Ποια φρούτα και λαχανικά μπαίνουν στο ψυγείο & ποια μπορείτε να αφήσετε εκτός
Θα εξοικονομήσετε χρήματα και θα κερδίσετε γεύση αν αποθηκεύετε τα φρέσκα προϊόντα στην κατάλληλη θερμοκρασία.
Ορισμένα φρούτα και λαχανικά διατηρούνται καλύτερα στο ψυγείο (σε θερμοκρασία 4 βαθμών Κελσίου και κάτω), ενώ άλλα μπορείτε να τα αφήσετε στον πάγκο της κουζίνας ή σε κάποια σκοτεινή και δροσερή γωνιά του σπιτιού μέχρι να τα καταναλώσετε.
Αρχικά, όπως επισημαίνει η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας, δεν πρέπει να πλένετε, να ξεφλουδίζετε ή να κόβετε ένα φρούτο ή λαχανικό μέχρι τη στιγμή που θα το καταναλώσετε –με μοναδική εξαίρεση το μαρούλι και άλλα φυλλώδη λαχανικά. Τα κομμένα ή ξεφλουδισμένα φρούτα και λαχανικά πρέπει πάντα να αποθηκεύονται στο ψυγείο.
Ποια προϊόντα αποθηκεύονται σε σκιερό και δροσερό μέρος
Σε ένα ντουλάπι ή σε κάποια γωνιά της κουζίνας που δεν τη βλέπει φως μπορείτε να τοποθετήσετε:
- τα κρεμμύδια
- το σκόρδο
- τα εσαλότ
- τις πατάτες & τις γλυκοπατάτες
- το καρπούζι
Ποια προϊόντα αποθηκεύονται στο ψυγείο
Σε πλαστική σακούλα με τρύπες, στο συρτάρι του ψυγείου, μπορείτε να τοποθετήσετε:
- τα μήλα & τα αχλάδια
- τα παντζάρια (αφού αφαιρέσετε τα φύλλα τους)
- τα μούρα, τα κεράσια & τα σταφύλια
- το μπρόκολο & το κουνουπίδι
- τα καρότα
- το σέλινο
- το καλαμπόκι
- το αγγούρι, τις μελιτζάνες & τις πιπεριές
- τα φρέσκα βότανα (εκτός από τον βασιλικό)
- τα φασολάκια
- το μαρούλι & τα άλλα φυλλώδη λαχανικά (ξεπλύνετε καλά, στεγνώστε τα και τυλίξτε τα σε πετσέτα ή χαρτί κουζίνας πριν τα τοποθετήσετε σε πλαστική σακούλα)
- το πεπόνι
- τα μανιτάρια (χωρίς να τα πλύνετε, στο δοχείο τους ή σε χάρτινη σακούλα)
Ποια προϊόντα αποθηκεύονται στον πάγκο της κουζίνας
Εφόσον δεν εκτίθενται στον ήλιο, στην υγρασία και στη ζέστη, μπορείτε να αφήσετε σε ένα μπολ επάνω στον πάγκο:
- τις μπανάνες
- τα εσπεριδοειδή (λεμόνια, λάιμ, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ)
- το αβοκάντο, τα βερίκοκα, τα νεκταρίνια, τα ροδάκινα & τα δαμάσκηνα
- τις ντομάτες
Αν είναι πολύ ώριμα, τοποθετήστε τα στο ψυγείο για συντήρηση μεγαλύτερης διάρκειας.
Έξτρα tips
- Κρατήστε χωριστά τα μήλα, τις μπανάνες και τα αχλάδια από άλλα φρούτα, καθώς απελευθερώνουν αιθυλένιο, το οποίο θα κάνει τα υπόλοιπα προϊόντα να ωριμάσουν και να χαλάσουν πιο γρήγορα
- Να αποθηκεύετε χωριστά τα φρούτα από τα λαχανικά
Δείτε κι αυτό: