Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Ποιες τροφές βοηθούν και ποιες επιδεινώνουν τα συμπτώματα
Πολλές γυναίκες πάσχουν από το σύνδρομο πολυκυστικών ωθοηκών (PCOS). Μία από τις επιπτώσεις του είναι πως προκαλεί ορμονικές ανισορροπίες και προβλήματα με τον μεταβολισμό.
Σύμφωνα με τα στατιστικά, μία στις δέκα γυναίκες εκδηλώνουν το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ποσοστο που αποδεικνύει πως είναι μια συνήθης κατάσταση της υγείας.
Παρ’ όλα αυτά, καλό είναι να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα, καθώς υπάρχει η πιθανότητα άμα δεν συνυπολογίζεται στη διατροφή μας, να οδηγήσει σε σοβαρά θέματα υγείας όπως ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά προβλήματα, ο καρκίνος του ενδομήτριου αλλά και η κατάθλιψη.
Πώς μπορεί λοιπόν να ωφελήσει η διατροφή σας και τι πρέπει να προσέχετε:
Αρχικά, η σωστή διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες θα βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, αλλά και στην παραγωγή της ινσουλίνης.
Πώς πρέπει να διαμορφώνεται η διατροφή σας άμα έχετε το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
Να είναι:
Μια διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη
Ο οργανισμός χωνεύει τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη πιο αργά, μια διαδικασία που επιβραδύνει την αύξηση στα επίπεδα της ινσουλίνης, το αντίθετο δηλαδή από αυτό που κάνουν οι υδατάνθρακες, ειδικά οι απλοί ή επεξεργασμένοι. Μια τέτοια διατροφή περιλαμβάνει δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ξηρούς καρπούς με κέλυφος, σπόρους, φρούτα, λαχανικά με άμυλο και άλλες μη επεξεργασμένες τροφές.
Μια αντιφλεγμωνόδης διατροφή
Tα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα, όπως είναι τα μούρα, τα λιπαρά ψάρια, τα φυλλώδη λαχανικά και το παρθένο ελαιόλαδο, μειώνουν τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη φλεγμονή, όπως είναι η κόπωση.
Δίαιτα DASH
Η δίαιτα DASH που προτείνουν συχνά οι γιατροί για την υπέρταση μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Βοηθά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών, καθώς είναι πλούσια σε ψάρια, πουλερικά, φρούτα, λαχανικά ολικής αλέσεως και γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά.
Μια υγιεινή διατροφή που προτείνεται για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί επίσης να περιλαμβάνει τα ακόλουθα τρόφιμα:
- φυσικά, μη επεξεργασμένα τρόφιμα
- τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες
- λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος, η σαρδέλα και το σκουμπρί
- κέιλ, σπανάκι και άλλα φυλλώδη λαχανικά με σκούρο πράσινο χρώμα
- σκούρα κόκκινα φρούτα, όπως κόκκινα σταφύλια, μούρα και κεράσια
- μπρόκολο και κουνουπίδι
- φασόλια, φακές και άλλα όσπρια
- υγιεινά λίπη, όπως το ελαιόλαδο και το αβοκάντο
- ξηροί καρποί, όπως το κουκουνάρι, τα καρύδια, τα αμύγδαλα και τα φιστίκια
- μαύρη σοκολάτα (με μέτρο)
- μπαχαρικά, όπως ο κουρκουμάς και η κανέλα
Σε γενικές γραμμές, οι γυναίκες με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών θα πρέπει να αποφεύγουν τα τρόφιμα που ήδη θεωρούνται ευρέως ανθυγιεινά. Αυτά περιλλαμβάνουν:
- τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως τα αρτοσκευάσματα και το λευκό ψωμί
- τα τηγανητά τρόφιμα
- τα αναψυκτικά και τους χυμούς με ζάχαρη
- τα επεξεργασμένα κρέατα (αλλαντικά)
- τα στερεά λίπη, όπως η μαργαρίνη και το λαρδί.
- το κόκκινο κρέας
Δείτε κι αυτό:
Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Αυτά είναι τα 5 κοινά συμπτώματα