Πόσα «κακά» λιπαρά επιτρέπεται να καταναλώνετε την ημέρα
Οι νέες συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για παιδιά και ενήλικες.
Με απώτερο στόχο τη μείωση των μη μεταδοτικών νοσημάτων και κυρίως των καρδιαγγειακών, στα οποία αποδίδεται το συντριπτικό 72% των 54,7 εκατομμυρίων θανάτων που καταγράφονται ετησίως σε όλο τον κόσμο, ο ΠΟΥ εξέδωσε συστάσεις ως προς τη μέγιστη επιτρεπόμενη ημερήσια κατανάλωση κορεσμένων και τρανς λιπαρών από όλες τις ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού.
Οι συστάσεις έρχονται να επικαιροποιήσουν αυτές που τελευταία φορά είχε εκδώσει ο ΠΟΥ το 2002.
Τα κορεσμένα
Τα κορεσμένα λιπαρά βρίσκονται σε τροφές ζωικής προέλευσης, όπως το κόκκινο κρέας, το βούτυρο, το αγελαδινό γάλα, ο σολομός και ο κρόκος του αυγού και σε ορισμένα προϊόντα φυτικής προέλευσης όπως η σοκολάτα, το βούτυρο κακάο και το φοινικέλαιο.
Τα τρανς λιπαρά απαντώνται μεν φυσικά στο κόκκινο κρέας και στα γαλακτοκομικά, ωστόσο η κύρια διατροφική πηγή πρόσληψης είναι τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Τεράστια ποικιλία επεξεργασμένων τροφίμων περιέχουν τρανς λιπαρά, όπως τα αρτοποιήματα, τα τηγανητά και διάφορα συσκευασμένα σνακ. Στις συσκευασίες των τροφίμων αναγράφονται ως «(μερικώς) υδρογονωμένα έλαια».
Αναγκαία η μείωση της κατανάλωσης κορεσμένων
Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, σύμφωνα με τις νέες συστάσεις του ΠΟΥ τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες πρέπει να φροντίζουν ώστε τα κορεσμένα λιπαρά να μην καταλαμβάνουν ποσοστό μεγαλύτερο του 10% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων που παρέχει η διατροφή.
Ενδεικτικά, στο πλαίσιο μιας διατροφής 2.500 θερμίδων, τα κορεσμένα λιπαρά δεν πρέπει να αντιστοιχούν σε περισσότερες από 250 θερμίδες, ποσότητα που ισοδυναμεί με σχεδόν 30 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών. Αυτή η ποσότητα λιπαρών βρίσκεται σε 50 γραμμάρια βούτυρο, 130-150 γραμμάρια τυρί με 30% λιπαρά, 1 λίτρο γάλα με πλήρη λιπαρά ή 50 γραμμάρια φοινικέλαιο.
Όσο για τα τρανς λιπαρά, αυτά δεν πρέπει να καταλαμβάνουν ποσοστό μεγαλύτερο του 1% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων.
«Τα κορεσμένα και τα τρανς λιπαρά οξέα που λαμβάνονται μέσω της διατροφής εγείρουν σοβαρές ανησυχίες, καθώς η μεγάλη πρόσληψή τους συσχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων» ανέφερε σχετικά ο Δρ Francesco Branca, Διευθυντής του Τμήματος Διατροφής για την Υγεία και την Ανάπτυξη του ΠΟΥ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι νέες διατροφικές συστάσεις βασίστηκαν στα επιστημονικά τεκμήρια των τελευταίων 15 ετών.
Ο ΠΟΥ συνιστά τα κορεσμένα και τα τρανς λιπαρά να αντικαθίστανται σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βαθμό από τα υγιεινά πολυακόρεστα λιπαρά, όπως αυτά που βρίσκονται στα ιχθυέλαια, στο λάδι κανόλα (ελαιοκράμβη) και στο ελαιόλαδο.
«Η χαμηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών οξέων συσχετίζεται με σημαντική μείωση του κινδύνου στεφανιαίας νόσου όταν αυτά τα λιπαρά αντικαθίστανται από τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα ή από υδατάνθρακες που προέρχονται από προϊόντα ολικής άλεσης» αναφέρουν οι νέες συστάσεις του ΠΟΥ, διευκρινίζοντας περαιτέρω πως η συνολική πρόσληψη λιπαρών από τη διατροφή δεν πρέπει να ξεπερνά το 30% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων ώστε να αποφευχθεί η υπερβολική αύξηση του βάρους.
Δείτε κι αυτό:
Σημάδια που δείχνουν ότι λείπουν «καλά» λιπαρά από τη διατροφή σας (εικόνες)
Οι τροφές με τα περισσότερα «καλά» λιπαρά (εικόνες)
Υδατάνθρακες-πρωτεΐνες-λιπαρά: Η ιδανική κατανομή για εύκολη απώλεια κιλών
Διατροφή & καρκίνος: Ποια λιπαρά έχουν την ισχυρότερη αντικαρκινική δράση