Τα βατόμουρα έχουν χαρακτηριστεί «υπετροφή» λόγω των ευεργετικών για τον οργανισμό ιδιοτήτων που συγκεντρώνουν.
Μελέτες έχουν δείξει ότι τα βατόμουρα δεν είναι μόνο νόστιμα, αλλά περιέχουν και θρεπτικά στοιχεία, όπως βιταμίνη C , φυτικές ίνες, τανίνες, αντιοξειδωτικές ανθοκυανίνες, μαγγάνιο, λουτεΐνη και φυλλικό οξύ.
Μπορείτε να τα καταναλώσετε με πολλούς τρόπους, π.χ. στα δημητριακά πρωινού, με γιαούρτι ή σε σαλάτες.
Δείτε αναλυτικά 5 σημαντικά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση βατόμουρων:
Πηγή: Medical Daily
Διαβάστε επίσης:
Μούρα: Ποια είναι και από ποιες παθήσεις προστατεύουν
Ο χυμός που τονώνει την εγκεφαλική λειτουργία και τη μνήμη!
Φρούτο που λιώνει το λίπος; Κι όμως υπάρχει!
Photo 1/5
Πέψη: Ένα φλιτζάνι βατόμουρα δίνει έως και 8 γραμμάρια φυτικών ινών, καλύπτοντας το 20-30% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Αυτό συνεπάγεται αυξημένο αίσθημα κορεσμού χωρίς πολλές θερμίδες.
Ένα φλιτζάνι βατόμουρα δίνει περίπου 60 θερμίδες. Συνδυάστε τα με γιαούρτι ή βρόμη για να έχετε ένα πλήρες σνακ που θα σας γεμίσει ενέργεια.
Photo 2/5
Υγεία οστών: Αποτελούν μια από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης C, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών, πιθανόν λόγω της αντιοξειδωτικής δράσης της. Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη Κ, με ένα φλιτζάνι να καλύπτει σχεδόν το 36% των καθημερινών αναγκών. Η βιταμίνη Κ ενώνεται με τη βιταμίνη D3 για να αυξήσει την παραγωγή της οστεοκαλσίνης στα κύτταρα που δημιουργούν τα οστά (οστεοβλάστες), αναστέλλοντας παράλληλα την παραγωγή των κυττάρων που αποδομούν το οστό (οστεοκλάστες).
Photo 3/5
Αντιγήρανση: Τα μούρα βρίσκονται ψηλά στην λίστα των αντιγηραντικών τροφών, καθώς λόγω των αντιφλεγμονωδών ενώσεων που περιέχουν, ωφελούν την υγεία του εγκεφάλου και προστατεύουν τη γνωστική λειτουργία από τη φθορά που προκαλεί η γήρανση. Όσο πιο σκούρα είναι τα μούρα (βατόμουρα, βακκίνια) τόσο περισσότερα αντιοξειδωτικά συγκεντρώνουν.
Photo 4/5
Καρδιαγγειακή υγεία: Περιέχουν διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, οι οποίες διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν την απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Αυτό, σε συνδυασμό με την περιεκτικότητά τους σε πολυφαινόλες, συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων. Μελέτες έχουν αναδείξει την καρδιοπροστατευτική επίδραση της κατανάλωσης μούρων στον οργανισμό, αλλά απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την επιβεβαίωση των στοιχείων.
Photo 5/5
Πλούσια σε ιχνοστοιχεία: Τα βατόμουρα είναι πλούσια σε μέταλλα. Ένα φλιτζάνι καλύπτει σχεδόν το 50% των ημερήσιων αναγκών σε μαγγάνιο, το οποίο βοηθά στη δημιουργία συνδετικών ιστών, οστών, παραγόντων πήξης του αίματος και ορμονών του φύλου. Συμβάλλει επίσης στην αύξηση της πρόσληψης χαλκού, ο οποίος ωφελεί την υγεία του ανοσοποιητικού.