Βιταμίνη K: Σε ποιες τροφές θα βρείτε τη βιταμίνη που «αγαπάει» την καρδιά και τα οστά (pics)
OnMed
Ο όρος «βιταμίνη Κ» αναφέρεται σε μία ομάδα λιποδιαλυτών ουσιών με παρόμοια χημική δομή, που ανήκουν στην κατηγορία των ναφθοκινονών και διακρίνονται στη φυλλοκινόνη (βιταμίνη Κ1) και τις μενακινόνες (βιταμίνες Κ2).
Η βιταμίνη Κ1 παράγεται από τα ανώτερα φυτά και τα φύκη, ενώ οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις της βρίσκονται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μαρούλι κ.ά.).
Η βιταμίνη Κ είναι γνωστή για τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στη φυσιολογική πήξη του αίματος, καθώς συμβάλλει στην παραγωγή παραγόντων που συντίθενται στο ήπαρ και εμπλέκονται στον παραπάνω μηχανισμό.
Η έλλειψη βιταμίνης Κ αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο αιμορραγιών. Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας σε βιταμίνη Κ είναι το εύκολο μελάνιασμα, οι συχνές ρινορραγίες, η αιμορραγία των ούλων, η βαριά εμμηνορρυσία, και η παρουσία αίματος στα ούρα και/ή τα κόπρανα.
Η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη και για τη σωστή λειτουργία πρωτεϊνών που συντίθεται σε άλλους ιστούς, όπως η οστεοκαλσίνη (συντίθεται στους οστεοβλάστες) και η MGP (συντίθεται στο χόνδρο και τα τοιχώματα των αγγείων), οι οποίες εμπλέκονται στον μεταβολισμό των οστών. Η οστεοκαλσίνη είναι υπεύθυνη για την ενσωμάτωση του ασβεστίου στα οστά, ενώ η βασική λειτουργία της MGP είναι να εμποδίζει την εναπόθεση του ασβεστίου στις αρτηρίες.
Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης Κ είναι αναγκαία για τη διατήρηση της υγείας των οστών και της καρδιάς.