ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η ιδανική διατροφή για την υγεία του νευρικού συστήματος

Μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να ωφελήσει ολόκληρο το σώμα, από την κορυφή μέχρι τα νύχια!

Πιθανότατα φροντίζετε να καταναλώνετε ευεργετικά Ω3 λιπαρά προκειμένου να προστατεύσετε την καρδιά σας, αλλά και προβιοτικά για να εξασφαλίσετε την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού και του ανοσοποιητικού σας.

Πόσο συχνά όμως σκέφτεστε το πώς επηρεάζει η διατροφή σας το νευρικό σας σύστημα; Μάλλον όχι πολύ συχνά…

Το κεντρικό νευρικό σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει το «κέντρο ελέγχου» του ανθρώπινου σώματος, δηλαδή τον εγκέφαλο, και τον νωτιαίο μυελό, εξαπλώνεται μέσα από τα εκατοντάδες «παρακλάδια» του στα χέρια, τα πόδια, σε κάθε μυ και κάθε άλλο σημείο του σώματος για να σχηματίσει ένα πολύπλοκο δίκτυο νεύρων που ελέγχει τεράστιο αριθμό διεργασιών.

Πολλές είναι οι τροφές και αρκετά τα θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την καλή λειτουργία του νευρικού κεντρικού συστήματος, αναφέρει η Τζοάν Σάλγκ Μπλέικ, καθηγήτρια διατροφολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

Όσον αφορά την υγεία του εγκεφάλου, αξιόλογα και επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη έχει η δίαιτα MIND (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay). Πρόκειται για μια «μείξη» της γνωστής μεσογειακής διατροφής και της δίαιτας DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) και σχεδιάστηκε με στόχο τη μείωση του κινδύνου Αλτσχάιμερ και άνοιας.

Η δίαιτα MIND δίνει έμφαση στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά –τα οποία δρουν προληπτικά ενάντια στη νοητική κατάπτωση χάρη στη λουτεΐνη που περιέχουν– καθώς και στα μούρα, στους ξηρούς καρπούς, στα όσπρια, στα προϊόντα ολικής άλεσης και στο ψάρι. Όλα αυτά τα προϊόντα πρέπει να καταναλώνονται τουλάχιστον σε εβδομαδιαία βάση. Το ελαιόλαδο αποτελεί βέβαια αναπόσπαστο κομμάτι της συγκεκριμένης δίαιτας, ενώ το κόκκινο κρέας και τα λοιπά προϊόντα κρέατος δεν πρέπει να καταναλώνονται σε ποσότητα μεγαλύτερη των τεσσάρων μερίδων την εβδομάδα. Τα αρτοποιήματα, τα τηγανητά και τα λοιπά ανθυγιεινά εδέσματα πρέπει να καταναλώνονται πολύ αραιά.

Βέβαια, δεν είναι ο εγκέφαλος το μοναδικό τμήμα του νευρικού συστήματος που μπορεί να επωφεληθεί από τη σωστή διατροφή. Τα καλά λιπαρά, όπως αυτά που βρίσκονται μεταξύ άλλων στα καρύδια, στα αμύγδαλα και στον λιναρόσπορο παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία των νεύρων και των κυτταρικών μεμβρανών, αναφέρει η Σάλγκ Μπλέικ.

Σημαντικό ρόλο στο νευρικό σύστημα παίζει και η θειαμίνη, μία από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β (βιταμίνη Β1). Η θειαμίνη απαντάται στα φιστίκια Αιγίνης, στα μαύρα φασόλια, στο χοιρινό κρέας, στη βρόμη, αλλά και σε ενισχυμένα προϊόντα, όπως ζυμαρικά και δημητριακά.

Μένοντας στο σύμπλεγμα βιταμινών Β, αξίζει να επισημανθεί και η θετική συμβολή της Β12 στο νευρικό σύστημα. «Από όλες τις βιταμίνες, αυτή που είναι πιο σημαντική για την ανάπτυξη του εγκεφάλου, καθώς και για την πρόληψη της κατάθλιψης ή της εκφύλισης του εγκεφάλου είναι η Β12» υπογραμμίζει η Δρ Άρτεμις Σιμοπούλου, πρόεδρος του Κέντρου Γενετικής, Διατροφής και Υγείας στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, η επαρκής πρόσληψη Β12 είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της μυελίνης, του περιβλήματος που προστατεύει τα νεύρα. Η έλλειψη της βιταμίνης Β12 μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή της μυελίνης και διαταραχή της λειτουργίας των νεύρων. Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται αποκλειστικά σε τροφές ζωικής προέλευσης, όπως το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, το αυγό, τα ψάρια και τα θαλασσινά.

Για τις γυναίκες που προσπαθούν να κάνουν παιδί ή διανύουν την περίοδο της εγκυμοσύνης τους, μια άλλη σημαντική βιταμίνης του συμπλέγματος Β είναι το φυλλικό οξύ (βιταμίνη Β9). Το φυλλικό οξύ παίζει ρόλο-κλειδί στην ανάπτυξη του νευρικού σωλήνα, που αποτελεί «πρόδρομο» του νευρικού συστήματος στα έμβρυα και που στη συνέχεια θα εξελιχθεί στο κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκέφαλος και μυελός των οστών). Η ανεπάρκεια φυλλικό οξέος στον οργανισμό της μητέρας μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές του νευρικού συστήματος στο μωρό (π.χ. δισχιδής ράχη, ανεγκεφαλία). Το φυλλικό οξύ απαντάται σε τροφές όπως τα κόκκινα φασόλια, τα φιστίκια, τα ρεβίθια, το μπρόκολο, το αβοκάντο και τα σπαράγγια.

Για τη διατήρηση της υγείας του νευρικού συστήματος απαραίτητα είναι δύο ακόμη συστατικά, το κάλιο και το ασβέστιο. Το κάλιο βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στην μπανάνα, στην κολοκύθα, στη γλυκοπατάτα, στο σέσκουλο και στο παντζάρι, ενώ το ασβέστιο βρίσκεται κυρίως στα γαλακτοκομικά, αλλά και στο τόφου, στον σολομό, στη βρόμη, στα ρεβίθια και στις σαρδέλες.

Τέλος, η αποχή από την κατανάλωση κακής ποιότητας λιπαρών –όπως τα κορεσμένα και τα τρανς– και επεξεργασμένων υδατανθράκων συμβάλλει στην καλή υγεία του νευρικού συστήματος, καθώς αποτρέπει την εκδήλωση καταστροφικών φλεγμονών.

Πηγή: U.S. News and World Report

Δείτε κι αυτό:

Υδατάνθρακες: Οι 12 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε (pics)

Κάνετε δίαιτα; Δείτε 20 τροφές για γρήγορο αδυνάτισμα (pics)

Εθισμός στη ζάχαρη: 17 tips για να τη βγάλεις από τη διατροφή σου (εικόνες)

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved