Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά δεν επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης & ινσουλίνης μετά το γεύμα
Νέα ερευνητικά δεδομένα που προέκυψαν από το 35ο Διεθνές Συμπόσιο για τον Διαβήτη και τη Διατροφή, υποστηρίζουν για ακόμη μία φορά, τη χρήση ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών για τον έλεγχο της γλυκόζης και τον διαβήτη.
Ειδικότερα, στο 35ο Διεθνές Συμπόσιο για τον Διαβήτη και τη Διατροφή που διεξήχθη από τις 19 έως τις 22 Ιουνίου στο Skagen της Δανίας, υπήρξε έντονο ενδιαφέρον για τον ρόλο των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών στον γλυκαιμικό έλεγχο και τη διαχείριση του διαβήτη, με τους εμπειρογνώμονες να παρουσιάζουν νέα ερευνητικά δεδομένα για το συγκεκριμένο θέμα.
Νέα μελέτη σε ανθρώπους δείχνει πως δεν υπάρχει επίδραση των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών στη γλυκαιμία.
Τα ευρήματα μιας νέας τυχαιοποιημένης ελεγχόμενης δοκιμής με δύο βραχίονες (RCT) που διεξήχθη και χρηματοδοτήθηκε από το Γερμανικό Ινστιτούτο Διατροφής του Ανθρώπου προκειμένου να εξεταστούν οι βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών στην απελευθέρωση ινσουλίνης και ινκρετίνης, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο Συμπόσιο DNSG.
Στην πρώτη μελέτη (δοκιμή ILIAS-1), οι ερευνητές πραγματοποίησαν 7 συνεχόμενες ατομικές διεγέρσεις από το στόμα, με γλυκόζη ή διαφορετικά ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά (σακχαρίνη, ασπαρτάμη και σουκραλόζη), ξεχωριστά ή σε συνδυασμό, σε 14 άντρες με φυσιολογικό μεταβολισμό γλυκόζης. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν τα προηγούμενα ευρήματα ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά δεν επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης, ινσουλίνης, c-πεπτιδίου ή ινκρετίνης (GIP, GLP-1, GLP-2) μετά το γεύμα. Επιπλέον, η προσθήκη ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών στη γλυκόζη δεν άλλαξε σημαντικά το συνολικό μεταβολικό προφίλ.
Επιπλέον της βραχυπρόθεσμης μελέτης, διεξήχθη και μια μελέτη διασταυρούμενης παρέμβασης διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων (δοκιμή ILIAS-2) προκειμένου να εκτιμηθεί η μεταβολική απόκριση της κατανάλωσης 1 λίτρου αναψυκτικών που γλυκαίνονται με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά έναντι αναψυκτικών που δε γλυκαίνονται (non-swetened) σε γλυκαιμικούς δείκτες, και κατέληξε στο εξής συμπέρασμα: Η μακροχρόνια έκθεση σε ρόφημα με σακχαρίνη δεν επηρέασε τα επίπεδα γλυκόζης και ορμονών ούτε την ευαισθησία στην ινσουλίνη, ένα εύρημα καθοριστικής σημασίας που διαβεβαιώνει ότι η υψηλή κατανάλωση ροφημάτων διαίτης δεν επηρεάζει την αντίσταση στην ινσουλίνη.
Με μια μακρά εμπειρία στην έρευνα των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα, ο Δρ. Per Bendix Jeppesen, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Aarhus της Δανίας και διοργανωτής του φετινού συμποσίου DNSG, παρουσίασε τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης παρέμβασης 8 εβδομάδων σε αρουραίους που διερευνούσε την επίδραση διαφορετικών ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών (ασπαρτάμης και γλυκοζιτών στεβιόλης έναντι σιροπιού καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη - HFCS) στην αντίσταση στην ινσουλίνη και τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ, που αποτελούν και δείκτες του μεταβολικού συνδρόμου. Κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι και τα δύο ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά που δοκιμάστηκαν δεν προκάλεσαν αντίσταση στην ινσουλίνη ούτε ηπατική στεάτωση σε αντίθεση με το HFCS που αύξησε σημαντικά την αντίσταση στην ινσουλίνη.
Διαβάστε ακόμη:
Διαβήτης & διακοπές: Δέκα συμβουλές για ασφαλές ταξίδι
Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά βοηθούν στο αδυνάτισμα; Τι υποστηρίζει νέα έρευνα