ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς να τρως λευκά ζυμαρικά και λευκό ψωμί χωρίς να παχύνεις

Σίγουρα γνωρίζεις ότι οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες –όπως αυτοί που βρίσκονται στο λευκό ψωμί και στα λευκά ζυμαρικά– δεν είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία σου αλλά ούτε και για τη σιλουέτα σου.

Τι κάνεις όμως αν δεν αντέχεις τη γεύση των ζυμαρικών ολικής και του πολύσπορου ψωμιού;

Συνέχισε να τρως τα αγαπημένα σου ζυμαρικά και το λευκό σου ψωμί, αρκεί να το κάνεις με προσοχή και σύνεση, συμβουλεύει η διαιτολόγος Laura Cipullo. Η γενικότερη φιλοσοφία της ειδικού είναι ότι μπορείς να τρως ό,τι τραβάει η καρδιά σου αρκεί να μην ξεφεύγεις με τις ποσότητες και να αποφεύγεις να τρως αργά τη νύχτα.

Με απλά λόγια, αντί να φας ένα μεγάλο πιάτο μακαρόνια το μεσημέρι και μια ολόκληρη μπαγκέτα ψωμί το βράδυ, περιόρισε τη μερίδα σου στο ένα φλιτζάνι για τα μακαρόνια και το ψωμί σου σε ένα φραντζολάκι των 15 εκατοστών.

Η Cipullo ονομάζει αυτή την απλή στρατηγική «διαχείριση μερίδων».

Η ειδικός συνιστά επίσης να συνδυάζεις τους λευκούς υδατάνθρακες με μια δόση πρωτεΐνης και λιπαρών για να μειώσεις τον γλυκαιμικό δείκτη του γεύματός σου. Για παράδειγμα, μπορείς να φτιάξεις μια μακαρονάδα με τόνο ή σολομό, αφού το ψάρι σού δίνει και πρωτεΐνες και ωφέλιμα Ω-3 λιπαρά. Μια άλλη καλή επιλογή είναι τα μακαρόνια με κεφτεδάκια γαλοπούλας και κόκκινη σάλτσα με ελαιόλαδο. Με τον τρόπο αυτόν, ο οργανισμός σου δεν θα μετατρέψει αμέσως τους υδατάνθρακες σε απλά σάκχαρα, επομένως θα διατηρήσεις την ενέργειά σου και την καλή σου διάθεση για περισσότερη ώρα –και επίσης δεν θα πεινάσεις λίγη ώρα μετά το γεύμα σου.

Όσο για τον προγραμματισμό των γευμάτων, η Cipullo αναφέρει ότι το μόνο που χρειάζεται να αποφύγεις είναι τα σάντουιτς, οι πίτσες, οι κρέπες και οι μακαρονάδες τις… μεγάλες ώρες. Εφόσον έχεις εξασφαλίσει το μέτρο στη μερίδα σου και έχεις συνδυάσει σωστά τους υδατάνθρακες με πρωτεΐνες και λιπαρά, μπορείς να τους απολαύσεις είτε για πρωινό είτε για μεσημεριανό είτε για βραδινό.

Τέλος, η ειδικός επισημαίνει ότι δεν πρέπει να επικεντρώνεσαι υπερβολικά στη διατροφή σου, αλλά πάντα να αναλογίζεσαι τις διατροφικές σου επιλογές στο γενικότερο πλαίσιο των συνηθειών σου. Συγκεκριμένα, η ίδια θεωρεί πως οι τέσσερις βασικοί πυλώνες της υγείας και του υγιούς βάρους είναι η διατροφή, η σωματική δραστηριότητα, η διαχείριση του στρες και ο καλός ύπνος. Εφόσον λοιπόν ο τρόπος ζωής σου είναι σε γενικές γραμμές υγιεινός και ισορροπημένος, μπορείς να τρως τα πάντα με μέτρο!

Δες κι αυτό:

Ανθεκτικό άμυλο: Ο υδατάνθρακας που αδυνατίζει!

Ποιες ώρες της ημέρας «επιτρέπεται» να τρώτε υδατάνθρακες

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved