Ποια είναι τα καλύτερα λαχανικά για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2
Τα λαχανικά είναι απαραίτητα στο πλαίσιο μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, ωστόσο η περιεκτικότητά τους σε φυσικά σάκχαρα είναι ένας παράγοντας που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη από τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2 όταν σχεδιάζουν το διατροφολόγιό τους.
Τα ιδανικά λαχανικά για την καλύτερη διαχείριση της πάθησης είναι αυτά που έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και/ή περιέχουν σημαντική ποσότητα νιτρικών.
Λαχανικά με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη
Οι τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη αποτρέπουν τις απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου και συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους.
Λαχανικά που έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι τα εξής:
- καρότο
- αγκινάρα
- σπαράγγια
- μπρόκολο
- κουνουπίδι
- αρακάς
- μαρούλι
- μελιτζάνα
- πιπεριά
- σπανάκι
- σέλινο
Λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες
Οι φυτικές ίνες διασπώνται αργά κατά την πέψη, συμβάλλοντας έτσι στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου, ενώ επίσης παρατείνουν τον αίσθημα του κορεσμού, αποτρέποντας τις λιγούρες.
Λαχανικά ιδιαίτερα πλούσια σε φυτικές ίνες είναι τα εξής:
- καρότο
- παντζάρι
- μπρόκολο
- αγκινάρα
- λαχανάκια Βρυξελλών
- φάβα
- αβοκάντο
Λαχανικά με νιτρικά
Τα φυσικά νιτρικά των λαχανικών βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος. Αυτή η θετική επίδραση είναι πολύ σημαντική για τους διαβητικούς, καθώς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Λαχανικά πλούσια σε νιτρικά είναι τα εξής:
- ρόκα
- παντζάρι και χυμός από παντζάρι
- μαρούλι
- σέλινο
- ραβέντι
Πηγή: Medical News Today
Δείτε κι αυτό:
Τιμές σακχάρου: Τα φυσιολογικά όρια για διαβητικούς και μη (πίνακες)
Τι μπορείτε να φάτε για πρωινό αν έχετε διαβήτη τύπου 2
Φυτικές vs ζωικές πρωτεΐνες: Ο ρόλος τους στην εκδήλωση του διαβήτη τύπου 2