ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σκορδαλιά: Ποιοι πρέπει να την αποφύγουν

Ο μπακαλιάρος συνοδεία σκορδαλιάς είναι το πιάτο που πρωταγωνιστεί την ημέρα της 25ης Μαρτίου στη χώρα μας. Η σκορδαλιά φτιάχνεται είτε με ψωμί είτε με πατάτα, αλλά το βασικό της συστατικό είναι φυσικά το σκόρδο.

Το σκόρδο θεωρείται σε γενικές γραμμές πολύ υγιεινό και χρησιμοποιείται ως «γιατροσόφι» για διάφορες παθήσεις που σχετίζονται με την καρδιά και την κυκλοφορία του αίματος, όπως η υπέρταση, η υψηλή χοληστερόλη και η στένωση των αρτηριών. Ακόμη, έχουν μελετηθεί οι ιδιότητές του σε σχέση με την υπερπλασία του προστάτη, τον διαβήτη, την οστεοαρθρίτιδα, τη γρίπη και διάφορες μορφές καρκίνου. Οι ευεργετικές ιδιότητες του σκόρδου προκύπτουν κυρίως από την αλλισίνη, μια χημική ουσία η οποία του προσδίδει επίσης τη χαρακτηριστική του μυρωδιά.

Σε ποιες περιπτώσεις όμως μπορεί το σκόρδο να προκαλέσει παρενέργειες εάν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες;

- Το σκόρδο, ιδίως το ωμό, έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας, οπότε δεν ενδείκνυται για άτομα που έχουν κάνει πρόσφατα χειρουργική επέμβαση.

- Η έκθεση στο σκόρδο μπορεί να οδηγήσει σε κρίση άσθματος ή αλλεργικές αντιδράσεις.

- Το σκόρδο ενδέχεται να ερεθίσει τη γαστρεντερική οδό σε άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολία στην πέψη ή στομαχικά προβλήματα.

- Το σκόρδο θεωρείται ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση, επομένως δεν συνιστάται να καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες σε άτομα με υπόταση.

Τέλος, το σκόρδο αλληλεπιδρά με ορισμένα φάρμακα (π.χ. ισονιαζίδη, μη νουκλεοσιδικοί αναστολείς της RT, σακουιναβίρη), οπότε θα πρέπει να ρωτήσετε τον γιατρό σας εάν επιτρέπεται να φάτε σκορδαλιά σε περίπτωση που λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή.

Πηγή: WebMD

Διαβάστε επίσης:

Μυρωδιά σκόρδου στην αναπνοή: Οι 2 καλύτερες λύσεις βρίσκονται στην κουζίνα σας!

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved