ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κοιλιοκάκη: Πλήρης λίστα με τις τροφές που μπορείτε να τρώτε

Η κοιλιοκάκη είναι ένα από τα πιο κοινά αυτοάνοσα νοσήματα, με μια παγκόσμια επικράτηση που εκτιμάται στο 1%, αν και μερικές δεκαετίες πριν η ασθένεια αυτή θεωρούνταν πολύ σπάνια.

Η κοιλιοκάκη χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή φλεγμονώδη αντίδραση στη γλουτένη σε γενετικά προδιατεθειμένα άτομα. Τα ειδικά αντισώματα της νόσου είναι δυνατό να βοηθήσουν στην επιλογή ασθενών που θα υποβληθούν σε βιοψία του λεπτού εντέρου, η οποία πιστεύεται ότι είναι ο «χρυσός κανόνας» της έρευνας για τη διάγνωση της κοιλιοκάκης. Ωστόσο, σε επιλεγμένους ασθενείς, ορολογικές εξετάσεις μπορεί να είναι επαρκείς για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση και η βιοψία δεν είναι απαραίτητη.

Μέχρι στιγμής, η μόνη διαθέσιμη μέθοδος διαχείρισης και αντιμετώπισης για την κοιλιοκάκη είναι η προσκόλληση σε μια αυστηρή διά βίου δίαιτα χωρίς γλουτένη.

Ένα άτομο που έχει διαγνωστεί με κοιλιοκάκη πρέπει να απέχει από την κατανάλωση ορισμένων προϊόντων, ενώ μπορεί να καταναλώνει άφοβα κάποια άλλα, χωρίς να ανησυχεί για δυσάρεστα συμπτώματα.

Αν έχετε λάβει κι εσείς διάγνωση για κοιλιοκάκη, παρακάτω θα δείτε ποια συστατικά και προϊόντα είναι ασφαλές να καταναλώνετε και ποια όχι.

Ασφαλή συστατικά/προϊόντα

- Αμάρανθος, κινόα, ταπιόκα, κεχρί, φαγόπυρο, σόργο, ρίζα τάρο, αραρούτι, τεφ

- Πατάτα, ρύζι, καλαμπόκι (και τα άλευρά τους)

- Γαλακτοκομικά

- Φρούτα, λαχανικά

- Κρέας, πουλερικά, ψάρια, θαλασσινά, αυγά

- Όσπρια, σόγια (και τα άλευρά τους)

- Ξηροί καρποί (ωμοί)

- Λίπη και έλαια

- Αρωματικές ουσίες (αν περιέχεται σιτάρι σε κάποια από αυτές θα αναγράφεται στην ετικέτα)

- Δεξτρίνη (αν φτιάχνεται από σιτάρι θα αναγράφεται στην ετικέτα)

- Τροποποιημένο άμυλο (αν προέρχεται από σιτάρι θα αναγράφεται στην ετικέτα)

- Δεξτρόζη

- Κιτρικό οξύ

- Κόμμι βρώμης (Oats Gum)

- Κόμμι Γκουάρ (Guar Gum)

- Ξανθανικό κόμμι (Xanthan gum)

- Λεκιθίνη (σόγιας)

- Μαλτοδεξτρίνη

- Ορός γάλακτος

- Γλουταμινικό νάτριο

- Σόγια

- Μονογλυκερίδια, Διγλυκερίδια

- Σιρόπι γλυκόζης

- Βανίλια (άρωμα)

Μη ασφαλή συστατικά/προϊόντα

- Σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, βρόμη, καμούτ, έμερ, σπελτ (ντίνκελ/φάρο), τριτικέιλ, έινκορν, κους κους, σιμιγδάλι, ζέα

- Δημητριακά πρωινού, ζυμαρικά, ψωμί από απαγορευμένα άλευρα, μπίρ, μαγιά μπίρας,

- Σάλτσα σόγιας, baking powder

- Προπαρασκευασμένα ροφήματα με βάση το γάλα, γιαούρτι με φρούτα

- Προπαρασκευασμένες κρέμες, τυριά σε φέτες, τυριά για επάλειψη, μπλε τυρί, τυριά με επικάλυψη μούχλας

- Σακχαρωμένα φρούτα, λουκάνικα και αλλαντικά, προπαρασκευασμένα φαγητά με βάση το κρέας ή το ψάρι, σάλτσες με βάση το κρέας ή το ψάρι

- Σιρόπια για ποτά και παγωτά, στιγμιαία ροφήματα σοκολάτας, χυμοί φρούτων με πρόσθετες ίνες

- Έτοιμες σάλτσες, κύβοι ζωμού, μείγματα βοτάνων, καρυκεύματα

- Ζάχαρη άχνη, παγωτά, παγωμένα επιδόρπια, μαστίχες-καραμέλες

- Σάλτσες για σαλάτες, ορισμένα φάρμακα και συμπληρώματα

Πηγή: Ελληνική Εταιρεία Κοιλιοκάκης

Δείτε κι αυτό:

Οι κίνδυνοι από την αδιάγνωστη ή αθεράπευτη κοιλιοκάκη

Κοιλιοκάκη στα παιδιά: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Δίαιτα χωρίς γλουτένη: Μήπως κάνετε αυτά τα 6 συχνά λάθη;

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved