ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πορτοκάλι: Διατροφική αξία & οφέλη για την υγεία

Το πορτοκάλι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα στον κόσμο. Ανήκει στην οικογένεια των εσπεριδοειδών και συνηθίζουμε να το απολαμβάνουμε τόσο ολόκληρο όσο και σε χυμό.

Φημίζεται για την πολύτιμη βιταμίνη C που μας δίνει, ταυτόχρονα όμως είναι πλούσιο και σε άλλα ευεργετικά συστατικά, ενώ η μεγάλη περιεκτικότητά του σε νερό (87%) το καθιστά φρούτο εξαιρετικά ενυδατικό.

Διατροφική αξία

Ανά μερίδα 100 γραμμαρίων, το πορτοκάλι έχει μόλις 47 θερμίδες, ενώ δίνει και 2,4 γραμμάρια φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και προωθούν το αίσθημα του κορεσμού.

Όσον αφορά τις βιταμίνες και τα μέταλλα που παρέχει, αυτά είναι κυρίως η βιταμίνη C, η θειαμίνη, το φυλλικό οξύ και το κάλιο. Ένα μεγάλο πορτοκάλι αρκεί για να καλύψουμε σε ποσοστό 100% ή και περισσότερο τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας σε βιταμίνη C, ενώ η θειαμίνη (βιταμίνη Β1) εμπλέκεται στον μεταβολισμό και στη λειτουργία του νευρικού συστήματος και συμβάλλει στην καλή διάθεση. Το φυλλικό οξύ (βιταμίνη Β9) έχει ιδιαίτερη αξία για την ανάπτυξη του εμβρύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και δρα προληπτικά ενάντια στο εγκεφαλικό, ενώ το κάλιο είναι ωφέλιμο για τον έλεγχο της πίεσης στους υπερτασικούς και μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Άλλα βιοενεργά συστατικά του πορτοκαλιού με σημαντικά οφέλη για την υγεία είναι τα καροτενοειδή και οι φαινολικές ενώσεις (κυρίως φλαβονοειδή). Και οι δύο αυτές κατηγορίες συστατικών δρουν ως αντιοξειδωτικά στον ανθρώπινο οργανισμό.

Οφέλη για την υγεία

Όλα τα παραπάνω συστατικά συνδέονται με ευνοϊκές εκβάσεις για την ανθρώπινη υγεία. Τα κυριότερα οφέλη του πορτοκαλιού μπορείτε να τα δείτε πατώντας επάνω στις φωτογραφίες της παρακάτω gallery.

Δείτε κι αυτό:

Πέντε φρούτα με περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι

Φυτικές ίνες: Τι σας προσφέρουν & πόσες χρειάζεστε την ημέρα (βίντεο)

Ποια τυριά έχουν τα περισσότερα κορεσμένα λιπαρά (πίνακας)

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved