ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Έξι συνδυασμοί τροφίμων & ποτών που πρέπει να αποφεύγετε

Η χημική σύσταση κάποιων τροφών επιτρέπει το συνδυασμό μεταξύ τους ή με κάποια ποτά, καθώς ενισχύει τη θρεπτική αξία τους.

Υπάρχουν όμως κάποιοι συνδυασμοί τροφίμων που προκαλούν φούσκωμα, αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειώνουν την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών.

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν οι παρακάτω έξι συνδυασμοί:

Τσάι + γάλα

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει το μαύρο τσάι μειώνουν τη φλεγμονή, η οποία έχει συνδεθεί με τον διαβήτη και πολλές χρόνιες παθήσεις. Η προσθήκη έστω και λίγου γάλακτος όμως (ζωικής προέλευσης ή σόγιας) εμποδίζει την απορρόφηση των αντιοξειδωτικών. Παράλληλα, η καφεΐνη που περιέχεται στο τσάι μειώνει την απορρόφηση του ασβεστίου από το γάλα. Αντί για γάλα ρίξτε στο τσάι λίγες σταγόνες λεμόνι που θα αυξήσουν την απορρόφηση των αντιοξειδωτικών.

Λευκό ψωμί + μαρμελάδα

Πρόκειται για συνταγή καταστροφής καθώς οι απλοί υδατάνθρακες του λευκού ψωμιού και η ζάχαρη της μαρμελάδας εκτοξεύουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Για να επεξεργαστεί τα σάκχαρα, το σώμα θέτει σε λειτουργία έναν πολύπλοκο μηχανισμό που απαιτεί τη διέγερση του παγκρέατος για την έκκριση ινσουλίνης, που είναι η ορμόνη-κλειδί της πέψης. Αυτή θα «κυνηγήσει» τα σάκχαρα του αίματος, στέλνοντάς τα σε σημεία όπως είναι το ήπαρ, οι μύες ή ο λιπώδης ιστός. Αν η γλυκαιμία αυξηθεί υπερβολικά, η έκκριση της ινσουλίνης «γκαζώνει» και στέλνει κατευθείαν για αποθήκευση τις θερμίδες του γεύματος. Επιπλέον, αυτή η χειμαρρώδης παραγωγή προκαλεί, λίγη ώρα μετά, πτώση της γλυκαιμίας και κατά συνέπεια την αίσθηση της πείνας και της κούρασης. Αντικαταστήστε τους απλούς υδατάνθρακες με ψωμί και δημητριακά ολικής αλέσεως, που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και επιβραδύνουν την πέψη.

Σαλάτα + ντρέσινγκ χωρίς λιπαρά

Όταν αποφεύγετε τα λιπαρά στη σαλάτα μπλοκάρεται η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι τα καροτενοειδή, οι χρωστικές ουσίες που βρίσκονται στα λαχανικά και κάποια φρούτα και συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων και εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, απορροφούνται πιο εύκολα, όταν συνοδεύονται από πλήρη λιπαρά αντί για λίγα ή καθόλου λιπαρά.

Αλκοόλ + καφεΐνη

Έχετε πιει αρκετό κρασί με το φαγητό σας και είστε έτοιμοι να απολαύσετε ένα καφεδάκι για να διώξετε την υπνηλία και να ανακτήσετε την ενέργειά σας; Μέγα λάθος! Έρευνα έχει δείξει ότι οι άνθρωποι που συνδυάζουν την καφεΐνη και το αλκοόλ διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ατυχήματος.

Φακές + κόκκινο κρασί

Το κόκκινο κρασί περιέχει τις χημικές ενώσεις τανίνες. Όταν αυτές συνδυάζονται με σίδηρο, ο οποίος περιέχεται στις φακές και τη σόγια, εμποδίζουν την απορρόφησή του από τον οργανισμό.

Burgers + μπύρα

Όταν καταναλώνετε αλκοόλ και τρόφιμα που είναι πλούσια σε λιπαρά το σώμα δίνει προτεραιότητα στην επεξεργασία του αλκοόλ, το οποίο αναγνωρίζει ως τοξικό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αποθήκευση του λίπους στον οργανισμό. Επιπλέον νιώθετε φούσκωμα για μεγάλο διάστημα.

Διαβάστε επίσης:

Εθισμός στη ζάχαρη: Με ποιους τρόπους θα τον νικήσεις

Φαγητό απ’ έξω και διαχείριση βάρους: Τι πρέπει να προσέxετε

Υπάρχουν τροφές που μας κουράζουν; Και όμως...

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved