ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του σταφυλιού

Το σταφύλι αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα όχι μόνο για τη γεύση του αλλά και για τις αμέτρητες θεραπευτικές του ιδιότητες.

Η σύστασή του αποδίδει λίγες θερμίδες, συγκεκριμένα τα 100 γραμμάρια παρέχουν μόλις 69 kcal, και είναι πλούσια πηγή μετάλλων όπως ο χαλκός, ο σίδηρος, το ασβέστιο και το μαγγάνιο.

Σύμφωνα με το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής (ΕΙΔ), τα σταφύλια αποτελούν επίσης καλή πηγή βιταμίνης C, βιταμίνης Α και βιταμίνης Κ και ταυτόχρονα προσφέρουν πολύτιμα καροτένια, βιταμίνες του συμπλέγματος Β (όπως η πυριδοξίνη, ριβοφλαβίνη και θειαμίνη) και τέλος περιέχουν υψηλή συγκέντρωση ηλεκτρολυτών όπως το κάλιο.

Χαρακτηριστικό των σταφυλιών είναι ότι ανάλογα με την απόχρωσή τους μπορεί κανείς να διακρίνει την ποικιλία τους. Επίσης, το χρώμα αποκαλύπτει την παρουσία πολυφαινολικών ουσιών, ενώσεις με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση. Συγκεκριμένα, το κόκκινο ή μοβ χρώμα είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, ενώ το λευκό ή πράσινο χρώμα σε τανίνες.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα φρούτο πλούσιο σε ρεσβερατρόλη, μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία που έχει προστατευτικό ρόλο κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου και του προστάτη, της στεφανιαίας νόσου και του Αλτσχάιμερ. Επίσης, η ρεσβερατρόλη μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Η ισχυρή παρουσία ανθοκυανινών είναι μια άλλη κατηγορία πολυφαινολικών που βρίσκονται σε αφθονία στα κόκκινα σταφύλια. Έχουν αντιαλλεργικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές καθώς και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Επιπρόσθετα, το σταφύλι αποτελεί πλούσια πηγή φυτικών ινών, οι οποίες συντελούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και μπορεί να βοηθήσει σε καταστάσεις δυσπεψίας και δυσκοιλιότητας.

Καταλήγουμε, λοιπόν, στο συμπέρασμα ότι το σταφύλι είναι ένα φρούτο με πολύτιμα για τον οργανισμό συστατικά. Παρόλα αυτά υπάρχει η εσφαλμένη εντύπωση ότι παχαίνει. Η απάντηση σε αυτό είναι ότι η περιεκτικότητά του σε σάκχαρα δεν διαφέρει σημαντικά από αυτή των υπόλοιπων φρούτων, επομένως αυτό που παχαίνει είναι η μεγάλη ποσότητα.

Δείτε κι αυτό:

Καρπούζι: Ποια η θρεπτική του αξία & πώς θα επιλέξετε το καλύτερο

Κεράσια: Πόσες θερμίδες έχουν & ποια θρεπτικά συστατικά μάς δίνουν

Πεπόνι: Λίγες θερμίδες και πολλά οφέλη για την υγεία μας

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved