Κόκκινο κρασί: Ωφελεί τελικά την καρδιά & σε ποια ποσότητα
Πολλές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει τη σχέση της κατανάλωσης μέτριας ποσότητας κόκκινου κρασιού και καλής καρδιακής υγείας. Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ωστόσο, ότι είναι σημαντικό να καταλάβει κανείς τι σημαίνει αυτό πριν αποφασίσει ότι θα πίνει 1-2 ποτήρια καθημερινά.
Καμία έρευνα δεν έχει καταλήξει σε σχέση αιτίας-αποτελέσματος μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και καλύτερης καρδιακής υγείας. Έχει διαπιστωθεί όμως μία σχέση του κρασιού με οφέλη, όπως ο χαμηλότερος κίνδυνος θανάτου από καρδιακές παθήσεις.
Δεν είναι σαφές αν το κόκκινο κρασί συνδέεται άμεσα με αυτό το όφελος ή αν παίζουν ρόλο άλλοι παράγοντες, είπε ο Δρ. Robert Kloner, διευθυντής του τμήματος καρδιαγγειακής έρευνας στα Ινστιτούτα Ιατρικής Έρευνας του Huntington και καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας.
«Πιθανώς να οφείλεται στο γεγονός ότι όσοι πίνουν κρασί είναι πιο πιθανό να ακολουθούν υγιεινό τρόπο ζωής και πιο υγιεινή διατροφή, όπως η μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι γνωστή για τα καρδιοπροστατευτικά της οφέλη» πρόσθεσε.
Δεν είναι απαραίτητο όμως να πίνετε κόκκινο κρασί για να αποκομίσετε τα οφέλη, σύμφωνα με τον Kloner. Οι μέτριες ποσότητες μπύρας και οινοπνευματωδών ποτών έχουν επίσης συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Γενικά το κόκκινο κρασί θεωρείται καλό για την καρδιά επειδή περιέχει αντιοξειδωτικά όπως η ρεσβερατρόλη, η οποία απαντάται κυρίως στη φλούδα των σταφυλιών, αλλά και στα φιστίκια και στα βακκίνια. Μελέτες έχουν δείξει ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση.
«Υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με την καρδιοπροστατευτική επίδραση της ρεσβερατρόλης» δήλωσε ο Kloner. Επιπλέον, δεν είναι σαφής η ποσότητα της ρεσβερατρόλης που θα χρειαστεί να λάβει κανείς για να ωφεληθεί. Για να λάβει το ισοδύναμο της ποσότητας ρεσβερατρόλης που έχει προστατευτικά οφέλη, πρέπει πιθανώς να καταναλώσει υπερβολική ποσότητα κρασιού.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας, πρέπει να καταναλώνετε αλκοόλ με μέτρο. Αυτό σημαίνει όχι πάνω από 1-2 ποτά για τους άνδρες και ένα ποτό για τις γυναίκες. Το ένα ποτό ισοδυναμεί με 340ml μπύρας και 120ml κρασιού.
Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει κάποια οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της «καλής» HDL χοληστερόλης και της μείωσης του κινδύνου ανάπτυξης διαβήτη. Η υπερβολική κατανάλωση όμως, μπορεί να οδηγήσει σε πλήθος προβλημάτων υγείας, όπως η βλάβη στο ήπαρ, η παχυσαρκία, κάποιες μορφές καρκίνου και εγκεφαλικό. Παράλληλα επιβαρύνει την καρδιά, καθώς σε υπερβολικές ποσότητες αυξάνει την αρτηριακή πίεση και προκαλεί αρρυθμίες.
Μπορεί επίσης να προκαλέσει καρδιομυοπάθεια όπου το αλκοόλ είναι τοξικό για τα καρδιακά κύτταρα και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια.
Για να επιβεβαιωθεί η σύνδεση της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ και της καλύτερη καρδιακής υγείας, θα πρέπει να γίνει μια μεγάλη μελέτη που δεν θα συγκρίνει απλά ανθρώπους που δεν πίνουν αλκοόλ με ανθρώπους που πίνουν αλκοόλ, αλλά θα συγκρίνει και διαφορετικούς τύπους αλκοόλ - κόκκινο κρασί, λευκό κρασί, μπύρα, οινοπνευματώδη ποτά - για να καθοριστεί εάν κάποιο από αυτά είναι πραγματικά καλύτερο. Θα πρέπει επίσης να λάβει υπόψιν διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο, ο καρδιαγγειακός κίνδυνος και η διατροφή τους και να τους παρακολουθήσει για πολλά χρόνια. Υπάρχει όμως το ηθικό δίλημμα αν πρέπει άνθρωποι που δεν πίνουν αλκοόλ, να «αναγκαστούν» να το κάνουν.
Προς το παρόν, το μήνυμα είναι να αποφεύγετε την κατανάλωση αλκοόλ και αν το κάνετε, να πίνετε μικρές ποσότητες.
Πηγή: healthday.com
Διαβάστε επίσης:
Κόκκινο κρασί: 8 λόγοι για να το προτιμήσετε
Λευκό vs κόκκινο κρασί: Πόσες θερμίδες έχει το καθένα (βίντεο)