ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποια φρούτα και λαχανικά μπαίνουν στο ψυγείο & ποια μπορείτε να αφήσετε εκτός

Θα εξοικονομήσετε χρήματα και θα κερδίσετε γεύση αν αποθηκεύετε τα φρέσκα προϊόντα στην κατάλληλη θερμοκρασία.

Ορισμένα φρούτα και λαχανικά διατηρούνται καλύτερα στο ψυγείο (σε θερμοκρασία 4 βαθμών Κελσίου και κάτω), ενώ άλλα μπορείτε να τα αφήσετε στον πάγκο της κουζίνας ή σε κάποια σκοτεινή και δροσερή γωνιά του σπιτιού μέχρι να τα καταναλώσετε.

Αρχικά, όπως επισημαίνει η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας, δεν πρέπει να πλένετε, να ξεφλουδίζετε ή να κόβετε ένα φρούτο ή λαχανικό μέχρι τη στιγμή που θα το καταναλώσετε –με μοναδική εξαίρεση το μαρούλι και άλλα φυλλώδη λαχανικά. Τα κομμένα ή ξεφλουδισμένα φρούτα και λαχανικά πρέπει πάντα να αποθηκεύονται στο ψυγείο.

Ποια προϊόντα αποθηκεύονται σε σκιερό και δροσερό μέρος

Σε ένα ντουλάπι ή σε κάποια γωνιά της κουζίνας που δεν τη βλέπει φως μπορείτε να τοποθετήσετε:

- τα κρεμμύδια

- το σκόρδο

- τα εσαλότ

- τις πατάτες & τις γλυκοπατάτες

- το καρπούζι

Ποια προϊόντα αποθηκεύονται στο ψυγείο

Σε πλαστική σακούλα με τρύπες, στο συρτάρι του ψυγείου, μπορείτε να τοποθετήσετε:

- τα μήλα & τα αχλάδια

- τα παντζάρια (αφού αφαιρέσετε τα φύλλα τους)

- τα μούρα, τα κεράσια & τα σταφύλια

- το μπρόκολο & το κουνουπίδι

- τα καρότα

- το σέλινο

- το καλαμπόκι

- το αγγούρι, τις μελιτζάνες & τις πιπεριές

- τα φρέσκα βότανα (εκτός από τον βασιλικό)

- τα φασολάκια

- το μαρούλι & τα άλλα φυλλώδη λαχανικά (ξεπλύνετε καλά, στεγνώστε τα και τυλίξτε τα σε πετσέτα ή χαρτί κουζίνας πριν τα τοποθετήσετε σε πλαστική σακούλα)

- το πεπόνι

- τα μανιτάρια (χωρίς να τα πλύνετε, στο δοχείο τους ή σε χάρτινη σακούλα)

Ποια προϊόντα αποθηκεύονται στον πάγκο της κουζίνας

Εφόσον δεν εκτίθενται στον ήλιο, στην υγρασία και στη ζέστη, μπορείτε να αφήσετε σε ένα μπολ επάνω στον πάγκο:

- τις μπανάνες

- τα εσπεριδοειδή (λεμόνια, λάιμ, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ)

- το αβοκάντο, τα βερίκοκα, τα νεκταρίνια, τα ροδάκινα & τα δαμάσκηνα

- τις ντομάτες

Αν είναι πολύ ώριμα, τοποθετήστε τα στο ψυγείο για συντήρηση μεγαλύτερης διάρκειας.

Έξτρα tips

- Κρατήστε χωριστά τα μήλα, τις μπανάνες και τα αχλάδια από άλλα φρούτα, καθώς απελευθερώνουν αιθυλένιο, το οποίο θα κάνει τα υπόλοιπα προϊόντα να ωριμάσουν και να χαλάσουν πιο γρήγορα

- Να αποθηκεύετε χωριστά τα φρούτα από τα λαχανικά

Δείτε κι αυτό:

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να βάζετε τις πατάτες στο ψυγείο

Δεν πρέπει να βάζετε τις ντομάτες στο ψυγείο! Δείτε γιατί!

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved