Είκοσι τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη για καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου (pics)
OnMed
Ανανεώθηκε:
Είναι σύνηθες μετά την κατανάλωση ενός γεύματος ή σνακ με μεγάλη περιεκτικότητα σε επεξεργασμένη ζάχαρη να παρατηρείται μια απότομη αυξομείωση στα επίπεδα ενέργειας.
Αυτό συμβαίνει γιατί η επεξεργασμένη ζάχαρη, όπως αυτή που βρίσκεται στα γλυκά ή στα έτοιμα γεύματα, ανεβάζει σε σύντομο χρονικό διάστημα τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος, χωρίς όμως η επίδραση αυτή να διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Για την αξιολόγηση της επίδρασης των τροφών στο σάκχαρο του αίματος χρησιμοποιείται παραδοσιακά ο λεγόμενος γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ), ο οποίος δείχνει πόσο γρήγορα η εκάστοτε τροφή αυξάνει τα επίπεδα του σακχάρου. Σύμφωνα με την Αμερικανική Διαβητολογική Ένωση, σε μια κλίμακα από το 0 έως το 100 χαμηλός θεωρείται ο γλυκαιμικός δείκτης 55 και κάτω, μέτριος ο γλυκαιμικός δείκτης 56-69 και υψηλός ο γλυκαιμικός δείκτης 70 και άνω. Όσο χαμηλότερος ο γλυκαιμικός δείκτης τόσο μικρότερη η επίδραση μιας τροφής στο σάκχαρο του αίματος.
Οι τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη πρέπει λοιπόν να προτιμώνται έναντι όσων έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, καθώς εξασφαλίζουν σταθερή ροή ενέργειας, λιγότερες λιγούρες και μεγαλύτερη πνευματική διαύγεια. Επίσης, οι τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη πρέπει να «πρωταγωνιστούν» στη διατροφή όσων έχουν διαγνωστεί με διαβήτηή προδιαβήτηώστε να επιτύχουν καλύτερο έλεγχο του σακχάρου τους σε καθημερινή βάση.
Πατώντας επάνω στις φωτογραφίες της παρακάτω gallery, μπορείτε να δείτε μια μεγάλη ποικιλία τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που μπορείτε να καταναλώνετε άφοβα μέσα στην ημέρα.