συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο πρόσληψης βάρους και παχυσαρκίας συνολικά.

Η αύξηση της κατανάλωσης καρυδιών κατά μισή μερίδα ημερησίως συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο πρόσληψης 2 ή περισσότερων κιλών σε οποιαδήποτε περίοδο 4 ετών, ενώ η ημερήσια αύξηση της κατανάλωσης καρυδιών συνδέθηκε με 15% χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας.

Επιπλέον, η υποκατάσταση τροποποιημένων κρεατικών, σπόρων ή επιδορπίων, συμπεριλαμβανομένων σοκολάτας, γλυκών, πίτας και ντόνατς με μισή μερίδα ξηρών καρπών συνδέθηκε με την πρόληψη της αύξησης βάρους μεταξύ 0,41 και 0,70 κιλών σε οποιαδήποτε περίοδο 4 ετών.

Εντός οποιουδήποτε τετραετούς χρονικού διαστήματος, η αύξηση της ημερήσιας κατανάλωσης καρυδιών από καμία σε τουλάχιστον μισή μερίδα συσχετίστηκε με μείωση του βάρους κατά 0,74 κιλό και με 16% μειωμένο κίνδυνο παχυσαρκίας.

Παράλληλα, μια σταθερά υψηλότερη πρόσληψη ξηρών καρπών, τουλάχιστον μισή μερίδα ημερησίως, συνδέθηκε με 23% χαμηλότερο κίνδυνο πρόσληψης 5 ή περισσότερων κιλών και παχυσαρκίας στο ίδιο χρονικό πλαίσιο.

Δεν παρατηρήθηκαν τέτοιες συσχετίσεις για αυξήσεις στην πρόσληψη φυστικοβούτυρου. Τα ευρήματα γίνονται αποδεκτά αφού ληφθούν υπόψη οι αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής, όπως η άσκηση και η πρόσληψη αλκοόλ.


Οι ξηροί καρποί εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, καθυστερούν το άδειασμα του στομάχου, κάνοντας έτσι το άτομο να αισθάνεται χορτάτο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Υπάρχουν, επίσης, κάποιες αποδείξεις ότι η υψηλή περιεκτικότητα σε ακόρεστα λιπαρά των καρπών με κέλυφος αυξάνει την κατανάλωση ενέργειας κατά την ανάπαυση, η οποία μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποτροπή της αύξησης του σωματικού βάρους.

Μια χούφτα καρύδια αντί για μπισκότα ή τσιπς, μειώνει τον κίνδυνο αύξησης του βάρους που συχνά συνοδεύει τη γήρανση και είναι ένας σχετικά εύκολος τρόπος να περιοριστεί η παχυσαρκία, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Τέλος οι ίδιοι τονίζουν τη σημασία των ξηρών καρπών για το περιβάλλον και εξηγούν ότι η αντικατάσταση ζωικών τροφών με ξηρούς καρπούς, μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία ενός βιώσιμου συστήματος τροφίμων.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε επίσης:

Ξηροί καρποί: Οι πιο υγιεινοί & τα θρεπτικά συστατικά τους (εικόνες)

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved